2012. október 7., vasárnap

A bezárulás érzése



Az energiának hullámai vannak. Olykor dagály van, máskor apály. Amikor dagályban vagy, nagyon könnyű kapcsolatot teremteni, kommunikálni, nyitottnak lenni, szeretni, kapni, adni. Amikor nem dagályban van az energia, hanem
apályban, akkor nagyon nehéz kommunikálni, szinte lehetetlen. De mindkettő jön-megy – mindkettő az élet része. 




Nincs ebben semmi rossz, ez természetes – ne felejtsd el elfogadni!
Amikor úgy érzed, hogy az apály időszaka érkezett el, ne próbálj kommunikálni. Ne kényszerítsd magad megnyílásra, mert az a megnyílás nem lesz valódi. Az a mag időszaka. Egyszerűen bezárulsz, és önmagadban maradsz. Használd azt az időt mély meditációra. Nagyon termékeny a meditáció szempontjából. Amikor dagályban vagy, és áramlik az energia, egyre feljebb tör, az a szeretet ideje. Akkor teremts kapcsolatot, légy nyitott, adj.
Ez a termés ideje, de nem tarthat egész évben. Azt mondják, hogy még a mennyországban sem énekelnek folyton az angyalok.
Tehát, amikor dal születik benned, énekelj. És amikor azt érzed, hogy minden bezárul, segíts bezárulni. Ezt jelenti a természetesség. Természetesnek lenni nem azt jelenti, hogy nyitottnak kell maradnod huszonnégy órán át – nem vagy egy varázslókalap.
Vannak pillanatok, amikor be kell zárulni, különben túl fárasztó lenne, túl egyhangú, unalmas. Semmi szükség arra, hogy folyamatosan mosolyogj – azt csak a politikusok teszik, ők pedig ostoba emberek.
Vannak időszakok, amikor könnyeket kell köszönteni, és örömmel kell köszönteni őket. Vannak időszakok, amikor szomorúnak érezzük magunkat – a szomorúság csodálatos, ezért ha szomorúságot érzel, légy szomorú. Amikor boldogságot érzel, légy boldog. Hitelesnek lenni azt jelenti, hogy sosem ellenzed azt, ami éppen történik. Menj vele… bízz benne. Éjszaka bezárulnak a lótusz szirmai, reggel újra kinyílnak – ami természetes folyamat.

A modern elmében viszont – különösen az új generációnál – egy nagyon téves elképzelés van megszületőben, az az elképzelés, hogy mindig nyitottnak kell lenni, mindig szeretetteljesnek. Ez egy újfajta kínzás, újfajta elfojtás, az erőszak egy új divatja. Erre nincs szükség. A hiteles ember az, akinek hihetsz. Ha szomorú, elhiheted, hogy bizonyára szomorúságot érez, mert igaz ember. Ha bezárul, abban is hihetsz, megbízhatsz benne. A meditáció állapotában van – egyszerűen csak önmagában akar lenni. Nem akar kimenni, mély önvizsgálatban van. Jó! Ha mosolyog és beszél, akkor kapcsolatot akar teremteni, ki akar lépni a lényéből, adni akar. Hihetsz egy ilyen embernek.

Tehát ne próbálj semmit az elmédből a lényedre erőltetni. Hagyd, hogy a lényed mondja meg, mit akar, és az elméd legyen a cseléd, aki követi. Az elme azonban mindig úr akar lenni. Nem látok ebben semmi rosszat. Éld meg ezt az időszakot, és lassan-lassan látni fogod, hogy minden hónap ilyen lesz. Néhány napig nagyon nyitott leszel – néhány napig zárt. Sokkal egyértelműbb ez a nőknél, mint a férfiaknál, mert a nők még mindig peridicitásban élnek. A menstruációjuk következtében a kémiájuk, a testük kémiája huszonnyolc napos periódusban zajlik. Tulajdonképpen ugyanez történik a férfiakkal is, de az kevésbe megfogható, kevésbé látható. Nemrégiben néhány kutató felfedezte, hogy a férfiaknál is fennáll egyfajta havi ciklus, csak láthatatlan, mert nem jár vérzéssel. De ahogy a nők minden hónapban négy napig nagyon alacsony energiaszintre kerülnek, a férfiak is nagyon alacsony energiaszintre kerülnek négy napig minden hónapban. A férfiaknál ez az állapot nem annyira fizikai jellegű, nem látható, lelki jellegű – inkább belső, mint külső.
Ha barátokkal akarsz találkozni, sose találkozz velük akkor, amikor be vagy zárulva, találkozz velük akkor ha nyitott vagy. Nincs ezzel semmi baj, ez egy természetes folyamat.
(Osho)