2021. február 16., kedd

Mary O’Malley: A magasabb tudatosság hat szintje


Hogyan érhetünk el változást?

A szerkesztő megjegyzése: A következő újságcikkben a non-dualista (advaita) tanító Mary O’Malley megosztja velünk a tudatosság hat szintjének titkát, tehát azokat az érzékelésbeli, tudatosságbeli és viselkedésbeli változásokat, amelyek átvezetnek bennünket egyik szintről a másikra. Bárki számára remek támpontot nyújthat, aki a személyes vagy spirituális fejlődés útján halad. Segít megérteni milyen szinten vagyunk most, valamint azt is, merre tartunk. 
 
 
A magasabb tudatosság kiemelt figyelmet és érzékelést jelent, amelyben a gyakorlatot végző személy elmélyül a valóság megértésének rejtelmeiben, jobban megérti önmagát és az élet spirituális jelenségeit. Ezek az elmélkedések aztán fontos szerepet játszanak a személyes és pszichológiai értelemben vett fejlődésben. Amint keresztülhaladsz az alább részletezett szinteken, jelentős lépéseket teszel annak érdekében, hogy elérj az önmegvalósításig, végül pedig a megvilágosodásig.

Az élet nem csupán véletlen események sorozata, amelyet jó vagy rossz cselekedeteid alakítanak. Sokkal inkább egy olyan folyamat, amely fokozatosan tárul fel előtted, és amely lépésről lépésre elvezet a tudatlanság állapotából a magasabb megértésig.

Szánjunk egy pillanatot arra, hogy megvizsgáljuk, miben különbözik ez a megközelítés attól, amellyel általában a körülöttünk lévő világot szemléljük: mindig úgy érezzük, mintha irányítanunk vagy változtatnunk kellene valamin. Képzeld el, milyen lenne, ha az élettel való szembeszegülést elengednéd, és a bizalmat választanád helyette. Ebben a bizalmi állapotban megnyílhatnál az élet felé – minden egyes alkalommal profitálva a gyakorlásból.

„Az élet egy utazás, amely átvezet a tudatlan állapotból, a magasabb tudatosság felé.”

A legutóbbi lelkigyakorlat, amelyet vezettem Hawaii-n volt, Molokai szigetén. A gyakorlatok során arra kellett összpontosítanunk, hogyan fogadjunk be dolgokat. A második napon az egyik résztvevő azt mondta, mindig úgy értette az angol instrukciót: „Minden rendben van, gyere ide.” Amikor megtanulod elengedni életed görcsös irányítását, és elkezded gyakorolni a befogadást, ráébredsz, hogy minden rendben van, és biztonságban érezheted magad. Megmutathatod, mi mindent ad számodra az, hogy életben vagy!

Amint elkezded ezt gyakorlatba ültetni, elindulsz a magasabb tudatosság felé vezető úton.

Amikor Eben Alexander az egy hétig tartó kómájából felébredt, az első dolga volt közölni húgával: „Minden rendben van!”. Annak érdekében, hogy megnyílhass a „Minden rendben van!” felé, valamint megvalósíthasd a tudatos jelenlétet, fontos felismerni miként illeszkedik az ember a Föld evolúciójába. Minden élőlény az evolúció tagja, így te magad is részese vagy. Te magad vagy az Élet, amely a tudatlanságból születik, és a magasabb tudatosság felé tart. Az életed nem véletlen események sorozata. Hanem egy nagyon is kifinomult és misztikus folyamat.

Szeretek „hibátlan, és tervszerű misztériumként” utalni rá. Hibátlan, mert életed minden egyes tapasztalása személyre szabott jeleket küld feléd, hogy felkeltsen a tudattalan állapotból. Ugyanakkor nevezhetjük ezt egy nagyon is tervszerű folyamatnak. Vannak kezdeti lépések, amelyeken mind keresztülmegyünk, mikor kilépünk elménk ködös homályából a való élet színpadára. Ez a felébredés valóban titokzatos. Anélkül is nyithatunk e felé a gondolkodásmód felé, hogy teljes mértékben átlátnánk. Joseph Campbell ezt egyszerűen az „élet túláradó szeretetének” nevezte.

A tudatosság hat szintje

Az életed egy utazás a tudatlanságból a magasabb tudatosság felé. Michael Beckwith, az Agapé templom lelkipásztora négy fázist különít el egymástól. Én ezt még két elemmel egészítettem ki: „Az élet benned zajlik” és „Az élet érted van” elemeivel. A 6 elem a magasabb tudatosság hat szintje nevet kapta.

Az élet veled történik.

Az élet általad alakul.

Az élet benned zajlik.

Az élet érted van.

Az élet rajtad keresztül halad.

Az élet te magad vagy.


Szánjunk rá néhány percet, és fedezzük fel a tudatosság szintjeit. Arra szeretnélek kérni, hogy miközben olvasod, ellenőrizd is le magadon őket. A cikk fontos üzenetet közvetít számodra. Ne feledd: a leghatékonyabb dolog, amelyet a gyógyulásod érdekében megtehetsz, ha a figyelem mellett a gyakorlásra is hangsúlyt fektetsz – akár most, miközben olvasod a cikket.

