2016. augusztus 22., hétfő

Dan Millman: A szellem 12 törvénye


A lét misztériumában a világegyetem szellemi törvények szerint működik, melyek oly valódiak, mint a gravitáció, és oly állandóak, mint az égbolt változásai. Ha életünket sikerül e törvényekhez igazítanunk, azzal átalakulnak kapcsolataink, felível karrierünk, gyarapodnak anyagi javaink és helyreáll egészségünk. Röviden szólva, e szellemi törvények jobbá teszik életünket.


1. Az egyensúly törvénye

Megtalálni a középutat

Kiegyensúlyozatlanságaid felfedezésekor alkalmazod.
Növeli tulajdonságod.
Nyugalom-érzés: viszonyítási pontot szolgáltat.
Belső béke, erő. Középpont megtalálása.
A félelmek, ellenállás, elkerülés, merev meggyőződés.

2. A választási lehetőségek törvénye

Hatalmunk visszaszerzése

Cselekedeteinkkel választunk, nem a szavainkkal. Szabad akarat: választani a belső intuíciód szerinti és a benyomások, félelmek irányítása között. Segíteni annak lehet, aki kéri. Különben elveszed tőle a megtapasztalás tanulságát. Ha nem ismered fel, hogy van hatalmad nemet mondani, soha nem fog igazán igent mondani. Tanuld meg elfogadni tetteid következményét. Ez határozza meg, hogy ki vagy, hol vagy, mit fogsz csinálni. Ez az a pont, ahol lehetőséggé változik az élet. Ha felnőttként vállalod a felelősséget döntéseidért, elkezdesz részt venni saját életedben.


3. A folyamat törvénye

Lépésről lépésre élni az életet

Minden cél eléréséhez kis lépések vezetnek, le kell bontani apró, biztos lépésekre. Aki csak az út végére összpontosít, a beteljesedés mindig a távolban mutatkozik. Elmaradnak a kis sikerélmények. Ha kihagysz kis lépéseket, előbb-vagy utóbb „megégeted” magad. Hagyatkozz nyugodtan a természetre, univerzumra. Mindig a megfelelő pillanatban tárja felénk a tanulságait, a következő lépést. Ki kell tartanod a félelmek, és kételyek között is. Minden új kihívás egy-egy beavatásként szolgál. Döntéskor indulj afelé, ami vonz vagy izgalomba hoz, ami megérinti a szíved. Erős, stabil alapra lehet építeni. A boldogsághoz vezető út mindig javítás alatt áll. Az önfegyelem, türelem, kitartás, a folyamat azok a kulcsok, amelyek ajtót nyitnak bármely végcél előtt. A folyamat maga a jutalom.

4. A jelenlét törvénye

A pillanatban élni

Az idő egy paradoxon. Egy olyan múlt és jövő között terül el, aminek nincs jobb realitása. Az idő egy nyelvi és gondolati megszokás, társadalmi megegyezés. A múlt miatti bánkódás egy élmény csupán. A jövő miatti aggodalomnak csak az elmében van realitása, képzeletként. A múlt és a jövő is épp most történik, ahogy teremted őket. Azzal tartod a probl. életben jelenlegi tudatodban, hogy figyelmet, energiát szentelsz neki. A múlt és jövő a tudat egy rossz szokása. Nem tudsz más pillanatban élni, csak a jelenben. Légy teljes mértékben jelen! Légy tudatában mit csinálsz éppen! A jelenlét megvilágítja a tudatot, megszabadít az aggodalmaskodástól.( E. Tolle: A most hatalma)

5. Az irgalom törvénye

Emberségünk felébresztése

Az univerzum nem ítél meg bennünket, csak következményeket és tanulságokat szolgáltat. Valamint lehetőségeket az egyensúlyra és a tanulásra az okozhat törvénye alapján. Az irgalom annak felismerése, hogy mindannyian a lehető legjobbat tesszük tőlünk telhetően a jelen hitrendszerünk és képességeink határain belül.
Minél több szerető kedvességben tudod részesíteni magadat, annál többet tudsz adni másoknak. Az ítélkezés emberi találmány!
Az irgalom a szeretetből és megértésből való cselekvésre tanít. Légy gyengéd és türelmes! Platón: „Légy kedves, mert mindenki, akivel találkozol, keményen küzd.”
Megbocsátás-megértés, harag elengedése. Egy természetes világban nincsenek barátaid, sem ellenségeid. Csupán tanáraid vannak!

