2017. december 4., hétfő

8 jó tanács, hogyan imádkozz helyesen ahhoz, hogy célba érjen az imád



Mondtak már nekem mindenfélét, hogy csak azaz ima ér valamit, amit este az ágy lábánál mondanak el, vagy a templomban – mert biztos az Isten fülkagylója, másképp nem hall – meg hogy csak a szentképek előtt lehet összetett kézzel. Nem mondhatom azt, hogy ez mind badarság, ezért inkább azt mondom: úgy lesz, ahogy hiszel benne. Elmondom azt a 8 jó tanácsot, az imával kapcsolatban, amit tudok és ami nekem „bevált.”


Meg hát miért is lenne egy igazság? Egyik mód sem különb a másiknál. Mondhatod az imádat az imaszőnyegről, összetett kézzel vagy a fotelbe süppedve. Mindenki imája attól lesz hatásos elsősorban, hogy hisz benne.

1. Mindegy hogy hol, csak őszinte legyen

Mondhatod az imádat templomban, az ágylábánál, az imaszőnyegen, a parkban, de akár a buszon is. Én imádok menet közben meg tömegközlekedésen diskurálni velük. Az égiek nem süketek, az ő „antennájuk” mindig tiszta, és tökéletesen hallanak bennünket bárhol is legyünk. Nekik csak az számít, hogy őszintén, szívből mond azt az imát. De az is igaz, hogy minél szebb, kellemesebb a környezet, annál tetszetősebb lesz nekik is, már csak azért is, mert látni fogja, hogy a te lelked ott boldog és elégedett.



2. Hinned kell abban, amit mondasz!

És ha már az őszinteségnél járunk… nem csak az égiekben kell hinned, hogy ők léteznek és meghallgatnak, mert kétségkívül így van. Egy elmondott ima sem megy a kukába, mindegyiket meghallgatják. Ezért ők az istenek meg az angyalok. Csakhogy abban is kell hinned, amit mondasz. Hiszen, ha nem hiszel a saját mondandódban, más hogy higgyen benne? Hogyha úgy mondasz imát, hogy közben nem hiszel a sikerben, abban, hogy teljesülhet, azt tényleg alig fogják meghallani. Ám nem ez lesz az oka annak, ha nem teljesül a kérésed. Ebbe bele se menjünk, mert ki a jó Isten… – ja, igen ő! – tudhatja, mi alapján teljesülnek a kéréseink. Ez a cikk arról szól, hogyan tehetünk meg mindent azért, hogy az imánk célba érjen, megadva neki az esélyt a teljesülésre.

Neked az a dolgod, hogy beleadd a szívedet, a lelkedet az imába. Úgyis mondhatnánk, minél jobban hiszel benne, annál hangosabb lesz az imádságod.


3. Add önmagadat!

Természetesen tisztelettudónak kell lenned, hiszen mégiscsak az égiekhez beszélsz. De ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatnád ki irántuk érzett szeretetedet, és ne tekinthetnél rájuk úgy, mint atyára, anyára vagy egy jó barátra. Egy isten, sem angyal nem várja azt, hogy agyon fényezzék őket. Persze, örülnek, ha megemlékezel nagy tetteikről vagy korábbi a segítségnyújtásaidról, amiket érted tettek és boldogak, ha megtiszteled őket, de nem kell azzal kezdeni az imát, hogy hosszas litániát mondasz a szentségükről meg a nagyságukról és hatalmukról. E nélkül is tudják, hogy tiszteled őket. Légy velük bátran közvetlen, ne egyszerűen egy imarobot legyél, aki eldarálja a mondandóját. Add bele önmagadat is, a saját stílusodat, egyéniségedet.

4. Légy hálás!

Mint arról szó volt, nyugodtan emlékezz meg az égiek tetteiről. Köszönd meg a segítségüket. „Köszönöm, hogy meghallgattál”, vagy „köszönöm, hogy tegnap mellettem voltál az állásinterjún”, „Köszönöm, hogy vigyáztál rá.” De ne csak a segítségük után légy hálás, hanem egyáltalán mindenért. Néha emlékezz csak meg arról, hogy van munkád, hol laknod és egészséges vagy. Légy hálás mindazért, amit valaha is adtak, had lássák, hogy igenis becsülöd őket és akkor tudni fogják, érdemes meghallgatni az imáidat és valóra váltani azokat.