Terjeszd ki a figyelmed a gyakorlat területére is. Engedd meg magadnak, hogy átéld, ami itt és most történik. Még soha nem szemlélted az életed ilyen szempontból, és talán nem is fogod többé. Ez egy különleges pillanat, és pontosan úgy van jól, ahogy van.

A magasabb tudatosság 1. szintje: az élet veled történik

Valószínűleg életed nagy részét úgy élted le, mint az emberek többsége. Úgy gondoltad, az élet csak úgy megtörténik veled. Az élet hatalmas és szerteágazó. Légy őszinte magaddal! Soha nem tudhatod, mi fog történni. Egyik reggel felébredsz, vidáman és boldogan, másnap viszont nyugtalannak és bizonytalannak érzed magad. A főnök elbocsát, az influenza legyengít, azok az emberek akiket szeretsz elpártolnak tőled… minden nap egy kicsit öregebbnek érzed magad, a halál pedig ott leselkedik mindenhol.

Érthető tehát, hogy minél kevésbé vagy tudatos, annál gyakrabban érzed magad kiszolgáltatva az életnek. Amikor abban a tudatban vagy, hogy az élet csak úgy megtörténik veled, gyakran egyfajta fenyegetésként tekintesz rá.

Ilyenkor makacsul ragaszkodsz a fejedben lévő kis hanghoz, amely folyamatosan ellenáll, védekezik és elméleteket gyárt, hogy megmagyarázza, mi is történik valójában. Ez minden, csak nem nyitottság a tudatos jelenlétre és az életre általában.

A magasabb tudatosság 2. szintje: az élet általad alakul

Amikor elkezd egyre kényelmetlenebbé válni a tehetetlenség, úrrá lesz rajtad egy érzés: aktív szereplője vagy az életednek. Már nem áldozatként, hanem irányítóként tekintesz magadra. Ezen a tudati szinten intenzíven megélhetjük saját belső erőforrásainkat. Kikerülünk az áldozati bárány szerepéből – ahol az első szinten voltunk. A férfiak megpróbálják irányítani a nőket, és fordítva. A vallások megkísérlik irányítani a tömegeket. Az országok más országokat akarnak hatáskörükbe vonni. Az emberek többsége megpróbálja irányítani azokat, akik nem olyanok, mint ők (lásd: eltérő szexuális beállítottság, bőrszín, vagy vallás). Mindezek felett még magunkat is megpróbáljuk a képzelt ideákhoz igazítani.

Hatalmas erőforrásokat kell befektetnünk tehát ezen a szinten.

Elménk úgy gondolja, tenni is kell valamit azért, hogy jó dolgok történjenek. Tehát szeret célokat kitűzni, és negatívan éli meg, ha valami nem úgy sül el, ahogy elképzelte – gondoljunk csak az újévi fogadalmakra. Végül kialakul egyfajta törekvés. Olyan célokat tűzünk ki, amelyeknél használhatjuk az elme erejét a megvalósításhoz. A szándékkal vagy törekvéssel olyan érzelmet hozunk életünkbe, amelyek hasznosak további célok eléréséhez is. Egyik érzés sem alapvetően jó vagy rossz természetű. Mindegyik fontos eszköz, amelyeket a megvilágosodás felé vezető úton használhatunk, és amelyek nagy segítségünkre vannak az út során. Mi történne akkor, ha ráeszmélnél, hogy a hasztalan erőlködés helyett, az élet felé történő nyitás vezet el vágyaid felé?

Van egy viszonylag új megközelítésmód, amelynek keretében úgy érezheted, képes vagy megváltoztatni a valóságot. A módszer értelmében elég megválogatnunk a gondolatainkat, hogy olyan életünk lehessen, amilyet elképzeltünk. A fő probléma ezzel az, hogy hosszútávon nem működőképes. Ez a gondolkodás pont olyan, mintha egy vízbe vetett tárgytól várnánk az óceán mozgásának változását. Valóban, mikor bedobjuk, a becsapódás helyén változtat a víz mozgásán. Ám képtelen irányítani a többi erőteljes természeti hatást, amelyek hatással vannak az óceánra.

Ha megakadunk ezen a tudatossági szinten, azzal elvágjuk magunkat az élet adta lehetőségek széles arzenáljától. Légy tudatában: felelős vagy az életedért. Tudd, az alapján fognak megítélni, ahogy véleményt alkotsz a világról. Alakítsd te a valóságot, ahelyett, hogy megpróbálnál megfelelni neki.

„A dolgokat nem olyannak látjuk, amilyenek. Olyannak látjuk őket, amilyenek mi vagyunk.”

