2019. július 8., hétfő

Zsigray András: Az alvásról



Nagy bölcsesség, hogy a felnőtt a gyermektől sokat tanulhat. Csodálkozva nézzük, hogy gyermekeinkben honnan az a sok energia. Egész nap képesek szaladgálni. Lelkesek, derűsek, jó kedvűek. Felnőtt korban ritkák az ilyen napjaink. Általában nyaralásokon, vagy szerelmesen tapasztaljuk újra a sok életerőt. Mi a titok?


A gyermek ezerrel pörög, majd hirtelen kifogy az energia, és akkor alszik egy mélyet. Alszik pár órát, és megint szalad a korlátlan energiával. Amikor alszik, akkor nagyon mélyen alszik. Alig tudjuk felébreszteni. Ha elalszik az autóban, a szülő beviszi úgy a házba, hogy fel sem ébred.

Az idős ember nem alszik mélyen, és ébrenlét alatt nincs benne sok energia. Az idős ember félálomban alszik, forgolódik, éber az éjszaka alatt. Nem nagyon sikerülne alva bevinni az autóból. Ugyanígy a stresszes ember is éberen alszik. Forgolódik, többször felébred az éjszaka, könnyen felébred a zajokra.

Amikor nyaralunk olyankor nem stresszelünk, relaxáltak vagyunk, mély nyugalomban megyünk aludni. Ez a mély alvás titka. Mély nyugalomban lefeküdni aludni. A gyermeknek még nincsenek gondjai, nincs stressz, minden alkalommal relaxáltan, mély nyugalomban megy aludni.

Az alvás töltődés. Életenergia töltődés. Isten úgy teremtette meg az embert, hogy alvás alatt feltöltődjön, majd ébrenlét alatt lelkesedjen, teremtsen. Minél nyugodtabb az alvás, reggel annál nagyobb lelkesedéssel ébredünk.

A lelkesedés jelei a szerelmes ember jelei. Kipattansz az ágyból, tested légies, könnyű, oktalan jó kedved van, hatalmas erőt érzel magadban, úgy érzed ez a nap is tökéletes, sok mindennel fogsz haladni, az élet szép. És valóban sok mindennel haladsz, közben nagyon jól érzed magad, boldog vagy. Szeretsz élni, élvezed az életet.

Valahol, valamit elrontottunk. Mert a legtöbb felnőtt ember nem pattan ki az ágyból. Teste nem könnyű, nem légies, hanem fáradt, nehéz. Haverom szokott viccelni, hogy reggelre megkötött, mint a beton. Órák kellenek, hogy szétmozgassa magát, pedig nem hatvan feletti. És nincs derű, oktalan jó kedv, mindjárt ébredéskor lehangoltak vagyunk. Valamit elrontottunk, nem töltődünk megfelelően az éjszaka.

Találtunk megoldásokat. Sokáig éltem én is a testi örömöknek. A kávé mindjárt felpörget, erőt ad. Rágondolsz a reggelire, vagy a cigire a kávé mellé, és már van is minek örülni, lelkesedni. Majd munka alatt a pénznek lehet örülni, azon lehet gondolkodni mit veszünk legközelebb. Majd az ebédnek lehet örülni, majd a vacsorának, majd az esti sörnek, drognak, szexnek. Megtaláltuk az örömöket, nem számít az alvás. Sokáig jártam úgy aludni, hogy teleettem magam, megnéztem egy jó filmet, volt minek örülni, s közben elnyomott az álom. De reggelente nehezen ébredtem, és sokszor meglepően lehangoltan. Nehezen kezdődtek a napok. Az első gondolatig, amíg eszembe nem jutott, hogy rágyújthatok.

Az a helyzet, hogy az ilyen élet tönkreteszi a testet. Energetikailag önmagadat eszed. A saját tested energiatartalékait használod fel a lelkesedésre, örömérzetere, gondolataid segítségével. Csinálhatod egy darabig, de azt fogod észrevenni, hogy egyre gyengébb az immunrendszered. Főleg ha éjszakázol, ha drogokkal megerőszakolod az energiarendszered, lelkesíted magad, majd szörnyű tudatállapotban alszol, amiről nincs is tudomásod. Vagy az alkohol is ugyanezt teszi. Egyre fáradtabb leszel, egyre rosszabbul működik az agyad, nagy mértékben csökken a koncentráció képességed. És egyre betegebb leszel. Majd depressziós.

Isten úgy teremtett meg minket, hogy alváskor elég energiához jussunk, ami aztán energikusan, boldogan tart minket a nap folyamán. Nem kell cigi, kaja, alkohol, szex. Csak egy nyugodt, relaxált elme lefekvéskor. Ott rontjuk el, hogy elfelejtettük, hogy a boldogság oktalan, mint gyerekkorban. Az energia adja, mely alvás alatt belénk töltődik. Pénzt akarunk, hogy megvehessük a cigit, kaját, alkoholt, drogokat, amelyek boldoggá tesznek minket. Meg akarjuk kóstolni az összeset, hogy minél több örömöt kipróbálhassunk. Sok pénzre van szükségünk a sok örömhöz. A sok pénzhez sok gondolkodás kell, sok stressz. Ez az oka annak, hogy nem tudunk nyugodt, relaxált elmével aludni menni. Hogy nem tudunk mélyen aludni, feltöltődni. Ezért nem ébredünk oktalanul boldogan, hatalmas energiával, mint gyerekkorban. Itt rontjuk el.

Van orvosság, a spirituális tanítások, vallások kiutat mutatnak az anyag csapdájából. A meditáció lényege, hogy ébrenlét alatt érsz el egy nagyon nyugodt állapotot, ébrenlét alatt csatlakozol a töltőre. Nagy mesterek azt állítják, hogy az alvás energiafelszívása korlátolt, csak egy bizonyos mennyiségig lehet eljutni légzésenként. Az fölé már csak meditációban lehetséges. Olyan a testünk, mint egy energia szivacs, rengeteg energiát képes magába fogadni, ha tudjuk a módját.

Hogyan mész aludni? Tele etted magad, és bealszol valami filmen? Ami eltereli a figyelmed arról, hogy hétfő este van, de nem szerettél ma munkába lenni, és a kedd se lesz sokkal jobb? Szar az egész, de ki kell bírni hétvégéig, nyárig, nyugdíjig? Szerinted most olyan tudatállapotban vagy, mint nyaraláskor az első este a tengerparton? Relaxált vagy, tested felszabadult, elernyedt, könnyed? Mély nyugalmat érzel? Ha nem, akkor jobban teszed, ha még csinálsz valamit elalvás előtt. Mert a mogorva állapotban nem sok energiához fogsz jutni az éjszaka alatt. Csak egy újabb szürke nap következik majd. Menj ki sétálni, legyen az a célod, hogy relaxált, kikapcsolt, békés elmével feküdj le, nyugalomban. