2018. szeptember 26., szerda

Óriási rekord: megcsinálta a sziklamászás Holdra szállását



A világon elsőként egyedül, kötél és biztosítás nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb sziklafalát, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló hírhedt El Capitan gránitmonolitot Alex Honnold amerikai sziklamászó.


A 31 éves Honnold 3 óra 56 perc alatt ért fel a 915 méter magas, függőleges sziklafalra. Még kora reggel, 5:32-kor vágott neki a falnak, aminek a tetejére 9:28-kor sikerült felérnie. A mászást a National Geographic támogatta, és hamarosan dokumentumfilmben mutatják be Honnold teljesítményét.

jimmy_chin photo

Honnold a Freerider útvonalon jutott fel, aminél korábban az is nagy szó volt, ha valaki kötélbiztosítás mellett fel tudott jutni. Az egyik legnehezebb rész valamivel féltáv után jött, amikor Honnold saját bevallása szerint is olyan volt, mintha üvegen mászna fel.

Honnold mászását rendkívül precíz előkészítés előzte meg, mert egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes is lehetett volna. Előre pontosan meghatározott és megjegyzett kapaszkodóhelyeket, minden mászásáról naplót vezetett. Még néhány nappal a szombati mászás előtt is ellenőrizte, hogy nem mosta-e el egy vihar az útvonal kulcsfontosságú részein elhelyezett jelzéseit.

Alex Honnold
Fotó: Jimmy Chin / MTI

Valójában azonban már hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra, és egy éve kifejezetten erre edzett sziklafalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban is. Előzetesen viszont csak néhány barátja és mászótársa tudott az egész projektről, amit egészen mostanáig titokban tartottak.

Honnold már novemberben próbálkozott egyszer, de kevesebb mint egy óra után inkább visszamászott, mert a körülmények nem voltak elég ideálisak. Viszont legutóbb májusban mászta meg a mostani útvonalát az egyik társával, és köteles biztosítás mellett.

„Ez a szóló szabadmászásban a Holdra szállással ér fel" – mondta Tommy Caldwell, aki 2015-ben Kevin Jorgesonnal együtt azzal írt történelmet, hogy a Hajnalfalnak nevezett oldalon megmászta az El Capitant. Ők szabadmászásban, biztosítóköteleket használva jutottak fel 19 nap alatt azon az útvonalon. A cseh Adam Ondra 2016-ban nyolc nap alatt mászott fel szintén segédeszközök nélkül, de kötélbiztosítás mellett.

El Capitan gránitfal
Fotó: JTB Photo / Getty Images Hungary

Honnold még 11 évesen kezdte a mászást egy otthoni mászófalon, de később az egyetemet is otthagyta, hogy meghódítsa a világ legmagasabb csúcsait.

Egyike volt 2014-ben azoknak a mászóknak, akikkel a Clif Bar amerikai élelmiszeripari konszern felmondta a szponzori szerződést, miután dokumentumfilm tárta fel, milyen mértékben kockáztatják életüket a védőfelszerelés mellőzésével, írja az MTI.

Honnold most elismerte, hogy kívülállóknak őrültségnek tűnhetnek az olyan extrém teljesítmények, mint az övé, de hangsúlyozta, hogy életéből 20 évet szentelt a mászásnak, ebből hat vagy hét évet ennek az egyetlen projektnek, vagyis nem hirtelen elhatározásból született, felelőtlen döntésről van szó, hanem alaposan előkészített teljesítményről.
(forrás: index.hu)

 Alex Honnold - National Geographic - videó
forrás: National Geographic