Amikor már egy ideje a tudatosság ezen szintjén vagy, ráébredsz az árnyoldalára is. Először elkezdesz félni a saját gondolataidtól: Nem kellene így gondolkoznom, mert a gondolkodásommal alakítom az engem körülvevő világot is. Másodszor, előhozza a szégyenérzetet, mikor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy eltervezted. Nem működött úgy a dolog, ahogy a könyvben le volt írva, te pedig magadat ostorozod, amiért elrontottál vagy nem elég jól csináltál valamit. A szerző és előadó Carolyn Myss – aki korábban arról tartott előadásokat, hogy a gondolatokkal teremteni tudunk – még ennél is messzebbre ment. Amikor az 1990-es években Seattle-ben járt, megkérte a 600-fős közönséget, hogy jelentkezzen közülük az, akinek sikerült megteremtenie azt az álom-életet, amelyre vágyott. Senki sem emelte fel a kezét!

Miközben elolvastad az első és második szintet, talán te is szkeptikus lettél kissé. Engedj el minden visszatartó erőt, amint észreveszed magadon őket. Mosolyogj, majd hagyd, hogy ez a megnyugtató érzés keresztül áramoljon rajtad a hátad mentén lefelé, egészen a medencéd végpontjáig.

A magasabb tudatosság 3. szintje: az élet benned zajlik

Végül te is belátod már, hogy az irányítás nem hozta meg a hőn vágyott boldogságot. Ahelyett, hogy áldozatnak éreznénk magunkat az életben, és egy folytonos küzdelemként élnénk meg, egyre inkább él bennünk a gyanú, hogy nyitnunk kellene felé és hallgatni rá. Ez a pont vezet át a következő szintre a tudatosság terén – az élethez, amely benned zajlik.

Ezen a tudatszinten szembetalálod magad egy meghökkentő dologgal: az időnk nagy részében, a pillanat megélése helyett csak ábrándozunk róla. Vizsgáljuk csak meg a gondolatokat a fejünkben! Amikor csak a gondolataink által éljük az életünket, valójában elzárkózunk a megtapasztalástól. Ahogy a híres francia író, Anais Nin mondta: „A dolgokat nem olyannak látjuk, amilyenek. Olyannak látjuk őket, amilyenek mi vagyunk.” Ostorozzuk saját magunkat és másokat is ahelyett, hogy megszemlélnénk a dolgokat közelebbről is. Mikor vetted szemügyre utoljára egy szeretted arcát? Ha őszinte vagy magadhoz, a válasz valószínűleg az, hogy régen.

A magasabb tudatosság ezen szintjén ráébredsz, hogy a szenvedés nem a tapasztalataidból ered.

Sokkal inkább abból, ahogyan megélted az egyes történéseket. Mindez belülről fakad! Lehetsz jól egy szürke hétköznapon is. Egy másikon pedig rosszul, vagy egyenesen nyomorultul. Lehet hivatkozni dolgokra, mitől rossz vagy jó a nap, de végtére is te írod a történetet.

Ezen a ponton életed hajtűkanyart vesz – ezzel a hasonlattal szoktunk utalni rá. Egyre kevesebbszer érzed majd magad az élet rabszolgájának, vagy próbálod erőszakkal olyan keretekbe erőltetni, amely alapvetően távol áll tőle. Ráébredsz arra is, hogy a gyógyulás – amelyre oly régen vágyakozol – akkor indul el, mikor elkezdesz befelé figyelni. Amikor megismered saját akadályaidat, amelyekből a szenvedésed táplálkozik, egyszerűen felhagyhatsz velük és visszatérhetsz az életbe.

Csinálj egy hajtűkanyart és kérdezd meg magadtól: „Változik valami pusztán attól, ha vágyakozunk rá?” Légy kíváncsi és áss mélyebbre a témában.

A magasabb tudatosság 4. szintje: az élet érted van

Minél kíváncsibb vagy rá, mi történik körülötted – ahelyett, hogy automatikusan reagálnál vagy az irányításon merengnél – annál könnyebben ébredsz rá az igazságra: az élet érted van. Az élet nem olyan dolog, amely csak úgy megtörténik veled, vagy amelyet irányítanod kell. Ráeszmélsz, hogy nincsenek általános, vagy hétköznapi pillanatok. Egy lépéssel máris előrébb tartasz a magasabb tudatosság ranglétráján.

Az élet nem egy véletlen eseménysorozat, hanem egy rendkívül kifinomult dolog, amely beleállít bizonyos élethelyzetekbe, csak hogy megszabadulhass személyes mantráidtól, amelyek ellehetetlenítik a boldogságod. Nem számít mi történik az életedben, végül megérted majd: az Élet tudja, mit csinál.

A tudatosság ezen szintjén megérted: nem kell átalakítanod az életet, el kell fogadd úgy, ahogy van.

Igen, az élet természetes folyamatába beletartozik a fájdalom, a veszteség és a halál. Azonban ha ellenállsz a fájdalomnak, abból tartós szenvedés lesz, hiszen az ellenállásból sokkal mélyebb fájdalom születik, mint ha szembenéznénk vele. Ahelyett, hogy megkeményítenéd magad, és elfordulnál a rossz tapasztalataidtól – hiszen ez csak tovább súlyosbítja a dolgot – nézz szembe velük és éld meg őket, legyenek bármilyen természetűek is.

