2024. augusztus 20., kedd

Halálos betegségből gyógyult fel filmnézéssel!


"Norman Cousins, az ismert író krónikus kötőszöveti betegségben szenvedett, amely halálos kimenetelű is lehet. Megkísérelte hát saját öngyógyító erőit mozgásba hozni. Megvásárolta a nagy nevettetők (például Chaplin, Buster Keaton) filmjeit, és ideje jó részét a képernyő előtt töltve élvezte a minőségi humort. Sokat nevetett, gyakran teli torokból. Ilyenkor megfigyelte, hogy erős fájdalmai csökkennek, és ezt követően két órán át enyhébbek maradnak. A nevetés következtében vérsüllyedése is alacsonyabbá vált. A rossz prognózis ellenére Cousins teljesen felgyógyult betegségéből. A humort felhasználó eredményes öngyógyító tevékenysége igen sok tudományos igényű vizsgálatot inspirált."
- Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak? -


A jókedv és nevetés még arra is képes, hogy gyógyítson

Norman Cousins írót, a Saturday Review című lap szerkesztőjét, gyakran emlegetik úgy, mint az embert, aki átnevette magát az egészségbe.

A férfi 1964-ben egy moszkvai utazásról hazatérve erős fájdalmakat élt át, láza pedig nagyon magas lett. Az orvosok egy súlyos, degeneratív gerincbetegséget diagnosztizáltak nála, és nagyjából hat hónapot jósoltak még neki.

Cousins kezdetben a hagyományos orvoslás tanácsait követve, és nagy dózisban szedett fájdalomcsillapítókat, de hamar rájött, hogy ezek nem segítik ki a bajból, így más utat választott.

Az író meg volt arról győződve, hogy a negatív érzelmek és a stressz rosszabbíthatják betegségét, ezért hipotézise szerint a pozitív érzelmek, a jókedv csak javíthatnak állapotán.

Ezért beköltözött egy hotelszobába, segítségül hívott egy nővért maga mellé, és elkezdett extrém mennyiségű C vitamint és humort fogyasztani.

Felállíttatott egy projektort a szobájában, és nem tett mást, mint klasszikus burleszk filmeket és kandi-kamera felvételeket nézett (Marx Brothers, Laurel és Hardy, Albert és Costello, Charlie Chaplin), amíg ébren volt, hogy így derítse magát jobb kedvre.

Drámai dolgokat vett észre: 10 percnyi nevetés 2 órára megszabadította a fájdalomtól!

Egy hónap múlva pedig már azt tapasztalta, hogy a fájdalmai teljesen megszűntek.

Lassan újra képes volt mozgatni a végtagjait, és a következő hónapokban teljesen felépült, olyannyira, hogy újra dolgozhatott az újságjánál.

Tapasztalatait az Egy betegség anatómiája című könyvében osztotta meg, de sok kritikát kapott érte, míg végül 1989-ben a Journal of the American Medical Association című lap laboratóriumi vizsgálatokkal igazolta, hogy a nevetés valóban alkalmazható mint terápia.

Azóta már számos amerikai kórház használja ezt a módszert, sőt kialakult egy új tudományág is: a gelontológia, a nevetés tudománya.

- forrás:eletforma.hu -

- - - - - - 

A nevetés fiziológiája- és pszichológiája - videó
Momentán társulat és Prof. Dr. Bagdy Emőke 
forrás:Multiverzum