2019. június 4., kedd

Jiddu Krishnamurti: A meditálás az élet értelme



"A meditáció nem egy célhoz vezető út; nincs cél, nincs megérkezés, egyszerre vagy az időben és az időn kívül. Minden rendszer, módszer az időhöz van kötve, de a meditáció ott kezdődik, ahol nincs más választásod: tudatában vagy minden gondolatnak és érzésnek, megérted az indítékaikat, a működésüket, és megengeded, hogy virágozzanak. Míg a gondolatok és érzések sorra kibontakoznak és elhalnak, addig a meditáció túl van az időn. Extázis van benne, a teljes ürességben szeretet van, a szeretettel pedig rombolás és teremtés."
J. Krishnamurti -MEDITÁCIÓK

 Jiddu Krishnamurti

J. Krishnamurti MEDITÁCIÓK:
 
 
A meditálás az élet értelme

A befolyásolás teljes problémájának megértéséhez a ta­pasztalat, tudás, valamint a külső és belső motivációk befolyásáról kell beszélünk. 

Fel kell ismerni igazat és hamisat, meg kell látni az igazságot az úgynevezett hamis­ban is. Mindez nagy rálátást, a dolgok lényegének mélyreha­tó megértését igényli. Ez az egész folyamat nem más, mint a meditálás útja.

A meditálás az élet értelme, mindennapi lé­tünkben legalább annyira lényeges, mint a szépség. A szép­ség észlelése, fogékonyság a dolgokra - szépre és csúnyára egyaránt - szintén nagyon lényeges.

Meglátni a szépséget egy gyönyörű fában, az esti égboltban, a lemenő napot elta­karó felhők játékában. Ezekre mind szükség van, mivel a szépség észlelése és a meditálás útjának megértése egyaránt az élethez tartozik, ugyanúgy, mint a munkába járás, a vesze­kedés, nyomorúság, idegeskedés, félelem, szeretet és éhezés.

A létezés ezen teljes folyamatának megértése - befolyások­kal, bánatokkal, napi gondokkal, politikai tettekkel és beavat­kozásokkal együtt - maga az élet. Ennek megértése, valamint az elme felszabadítása nem más, mint a meditálás.

Ha valaki tényleg ilyen mélységében érti meg az életet, az minden eset­ben meditálás és elmélkedés, de nem valamely konkrét do­logról. A meditálás a létezés egész folyamatának tudatosítá­sa, megfigyelése, az oda történő szenvedélyektől mentes belépés, majd az attól való megszabadulás.

Jiddu Krishnamurti: Az élet könyve



J. Krishnamurti: Az élet könyve:


Jiddu Krishnamurti - Radikális változás - videó
Részlet a Felhívás a változásra (Életrajzi film J. Krishnamurtiról)
forrás: Péter Héty