„Az élet nem egy véletlen eseménysorozat. Hanem egy rendkívül kifinomult dolog.”

Ha csak apró gondolatfoszlányként indul el benned a kíváncsiság a folyamatot illetően a nap folyamán, már azzal is sokat tettél a siker érdekében. Minden alkalommal, mikor felülírod alapreakcióidat, a belső korlátodon is lazítasz egyet. Ne feledd, hogy a szabadon áramló életvidámság a természetes alapállapotunk. Amikor ezt az életvidámságot példaként egy személyes mantrával blokkoljuk, akkor az energiaszint és az öröm lecsökken. Amikor azonban tudatos vagy, leperegnek rólad a mantrák, az energia felszabadul, és elkezdesz boldogan nyitni a világ felé. Ne feledd: az élet egy alapbeállítás szerint működik, amelyet meg lehet változtatni. Felnyithatjuk, felszabadíthatjuk, átállíthatjuk azt.

Csukd be a szemed egy kicsit, és éld át ezt a csodás pillanatot! Hallgasd, és érezd át! Csak ez a pillanat számít az életedben, mert ez történik most, a jelenben!

A magasabb tudatosság 5. szintje: az élet rajtad keresztül halad

A magasabb tudatosság ötödik fázisa megmutatja, nincs átlagos vagy mindennapi pillanat az életünkben. Segít megérteni továbbá, hogy az élet “beszél” hozzánk minden egyes percben. Miután kíváncsivá váltál a tapasztalataid és a koncentrált figyelem irányába, elértél arra a szintre, ahol az élet keresztül áramlik rajtad. Ezen a ponton felismerheted, hogy az élet megbízható. Nem mindig nekünk tetsző dolgokat generál, ám tudja mit cselekszik.

Képzelj el egy olyan világot, ahol feltétel nélkül megbízol az életben.

Minden reggel tettre készen ébredsz fel. A hasad laza, az elméd kíváncsi, a szíved pedig nyitva az új dolgok felé. Ahelyett, hogy küszködnél az élettel, nyitottan állsz hozzá, még akkor is, ha komoly kihívásokkal nézel szembe. Ha az automatikus mantráid megint rád törnének, a koncentrált figyelem segítségével hessegesd el őket.

Csak úgy, mint amikor megszerelik a vízvezetéket, az energiaáramlat szabadon szárnyalhat benned, előhozva az öröm és az életvidámság érzését, amelyre már olyan régóta vágyakozol. A kreativitás, amelyet sosem tudtál elhinni magadról, magától értetődő lesz, kifejtve áldásos hatását rád és a téged körülvevőkre – ez az élet bölcsessége.

Egyszeriben mindenért elkezdesz mély hálát érezni. Meglátod, hogy az életed mennyiben függ sok más ember kreativitásától az univerzumban. Arra is rájössz, hogy mindaz ami veled történt – beleértve a nehézségeket is – része volt annak az útnak, amellyel visszataláltál az élethez. Lépésről lépésre az élet elvezet a magasabb tudatossághoz, a képességhez, hogy teljes mértékben jelen tudj lenni a pillanatban. Most lazíts, és készülj fel a kalandra! Ahogy Cynthia Bourgeault Misztikus remény (Mistical Hope) című regényében utal rá: „Megtalálod az utad, ha érzéseiddel és érzékeiddel kapcsolódsz az „itt”-hez. Hagyd, hogy elérjen és vezessen téged utadon.”

A magasabb tudatosság 6. szintje: az élet te magad vagy

Minél inkább képes leszel arra, hogy megadd magad az életnek, anélkül, hogy megpróbálnád irányítani azt, annál inkább rálátásod lesz arra az alapigazságra is, miszerint az élet te magad vagy. Ez a tudatosság hatodik szintje. Már nem kívülállóként látod magad. Teljesen beleolvadsz az élet kreatív áramlatába, megértve azt, hogy minden – minden egyes szikla, ember, felhő, molekula vagy katicabogár – te magad vagy. Te vagy az élet! Ahogy Eckhart Tolle mondta: „Te nem a világmindenségben vagy, hanem te vagy a világmindenség. Nem egy személy vagy, pusztán fókuszpont, ahol a világmindenség hirtelen öntudatára ébredt. Milyen csodás is ez!” Ez mind rendben is van. Merészkedjünk közelebb.

Ha közelebbről szemléljük a tudatosság hat szintjét, meg fogod érteni, hogy az első kettő az élet megváltoztatásáról, ellenállásáról és irányításáról szól (Az élet veled történik, Az élet általad alakul). Ezek a fázisok az alapbeállítódásodat tükrözik, amely nem akar tudomást venni a jelenlétről (nem tud nyitni az élet felé), és amely olyan dolgokat akar elérni, amelyek nincsenek jelen (el tudom érni, pusztán pozitív gondolkodás útján). Mindkét szinten egy leheletnyi fátyol választ el téged a valódi tapasztalattól, mivel egyik szint sem az élet kreatív megtapasztalásáról szól.