6. A hit törvénye

Megbízni a szellemben

Bizalomra tanít, a benned rejlő szeretet és intelligencia iránt, ami rajtad és az egész teremtésen keresztül nyilatkozik meg. Mindenkin keresztül, mindenkiben működik a Szellem. Hozzáállás: bármi történik, az mindenki javát szolgálja.
Minden nehézséget kezeld tesztként, ami tanít. Minden kihívásban láss lehetőségeket és tanulságot. Mindennek van egy magasabb rendű, értelmes oka. Hallgass a szíved intuitív bölcsességére + kincs már benned van, mások nem adhatnak ehhez többet hozzá. Ők csak a kulcsot adhatják saját belső gazdagságodhoz.
Mindig jó döntést hozol. Épp arra a megtapasztalásra van szükséged. Merj dönteni felnőttként, felelősséget vállalva következményeiért. Önbizalom! Saját tapasztalataid által fejlődik ki.

7. Az elvárás törvénye

Valóságunk kiterjesztése

George Bernard Shaw: Életünket nem annyira tapasztalataink, inkább elvárásaink formálják.
Hiteid befolyásolják döntéseidet, érzéseidet, belső folyamatokat indítanak el és viselkedésformákat. Energiameződet is ez határozza meg, amire reagálnak a többiek. Belső elvárásaid formálják valóságod.
A kihívás: negatív hiteidet legyőzni. Nyíltan fejezd ki kételyeid! Most mondd a pozitív elvárást! Tudatodban lásd megtörténni!
Saját belső hatalmadra emlékeztet ez a törvény. Az elvárás be fogja vonzani a bizonyítékot. (Secret)

8. Az önazonosság törvénye

Saját igazságunk megélése

Amikor a legmagasztosabb látomásod szerint élsz, ahogyan viselkedsz. Belső valóságunk valódi kifejeződését csalja elő, de a következmények elkerülhetetlenek. (morál) „Ismerd meg önmagad, és légy hű magadhoz!”
Önmagunkkal való egységet jelenti. Cselekedeteink hitelesek legyenek. Akkor testünk, elménk, érzelmeink kiegészítik egymást. Értsd meg legbensőbb késztetéseidet, értékeidet, motivációd! Fogadd el ki vagy! Ne akarj más lenni! Bátorság és nyitottság kell a hitelesség eléréséhez. Ez nem tökéletességet, tévedhetetlenséget jelent. Gyengeségeink felvállalását jelenti. Saját példánkkal tudunk ösztönözni másokat.

9. A cselekvés törvénye

Belépni a jelenbe

„ Nem tudsz átkelni a tengeren csupán bámulva a vizet!”
Cselekedni kell! Ez a világ az energia és a cselekedetek birodalma. Csak a cselekedetek képeznek igazi lehetőségeket az életben. A megértés, és a bölcsesség a gyakorlatból terem. Az elképzelések tettre váltásához energiára, áldozatra, bátorságra, és szívre van szükség, mert a cselekvés kockázatot jelent. A legtöbb ember csak reagál! Jobb megtenni a lehető legjobbat, mint nem megtenni, és jó kifogást keresni rá. Legyőzni a tehetetlenséget úgy lehet, ha elfogadjuk emberi mivoltunkat és anyagi jelenlétünket ebben a világban. Felfedezzük, hogy senki sem fog élni helyettünk és csakis saját erőfeszítéseink által válunk egyre erősebbekké. Ha beletörődünk abba, hogy a cselekvés kellemetlenséget vonhat maga után. Ez a törvény a nyugton és csendben maradás bölcsességére is tanít, ha annak van itt az ideje. Hallgass a szíved bölcsességére.

