2019. július 4., csütörtök

Buddhista szerzetesek 4 szokása, melyet mi is beépíthetünk életünkbe


A buddhizmusnak a világban majdnem 500 000 000 követője van! Ez egy “békés” vallás, amely a megvilágosodást, az elvonulást, a befelé figyelést hirdeti és azt, hogy ne ártsunk másoknak. Bár én keresztény vagyok, számomra is vannak ebben a vallásban nagyon követhető, lelkileg emelő aktusok. Az alábbiakban néhány buddhista szerzetesi szokást írok le, melyet bárki követhet, hogy jobbá tegye vele életét.


Ezek a rítusok:
mélyek: hosszú távú pozitív lelki hatásai lehetnek;
innovatívak: a mai rohanó világban meglepőek;
végrehajthatóak: könnyen beépíthetőek a mai életünkbe, még akkor is, ha nem elvonultan élünk. Mindenki képes a változásra!

1 szokás – a külsőségek elhagyása

Buddha nagy jólétben, gazdagságban, egy palotában élt. Aztán viszont rájött arra, hogy a jómódban, a materializmusban nem fejlődik, maximum egyre jobb és jobb holmijai vannak. Ekkor elhagyta ezt a gyönyörű helyet, azért, hogy szellemileg is fejlődhessen.

A Buddha után 2300 évvel, napjainkban élő szerzetesek is próbálnak az anyagi dolgok vonzásából kilépni; némelyikük hátizsákjában csakis a legszükségesebb holmik találhatóak meg; mint pl. egy tál, köpeny, egy fürdőruha; sátor szúnyoghálóval, egy kanna víz (vízszűrővel), borotva, szandál, gyertya, lámpás.


Ez nem azt jelenti, hogy most mi is azonnal adjunk el mindent, vagy dobjunk ki. A mértékkel van igazából probléma a “fejlett világban”. És ezzel az ipar és a szolgáltatás tisztában is van. Mindig mindenből a legújabbat, legszebbet akarjuk, pedig a réginek sincs még semmi baja… A boldogságot nem pénzben mérik. Nem biztos, hogy a legnagyobb és legújabb autó a legnagyobb boldogságot hozza el nekünk.

2.szokás: Önzetlenség

A buddhista szerzetesek tanulmányaik során megtanulják, hogy nemcsak saját magukért kell tenniük: másokért is imádkoznak, gyógyítanak, tanítanak, a rászorulóknak segítenek.


Napjainkban az emberek inkább csakis a saját javukat akarják, máson keresztül akarnak sikeressé válni. De az összefogás, a szívességek nemcsak annak esnek jól, aki kapja, hanem az “adományozónak” is. Itt sem kell olyan hatalmas dolgokra gondolni: egy-egy baráti szívességet már biztos mindenki tett az életében. És ez nem is olyan nehéz, igaz? Jó érzéssel tölti el azt is, aki adja: akár az idejét, az erejét, a segítségét. Könnyű kifogást találni, de nem muszáj!

3. szokás: SOK Meditálás

A buddhista szerzetesek naponta többször, több órán keresztül meditálnak. Már hajnali 3-4 óra körül elkezdik, ekkor 1-2 órát meditálnak, majd este lefekvés előtt is.


A meditáció nemcsak a stresszt csökkenti, de egyúttal meg is változtatja az agy működésének funkcióit is, így másképpen érzékelhetjük a dolgokat. Napi egyszeri, rövid, 1/2-1 óra meditálás is nagyon sokat segíthet mentális állapotunkon, szellemi frissességünkön, kreativitásunkon. Csak annyi, hogy mondj le abban a félórában a tv-ről, rádióról és egyéb zavaró tényezőkről. Megéri… Csak elkezdeni nehéz, mert egy idő után elméd kérni fogja ezt a “vele való foglalkozást”.

4. szokás: Kövesd a bölcset!

A fejlett társadalom “hátat fordít” az öregségnek. A reklámügynökségek csak a fiataloknak hirdetnek, az újságokban található cikkek sem az idősekhez szólnak. Egyfajta félelem van az öregségtől és amitől félünk, ahhoz nem merünk közeledni. De nem így tesznek a buddhista szerzetesek. Odafigyelnek a “nagy öregekre”. Követik őket. Meghallgatják tapasztalataikat. Hallgatnak rájuk.


Nem biztos, hogy minden idős ember bölcs, viszont sokkal több tapasztalattal rendelkezik az életről. Vannak dolgok, amiket tankönyvekből érdemes megtanulni, van olyan, amit viszont más, nálunk bölcsebb emberektől: emberséget, életmódot, hozzáállást, tiszteletet, alázatot, szeretetet.

Ha jónak látod, építsd be te is az életedbe a fenti szokásokat, hogy mentálisan frissebbé, stresszmentesebbé, nyugodtabbá váljon az életed és szeretetben teljenek napjaid.
(forrás:lotusz.cafeblog.hu)

 Buddhista meditációs zene - videó
forrás:youtube