A magasabb tudatosság következő két fázisa arról szól, hogyan használd az elméd, és légy kíváncsi ahelyett, hogy ellenállnál, vagy irányítani akarnál.

Az élet benned zajlik részben ráeszmélsz, hogy a saját belső történeted választ el az élet valódi megélésétől. Tehát ahelyett, hogy megpróbálnál bármin is változtatni, inkább afelé kezdesz el érdeklődni, mit érzel vagy tapasztalsz az adott pillanatban. Minél inkább jelen vagy az életben – annak szépségeivel és nehézségeivel, örömeivel és bánataival, és minél inkább megszabadulsz belső mantráidtól – annál tisztább lesz számodra, hogy az életben okkal történik minden, veled is.

A magasabb tudatosság utolsó két szintje önmagunk megtalálásáról szól.

Minél inkább átéled azt az alapigazságot, miszerint az élet érted van, annál inkább ellazulsz, és annál örömtelibb is leszel az életben. A gomolyfelhők eloszlanak, és feltárul előtted a napsugaras mező! A mező pedig te magad vagy. Az élet te magad vagy és te vagy az élet!

„Te nem a világmindenségben vagy, hanem te vagy a világmindenség. ”

A legtöbb ember a magasabb tudatosság első két szintjén tengeti életét (Az élet veled történik, Az élet általad alakul) nem tudván, hogy van egy titkos ajtó, amely elvezet még további négy szinthez. Az élet felé való nyitás ráébreszt, hogy az első két szinten felül ott van még másik négy. Nem csak saját gyógyulásodat segítheted elő általa, hanem az összes élőlényét is, mivel sikeresen felülkerekedtél a küzdelem fekete felhőin, s így egyfajta gyógyító létforma vált belőled.

Van egy életparadoxon, amelyet fontos elfogadnunk. Noha emberek a tudatosság első szintjétől a hatodik felé fejlődnek, az is igaz, hogy akár egyetlen nap leforgása alatt számos szintet megtapasztalhatnak. Egyik fázis sem jobb, vagy elhanyagolhatóbb, mint a másik, nem erről van szó. Mind életünk részét képezik, és a fejlődésed folyamán mindet felismered és magadévá teszed majd.

Az igazság a bizalommal kapcsolatban

Az utolsó négy szintre való eléréshez elengedhetetlen, hogy a megrongált bizalmat újjáépítsük magunkban. Te, a legtöbb emberrel egyetemben, nem bízol az életben! Ez pedig bizonytalansággal tölt el. Az életben összetörhetik a szíved, betegségek érhetnek el, és sokszor úgy tűnik, több csapást mérnek rád, mint amennyivel képes vagy megküzdeni.

Ha nem bízol az életben, hogy lennél képes kezelni a helyzetet, vagy nyitni felé bármely esemény kapcsán? Hogyan is tudnád megengedni neki, hogy elvezessen a tudatlanság állapotából a magasabb tudatossághoz? Van egy érzékelésbeli változás, amely rendkívül sokat segíthet a bizalom újratanulásának terén. Az irányítás helyett megtanulod, miként lehet nyitni irányába és felfedezni azt.

A változás ott kezdődik, ahol felismered: Az élet okosabb nálad!

Sokan annyira bele vagyunk ragadva saját kis történetünkbe, hogy szinte saját világot hozunk létre magunk körül. A fejünk felett tornyosuló akadályokra figyelünk, amelyek személyes mantráinkból épülnek fel. Nem is látjuk mi történik körülöttünk! Így pedig biztosan nem vesszük észre azokat a dolgokat sem, amelyeknek örülni lehetne.

A tudatunk megnyitásához, és belső kis világunk szélesítéséhez, meghívlak egy olyan gyakorlatra, amelyet „a nagyobb kép felfedezésének” hívok. Képzeld el, hogy a Holdon ülsz és visszanézel a gyönyörű kék és zöld színekben játszó kis ékkőre – bolygónkra. Nézz rá úgy, mint egy élőlényre, amely 4,5 milliárd éve fejlődik. Tekints távolabbra a fekete, bársonyos mélységbe, amelyben több a csillag, mint ahány homokszem van a világ összes strandján.

Most nézd ismét a Földet, amint előtted lebeg. Merülj el szépségében, és gondolj bele: ezen a bolygón minden olyan atomokból épül fel, amelyek csillagokból származnak – beleértve téged is! Tehát minden, amit látsz, csillagporból áll!