10. A körforgás törvénye

A természet dalára táncolni

Minden dolog saját legjobb idejében történik.. Minden, ami emelkedik, alá fog hullani, és minden, ami lehullik, fel is fog emelkedni majd. Csak a változás állandó. Nekünk is változnunk kell. Nem kell, hogy régi szokásaink irányítsák életünket. Nagyobb tudatossághoz, bölcsességhez és béléhez vezet bennünket. A változás ciklusai mindenképp megtörténnek, ezért jobb, ha elfogadod. Türelem és bölcsesség! A mindennapi élet a te érési folyamatod.

11. Az önfeladás törvénye

Egyesülni egy magasabb akarattal

Elfogadásra tanít, de ez nem passzív beletörődést jelent. Az igazi önfeladás aktív, pozitív, öntudatos-egy fajta kreatív elkötelezettség a helyzet kihasználására. Az átalakítást célozza meg. Nézőpontod megváltoztatásával tanulhatod meg. A Szellem a te edződ, és az élet az edzés terved. Ez önmagad elfogadását is jelenti. Csak az történhet veled, amire szükséged van. Tanuld meg akarni azt, amit kapsz. El kell állnod a saját utadból. Tedd fel a kérdést, hogy mi szolgálja minden résztvevő legfőbb javát. Hallgass a szívedre és a felsőbb énedre. Minél inkább megszabadulsz a ragaszkodásoktól, annál nagyobb szabadságban teljesedsz ki. Nyitottan fogadni, bármi történjék is. Mindenkit és mindent a Szellem egy megnyilvánulásaként érdemes látni. Az önfeladás az alázatosság cselekedete, annak elismerése, hogy az élet egy olyan misztérium, aminek a mélységét az elme nem képes belátni. „ Az élet Isten regénye, hagyd meg Istennek az író szerepét!”
Ez a törvény meg fogja mutatni neked az utat a kegyelem természetes állapotához, utat nyitva hited felvirágzásának, és elvezet majd alapvető egységed megvalósításához minden létezővel- egy olyan mélységes tudatossághoz, ami felgyorsítja fejlődésedet.

12. Az egység Törvénye

Visszaemlékezni a kapcsolatunkra

Egy Létező vagyunk, Egy Tudatosság. A mindennapi valóság szintjén külön testünk, tudatunk, és érzelmeink vannak. Egyek vagyunk-e vagy sokan, nézőpontunktól függ. A magasabb tudatosság szerint vagyunk egyek.
A nyelv a legalapvetőbb felfogásunkat tükrözi, amilyen módon beszélünk, és amilyen szavakat használunk, az összefüggésben van azzal, ahogyan a valóságra tekintünk. Látásmódodat tükrözi. Pl. „Jól érzem magam a bőrömben.” Te elkülönülsz a testedtől. Te nem vagy azonos a testeddel. Te egy olyan valami vagy, aminek van egy teste is! „Az én magasabbrendű énem.” Ki ez az én? A tiszta tudatosság maga. Tudat= Élet= Isten!!!!

Mindenkiben ott van. Az egységbennlevéskor, meglátod mindenkiben önmagad. Más embereket, saját, nagyobb Éned egy megnyilvánulásaként tapasztalod meg. Amint elkezdesz az Egy létező szemén keresztül látni az embereket, a világot, minden döntésképtelenség és konfliktus feloldódik. Te vagy mindenki, és mindenhol. A másik problémája, épp úgy a tied is. A másik öröme, épp úgy a tied is. Az egységben a Szellemösszes törvénye beteljesül. A kiegyensúlyozottság és nyugalom állapota ez. Eggyé válsz az Univerzummal.
„Időről időre nézz meg jól magadnak valamit, amit nem emberi kéz alkotott: egy hegyet, egy csillagot, egy patak kanyarulatát. Akkor bölcsesség és türelem tölt majd el, és mindenek felett, a bizonyosság, hogy nem vagy egyedül a világban.”
Sidney Lovett

Ezek a törvények felszabadítanak, nem megkötnek! A benned csapdába esett szeretetet szabadítják fel. Ezek az alkimisták kulcsai a szeretethez, a szabadsághoz, az örömhöz és a beteljesüléshez. Ezek az emberi sorsod beteljesítéséhez és azon túl vezető lépcsőfokok.

(forrás: http://globalisvilag.com)

Dan Millman videointerjú