2019. június 6., csütörtök

Kell-e félnünk a haláltól, vagy a lelkünk fejlődésének egy kivételes lehetőségéről van szó?



Van egy közmondás, miszerint "Biztos, mint a halál". Létezik egy dolog, ami elől senki sem menekülhet el; előbb vagy utóbb mindannyian meghalunk. De vajon kell-e félnünk a haláltól?


Minden attól függ, hogyan tekintünk rá és mit gondolunk arról, hogy mi az, ami meghal. Ha ezzel az ideiglenes fizikai testtel azonosítjuk magunkat, akkor félelemben élünk, mert amikor a test meghal, akkor minden véget ér.

Ám ha a halhatatlan lelkünkkel azonosulunk, amely áthatja a testünket az élet és a tudatosság forrásával, akkor a halál maga olyan, mintha egy régi és elhasznált ruhát vetnénk le.

De vajon van-e még valami, ami miatt aggódnunk kellene? Mi történik a lelkünkkel a halálunk után? Hová kerül? Ez egy hosszú történet, de röviden, mindez rajtunk múlik. Mindenki szabad akarattal rendelkezik.

Hogy hogyan éljük a jelenlegi életünket, az határozza meg a jövőnket. Ezt nevezzük karmának, ami a newtoni hatás-ellenhatás törvényének finomfizikai megnyilvánulása. Minden tettünk azonos mértékű visszahatást szül. Szokták mondani, hogy szemet szemért, fogat fogért.

Sivarama Swami

Ha Isten törvényei szerint élünk, akkor annak jó következményei lesznek, jobb helyre kerülünk a halálunk után. Ha azonban a saját szeszélyeink által vezérelve éljük az életünket, miközben nem törődünk a természet törvényeivel, akkor rossz helyre kerülünk.

Az egyetlen dolog az életben, ami biztos, az maga a halál. Életünket azonban átszövik a tervek, melyek megvalósulására nincs semmi garancia. Az egyetlen dolog, ami garantált és amivel a legtöbb ember nem tervez, az a halál.

A bölcsesség ősi könyvében, a Bhagavad-gítában az áll: oly sok létforma közül az emberi születés a legritkább. Ez ad számunkra lehetőséget az önmegvalósításra. De ezzel együtt felelősség is jár, a tudás és a választás lehetősége.

Élj jelentőségteljes életet! Olyan életet, ami nem teljesen átlagos. A test halála törvényszerűleg bekövetkezik, de hogy félünk tőle vagy sem, az csakis rajtunk múlik. Miénk a választás.

Sivarama Swami

(forrás:ujvilagtudat.blogspot.com)

Amit nem mondanak el a halálról - videó
forrás:Krisna. Hu