2016. augusztus 10., szerda

Igloo falu ahonnan látszik a sarki fény



Ha érdekel, a sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség. Leginkább március-április és szeptember-október között figyelhető meg.


Mitől színes? A kibocsátott fény a légkörbe becsapódó atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős.
Létezik egy hely ahonnan "luxus körülmények" között nézhetjük meg a saját szemünkkel a aurora borealist.


A finnországi Kakslauttane-ben egy Igloo falu várja a pihenni vágyókat. A falu a lenyűgöző szépségű Lappföld közepén található. Számos egyedülálló téli tevékenységet kínálnak számunkra. A kirándulók részt vehetnek husky-, rénszarvas szafarin, utazhatnak jégtörő hajóval, horgászhatnak, síelhetnek és még gokartozhatnak is a jégen, ha ahhoz van kedvük.(Ha szerencsénk van még a Mikulással is találkozhatunk:)) 


Az ide látogatók kétféle jégkunyhóban szállhatnak meg, hó és üveg. A sarki hidegtől nem kell megijedni, a kunyhók belsejében szobahőmérséklet mellett lazíthatunk. Felejthetetlen élményt nyújthat számunkra, elalvás előtt a sok ezer csillag és a sarki fény látványa. 


Az Igloo falu decembertől áprilisig nyitva tart. A hotel különlegessége még, hogy itt található a világ legnagyobb hóból készült étterme ahol a jégbárban fogyaszthatunk italokat. 


Továbbá itt található a világ legnagyobb füst szaunája amit szintén nem érdemes kihagyni. A helyi művészeti alkotásokat a jég Galériában nézhetjük meg.


Természetesen a Hotel nyáron is várja vendégeit. Nyáron faházak állnak rendelkezésre. Az extrém sportok szerelmesei biztosan találnak maguknak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

(forrás:haerdekel.blog.hu)


Bár kint a -30 fok sem ritka, a mini lakosztályokban nincs hideg, hála a speciális thermo üvegeknek.