Most a képzeletedben tekintsd végig a Föld evolúcióját, mint egy filmet. Kezdetben pusztán gázok és por alkotta. Ha gyorsítva nézzük a filmet, megláthatjuk, amint elválik a szárazföld és a víz, valamint kialakul az atmoszféra. A tengerekben elemi változások hatására kialakulnak az első életformák. Nem sokkal később az élet birtokba veszi a szárazföldet, amely pusztaságból zöld felszínné alakul. Rovarok és állatok fejlődnek ki rajta. Dinoszauruszok jelennek meg, majd tűnnek el.

A bolygón az élet evolúciójának van egy időszaka, amikor az élőlényeknek nem volt nagyujja. Életjeleket kevésbé tudtak kimutatni, vagy felfedezni ebből a korból. Most egy olyan életformát látunk, amely néhány millió év alatt karokat és hüvelykujjat növesztett, egy olyan aggyal, amely érdeklődéssel fordul az életjelenségek, illetve azok kutatása felé. Az élet soha nem teremtett még hasonló létformát!

Az emberek aztán törzsekbe tömörülnek. Ahogy a homloklebenyük egyre összetettebbé válik, kifejlődik a nyelvi készség, megtanulják miként használjanak eszközöket, műveljék a földet, alapítsanak falvakat és városokat, majd alkossanak kerekeket és hajókat, amelyek átszelik az óceánokat.

„Te egy 70 billió sejtből álló közösség vagy, amely 104 000 kilométer artérián és vénán keresztül pumpál vért a szervezeten keresztül.”

Tekerd előre a filmet a jelenhez képest néhány száz évvel korábbra. Nézd végig, ahogy szépszüleid megszületnek, felnőnek, egymásra találnak, majd szépen lassan a homályba vesznek. Ugyanez a ciklus zajlik le nagyszüleink, szüleink, majd a mi esetünkben is. Most nézd meg magadat, amint világra jössz a semmiből. Nézd végig, ahogy csecsemőből kisgyerekké, majd tinédzserré lettél, aztán elérted a felnőtt kort.

Életed filmjét egészen a mai nap reggeléig vetítsd le, mikor felébredtél, elkezdted a napot és végül elérted azt a pillanatot, amikor ezt a cikket olvasod. Ébredj rá, hogy életed pillanatainak milliói futnak össze ebben a percben, és ez az élet evolúció-hullámának az egyik éle. Légy tudatában, hogy ez egy nem mindennapi pillanat. Itt és most egy nagyon ritka ajándékot adok a kezedbe: az élet ajándékát. Egy ideig itt kell legyél, aztán te is beleolvadsz a feledés homályába. Az élet pedig tovább halad.

Állj meg egy percre, és gondold végig, milyen kreativitásra volt ahhoz szükség, hogy mindent, beleértve téged is, megteremtsenek. Ez a szemlélődés hozhatja meg a változást a magasabb tudatosság terén.

A te történeted

Végignézhettük az élet és az ember kialakulásának történetét. A létezésed 4,5 milliárd év fejlődésének eredménye, amely a Földön végbement. A tested jelenlegi külleme a múlt határtalan kreativitásának eredménye. Nézzük meg például a szem esetét. A szemek eredetét egészen a polipokig vezethetjük vissza, amelyek az óceánok fenekén élnek. Ők fejlesztettek ki először olyan sejteket, amelyekkel meg lehetett különböztetni a fényt és a sötétséget.

A látás számos elemi változáson ment keresztül, és odáig fejlődött, hogy segítségével most el tudod olvasni ezt a cikket. Nem a szemed azonban az egyetlen szerv, amely az élet zsenialitásának köszönhetően jött létre. Egész életed, mint mindenki másé, attól a kreatív energiától függ, amely mindig is jellemezte a Földet.

Hihetetlennek tűnik elképzelni azt a határtalan erőt, amely lehetővé tette az életet a bolygón. Csillagporból megalkotni mindezt, beleértve téged is. Még inkább megdöbbentő lehet szembesülni azzal, hogy 70 billió sejtből álló közösség vagy, az artériáid és vénáid 104 000 km hosszúak, az idegsejtjeid fénysebességgel közvetítenek információt, tested irányítja a hormon-háztartásod, sejtet regenerál és emészt…ezek pedig mind tudaton kívüli folyamatok. Ha valaha is kételkednél benne, hogy van egy felsőbb intelligencia, amely beavatkozik az életbe, gondolj csak bele, mi megy végbe a testedben.

Mivel nem veszed észre a felsőbb intelligencia jelenlétét az életben, úgy gondolod, elválaszthatod magadat tőle. Ennek következtében pedig úgy véled, neked kell az irányítást gyakorolnod az élet felett. Onnantól kezdve, hogy úgy gondolod, irányítanod kell, elvágod magadat az élettől, valamint elveszted a nyitottságodat és életörömödet is. Ez a hozzáállás megakadályozza a magasabb tudatosság megélését.