5. Szánj időt az imára!

Igen, az szinte mindegy, hogy hol imádkozol. Ám nem mindegy miként teszed. Szánj időt az imára, másként elvész a varázsa. Kellenek a nyugodt percek, amikor csak az imádra koncentrálsz. Szóval közben ne porszívózz, ne süsd a sütit, ne vásárolj be. Add meg a módját azzal, hogy olyankor komolyan veszed önmagadat és a szándékodat, illetve az égieket is. Elhisszük, hogy tudsz két felé figyelni, de ne ilyenkor. Tiszteld meg Istent és az égieket azzal, hogy csak rájuk figyelsz, különben megint nem fognak téged meghallani. Szenteld nekik az időt, a hitet, mintha ott ülnének melletted.

6. Ne mindig csak kérj

A fix, hogy Isten minden kérést meghallgat. Ha teheti, megadja a kérésedet, vagy segít neked abban, hogy teljesítsd. De nem baj, ha nem mindig csak akkor imádkozol, amikor kérésed van. Főleg magadnak. Ha már kérsz, kérj néha a szeretteidnek is. Biztos elkél számos embernek a segítség vagy legalább a jó egészség a környezetedben nem igaz? Sőt, kérhetnél békét, szeretetet, segítséget a földön élő embereknek is. Lehetne néha egy-két „közhasznú” imád, a világért, az állatokért, a szegényekért, a beteg gyerekekért.


Vagy mikor nem kérsz, akkor egyszerűen öntsd ki a szívedet. Mintha meggyónnál. Mesélj a félelmeidről, kételyeidről, hibáidról, vétségeidről, gondolataidat, érzéseidről. Hiszen tudod… mintha csak az apád, anyád vagy egy barátod volna. Nem csak attól lesz jobb, hogy kibeszélted magad, de akár anélkül is segíthet neked, hogy kérted volna azt… avagy íme, az őszinteség jutalma.

7. Ne alkudozz Istennel!

Huhú, ebbe párszor már én is belefutottam fiatalkoromban. Ez a „csak segíts kérlek és akkor cserébe…” Ejj, de rossz húzás volt! Eleve nem szabad olyat ígérni, amit aztán nem tartunk be. Másfelől az Isten nem a maffia vagy piaci kofa. Ne bocsátkozzunk olyanokba, hogy „ha megteszed, megváltozom” meg jó leszel és a társai. Ettől még nem fogod tutira megfűzni az égieket. Vagy talán sok olyan lottónyertesről tudsz, aki azért nyert mert azt mondta Istennek, „ha nyerek, adok belőle másnak is”? Mert akkor a fél világ gazdag lenne… de Isten csak nevet ezeken a húzásokon vagy még inkább a fejét fogja. Szóval nem ezek a szavak fogják hozzásegíteni a döntéshez. De ha mégis rettentően égsz a vágytól, hogy, valamit felajánlj „cserébe” akkor csak olyat, amit be tudsz tartani. Hogy kicsi vagy nagy az mindegy, az számít, hogy betartsd. És a kulcs az, hogy lehetőség szerint előbb igenis teljesíted azt, hogy lássa az Ég a szavahihetőségedet…



8. Teremthetsz magadnak imasarkot

Ha úgy tetszik, teremts magadnak imasarkot! Hogyha szeretnéd komolyan venni az imádkozást, akkor végezz imaszertartást. Mert azt tudjuk, hogy Isten, az angyalok, az égiek mindenütt ott vannak. A te otthonod egy pontja is lehet Isten háza. Alakíts ki magadnak egy ki szentélyt, oltárat, gyertyákkal, szobrokkal, szent képekkel, olyasmikkel, amiktől te jobban érzed ott magad. Így mikor leülsz oda, tudni fogod, hogy ott egész biztos „találkozol” Istennel és szót válthatsz vele.

(forrás: arkadia.hu)