2018. szeptember 24., hétfő

Samsara – a lét örök körforgásaA Samsara – a lét örök körforgása (eredeti címe: Samsara) egy nem hagyományos dokumentumfilm, amelyet a Világok arca: Baraka (1992) alkotói, Mark Magidson és Ron Fricke forgattak mintegy 5 év alatt, a korábbi munkájukhoz hasonló stílusban.


A filmet 70 mm-es filmre vették fel, a világ 25 országában. A filmben nagy szerepet kap az ún. time-lapse technika. A kész munkát a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először 2011-ben. 


A film címe a szanszkrit samsara szóból ered, ami az örök körforgást, az újjászületések állandó láncolatát jelöli.

Samsara - A lét örök körforgása-részlet - videó


A film témája

A Samsara nem narratív dokumentumfilm, képsorai pedig nem egy történetet mesélnek el, sokkal inkább betekintést adnak a világba, megismertetnek annak szép és kegyetlen oldalával egyaránt. Az alkotók tudatosan törekednek rá, hogy elkerüljenek egyfajta nézőpontot, ehelyett hagyták, hogy a képek vezéreljek őket, és hogy a végén ezek alapján szőjék egybe a szálakat. A helyszínek változatosak, elkísérnek ipari zónába, szent helyekre, katasztrófa sújtotta övezetekbe, városok sűrűjébe, börtönbe és természeti csodák közé. Mindvégig nagy szerepet kap a körforgás, a visszatérés motívuma, ezt erősíti meg a film elején és végén szereplő keleti táncosnő is.
(forrás:Wikipédia)

Samsara – a lét örök körforgása (teljes film)
https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/samsara-a-let-orok-korforgasa-hDQWwOhSdvOJxS7i


fotó:/the-artifice.com