A valóságban nagyon is bízol az életben. Bízol benne, hogy továbbra is dobog majd a szíved, és vehetsz levegőt is. De legbelül úgy érzed, hogy a magasabb intelligenciának semmi köze a mindennapi életedhez. Te, hasonlóan a többséghez, megtanultad használni azt az emberi egónak nevezett arroganciát, amely azt sugallja, neki kell irányítania. A különválásba vetett hit miatt úgy gondolod, hogy az életed csak véletlen események sorából áll, amelyet folyamatosan alakítanod kell aszerint, milyennek szeretnéd látni.

Mi történne, ha kiderülne, hogy mindez nem igaz? Milyen lenne az életed, ha megértenéd: ugyanaz a felsőbb intelligencia, amely a bolygók mozgásáért felel, begyógyítja a sebeket, vagy életre hívja a tavaszt a telet követően, veled van, életed minden egyes percében? Tudsz-e nyitni afelé, hogy ez a kreatív intelligencia irányítja az életedet a jó és rossz dolgok segítségével, és pontosan azt adja neked, amire szükséged van, azért, hogy végül eljuthass a tudatlanságból a magasabb tudatosságig? Milyen lenne, ha megértenéd, hogy ugyanaz a fantasztikus erő, amely ezt a bolygót és az életet is megalkotta, a te életedért is munkálkodik?

Elég egy kis ideig kiengedned a kezedből az irányítást, hogy ráeszmélj ennek igazságtartalmára. Azonnal érezni fogod az életbe vetett bizalom varázslatos erejét. Minél inkább bízol benne, annál többet fogsz tudni kihozni belőle, valamint minél többet sikerül kihoznod belőle, annál inkább belátod majd: az élet bölcsebb nálad, és pontosan azokat a tapasztalatokat hozza az életedbe, amelyekre szükséged van, hogy visszatalálj hozzá.

Most emeld fel a tekinteted a cikkből. Ez a pillanat soha nem fog megismétlődni még egyszer, és csak neked adatott meg, hogy átéld.

Mit jelent az életbe vetett bizalom?

Amikor ráébredsz arra, hogy az élet okosabb nálad, az egész nagyon érdekesnek tűnik. Ahelyett, hogy elvesznél eddigi életed emlékeiben, rájössz, milyen különleges dolog van kialakulóban: az életben nincsenek szokásos pillanatok! Sokkal inkább odafigyelsz majd arra, mi történik körülötted és benned. Ha az ember életét egy jéghegyhez hasonlítanánk, elmondhatnánk, hogy az emberek csak a víz feletti részre figyelnek. A tudatosság lényege azonban a mélyben húzódik meg, a víz szintje alatt.

„Ráébredsz, milyen fantasztikus dolog van kialakulóban:az életben nincsenek szokásos pillanatok!”

Való igaz, hogy vezetünk, dolgozunk, zuhanyzunk, főzünk, veszekszünk, szeretkezünk, gyermeket nevelünk, megszületünk és végül meghalunk. Ám mindez egy intelligens folyamat eredménye, és te ennek részese vagy. Egy öntudatlan személyből tudatossá fejlődtél. Ez életed minden egyes tapasztalatára igaz, mindre! Az élet az életért van. Támogat, hogy az álom fázisából megérkezz az ébrenlétbe. Ahogy az élet segíti a barackfát abban, hogy gyümölcsöt hozzon a napsütéssel, esővel, a darazsakkal és a Föld táplálásával, neked is megadja mindazt, amire szükséged van, hogy tudatos ember legyen belőled, és ébren légy az életben.

Abból az igazságból kiindulva, hogy az élet érted van, elkezded elengedni azt a tudatot, miszerint a szenvedésedet valamilyen külső hatás okozza: más emberek, a munkád, a testalkatod, a társad, az egészséged, a múltad, vagy a beállítódásod. Meglátod, a szenvedésed belülről fakad, amelyet a belső mantráid okoznak. Igen, vannak nehézségek az életben. Amikor nem veszel el a múlt történéseiben és felismered a helyzetet, kihasználhatod az élet nyújtotta lehetőségek előnyeit. Ez a magasabb tudatosság ajándéka, amikor látod, hogy minden a te javadat szolgálja.

Mikor ráébredsz a magasabb szintű tudatosságra, már nem fogsz arra törekedni, hogy megváltoztass dolgokat az életedben.

Sokkal inkább arra fogsz figyelni, hogy milyen folyamatok mennek végig benned, különösen a nehéz helyzetekben. Megengeded az életnek, hogy bizonyos helyzeteket hozzon az életedbe, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a belső mantráidat felszínre hozhasd. Így már képes leszel szembenézni velük, működésében fogod látni őket, és ráeszmélsz, hogy csak mantrák, amelyeket fiatalabb korodban megtanultál, és amelyekre már nincs szükséged.

