2017. december 11., hétfő

7 különbség a vallási tanok és a spiritualitás között!



Sok ember nincsen tisztában azzal, hogy miben különbözik a vallás és a spiritualitás.

Vannak, akik azt hiszik, hogy a spirituális emberek valamilyen szekta tagjai, netán boszorkányok, varázslók, akik valamilyen misztikus, titokzatos dologgal foglalkoznak. De most tisztázni fogunk mindent!


Íme, a 7 különbség a vallás és a spiritualitás között.

1. A vallás engedelmességre tanít, a spiritualitás viszont felszabadít

A vallás keretet ad az életednek, megmondja, hogy milyen helyzetben, hogyan viselkedj, de ha megszeged a szabályokat bűnhődésre ítélnek. A spiritualitás arra tanít, hogy kövesd a szívedet, és minden amit érzel, az helyes. Megteremti a szabadságot az életedben, megtapasztalhatod a harmóniát, és a választás lehetőségét.

2. A vallás a félelmeiden keresztül nevel, a spiritualitás megmutatja, hogy miként lehetsz bátor

A vallás megmondja neked, hogy mitől kell félned. A spiritualitás arra próbál meg rávilágítani, hogy miként küzdheted le a félelmeidet, a bátorság, a szeretet, az elfogadás segítségével. A spiritualitás megtanít arra, hogy mikét irányíthatod a félelmeidet.

3. A vallás az “igazat” mondja, a spiritualitás engedi, hogy te magad jöjj rá az igazságra

A vallás megmondja neked, hogy miben higgy, ami az egyenlő az igazsággal. A spiritualitás arra biztat, hogy találj rá te magad az igazságra, alakíts ki kapcsolatot a magasabb tudati szinteddel, aki segít megvilágosodni.

4. A vallás elválaszt a többi hitet valló embertől, a spiritualitás megpróbál hidat teremteni

Minden vallás a maga nézetével, igazával próbálja meggyőzni a híveit, ami viszont ellentéteket szül a más vallásúakkal szemben. A spiritualitás minden emberben az igazat keresi, függetlenül az illető vallási hovatartozásától. A spiritualitás az emberi egyéniségre, egyediségre, az emberben rejlő istenség megismerésére összpontosít, függetlenül a vallási hovatartozástól.

5. A vallás függővé tesz, a spiritualitás pedig függetlenné

A vallásos ember attól nyugszik meg, hogy eleget tesz az egyház előírásainak, ami egy időn túl függőséget okozhat. A spiritualitás arra tanít, hogy nincs szükséged semmire, ahhoz, hogy boldog légy. A boldogság, az istenség, a szentség benned van, nem kell azért templomot építeni.

6. A vallás a büntetésben hisz, a spiritualitás a karmában

A vallás szerint, ha nem tartod be az előírásokat, akkor bűnt követsz el, és vezekelned kell. A spiritualitás úgy tartja, hogy minden döntésednek, cselekedetnek következménye van, ami átmegy a következő életedben, és majd akkor kell megoldást találnod, így biztosítva a lelki fejlődésedet. Ez hívják karmának

7. A vallás arra tanít, hogy más útját kövesd, a spiritualitás meg arra, hogy a saját magad útját járjad

A vallás egy példázattal szemlélteti, hogy kinek a nyomdokait kell követned, amit Isten jelölt ki számodra. A spiritualitás megengedi, hogy te magad alakítsd az utadat, te magad jöjj rá a megvilágosodásra, mert a saját igazság megtalálása a fontos.

(forrás:filantropikum.com)

Stanislav Grof: Spiritualitás, vallás és a kollektív tudattalan megnyílása - videó