2016. augusztus 31., szerda

Ez történik az agyadban az olvasást követően! - Megdöbbentő!



Az Emory Egyetem tudósai különös felfedezésről adtak hírt. Egy könyv vagy egy újságcikk elolvasása után az agyban valódi, mérhető változások történnek, amelyek az elolvasást követően még öt napig kimutathatók. Ezért nem mindegy, hogy mit olvasunk, hiszen öt napig az olvasott anyag, cikk, regény, életünk részévé válik.


A tudományos szakértők szerint azon könyvek esetén, amelyeket nagy érdeklődéssel olvasunk, az agy olyan neurológiai elváltozásokat hoz létre, amelyek során az idegsejtek közötti kapcsolatok megerősödnek. A kísérletben 21 diák vett részt, akik Robert Harris egy izgalmas regényéből olvastak minden este egy fejezetet 19 napon át, és minden másnap reggel az agyukat mágneses rezonancia vizsgálatnak vetették alá.

A jellemző változásokat az agy bal halántéki lebenyének érző-mozgató mezejében rögzítették. Többek között ez a zóna felelős a nyelv megértéséért. Gregory Berns neurológus szerint az élmény aktiválta az agy érző-mozgató területeit arra mutatva rá, hogy az olvasó agyi szinten átélte a könyv eseményeit.

A kutatás egy másik meglepő eredménye az volt, hogy a könyv kiolvasása utáni ötödik napon végzett vizsgálatok is még kimutatták a kapcsolatokat. Következtetésképpen elmondható, hogy egy izgalmas könyv nemcsak olvasás közben, de kiolvasása után is jellemző lenyomatot hagy az idegrendszerben.

(forrás: http://antalvali.com)