Ezek mélyről jövő ősi meggyőződések a félelemről, szégyenről, kétségről, féltékenységről, megfelelési kényszerről, magányról és dühről, hogy csak néhányat említsünk. Meggyőződéseink olykor palackban rekedt buborékként törnek fel belsőnk legmélyebb bugyraiból. Mivel egyre kevésbé szeretnéd megtapasztalni őket, vesztenek erősségükből, és felszínre jönnek, ahol könnyen tetten érheted őket. Teljes valójukban eléd tárják magukat, majd szétdurrannak. A bennük ragadt energia pedig felszabadul. Ahelyett, hogy félelemmel töltene el az megtisztulási folyamat, üdvözölni fogod, mivel szeretnél a teljes éberség állapotába kerülni, ez a vágy pedig erősebbé válik, mint a mantráid által sugallt félelem.

Tartsunk szünetet egy pillanatra. Figyelmedet irányítsd a hasadra. Engedj el minden görcsöt, és hagyd, hogy a mosoly gyógyító ereje kifejtse hatását. Terjeszd ki ezt az ellazult állapotot egészen a medencefenékig, majd a gerinced mentén. Érezd a magasabb tudatosság kibontakozását a testeden.

A felelősség öröme

Legyen szó betegségről, fájdalomról, egy nehéz természetű szomszédról, kényszerességről, pénzügyi szükséghelyzetről, vagy az élet egyéb kihívásairól, az elméd szempontjából megterhelő lehet a felelősség vállalása – vagyis a válaszadás egy adott helyzetre. A mantrákból származó berögzült válaszreakciók igen erőteljesek lehetnek. Meg kell tanulnod, hogyan találd meg az egyensúlyt. Mint a Kelj fel Jancsi játékok: ha nehéz helyzetben vagy, úgy érzed magad, mint akit leütöttek. Az idő előrehaladtával azonban egyre kíváncsibb leszel, mitől érzel így. Mikor megtalálod, a lendület segít felállnod, mint ahogy a játék esetében is történik. Ráeszmélsz, hogy minden egyes helyzet azért következik be, hogy tovább fejlődj a magasabb tudatosság terén.

„Az öröm, fény és életvidámság, amelyekre oly régóta vágyakozol, mindig is ott volt veled. Itt van most is.”

Ezen a ponton kezdesz el valóban bízni az életben. Tudod, hogy lesznek nehéz helyzetek az életedben. A test megtisztításához hasonlóan, az elmédet is megtisztítod a berögzült, régi mantráktól. Minél inkább szembe akarsz nézni régi gondolkodásmódoddal, az élet annál több lehetőséget fog kínálni neked, hogy tudatosságod fényében újra végiggondold őket. Innentől már nem vagy a saját életed áldozata.

Még az olyan érzések is, mint a magány, a végtelen szomorúság, vagy az üresség – amelyek olyan mélynek és valóságosnak tűnnek, mikor ellenállunk nekik – könnyebbé válnak és egyfajta együttérzéssel tudunk tekinteni rájuk. Ha beleállsz az érzésbe, már nem lesznek rád olyan hatással mint régen, és az energia, amelyet beléjük fektettél, végül felszabadul. Feltárul előtted mindaz a lehetőség, amely végigkísért eddigi utadon.

Fontos emlékeztetni magunkat a magasabb tudatosság napi szinten történő alkalmazása során, hogy igazán sose hagytuk el ezt az állapotot: csak azt hittük, hogy elhagytuk. Az öröm, fény és életvidámság, amelyekre oly régóta vágyakozol, mindig is ott volt veled. Itt van most is. Csak nem láttad, mert tudatod elvonta róla a figyelmed, és ritkán hagyta magát szabadon szárnyalni. Minél inkább megengeded az életnek, hogy olyan helyzetekbe hozzon, amely során szembetalálod magad régi berögzült gondolkodásmódoddal, annál hatékonyabban űzöd majd el a fekete felhőket, és ismered fel a boldogság állapotát, amelyben vagy.

Ez a cikk eredetileg a 2015. évi tavaszi Conscious Lifestyle Magazine kiadványában jelent meg. A magasabb tudatosságról szóló eredeti cikket Mary O’Malley könyvéből, a „What’s in the Way is the Way”-ből vettük át.

A szerzőről

Mary O’Malley az 1970-es években egy erőteljes megvilágosodási folyamat után kezdte megváltoztatni gondolkodásmódját a kihívásokkal kapcsolatban. Ezzel véget vetett az egész életét átható sötétséggel vívott küzdelemnek. Mary új könyve, a „What’s In the Way is the Way” eszközöket és technikákat ad az olvasó kezébe, amelyek segítenek gyógyírt kínálni a félelemre, szorongásra, szégyenre és egyéb zavarokra. Átformálják a küzdelmeket és békét teremtenek – hiszen valahol mind erre szomjazunk. Mary elkötelezetten segít az embereknek belső viharaik leküzdésében, mert így ők is a Föld gyógyítóivá válhatnak. Eckhart Tolle a következő szavakat intézte hozzá: „Köszönöm, Mary, hogy hozzájárulsz az emberi tudatosság evolúciójának fejlesztéséhez.” 

forrás: Edelényi Dorottya - lunarimpex.hu
fordította: Major Réka Ágnes 

Eckhart Tolle és Oprah beszélgetése - videó
forrás:Édesvíz Kiadó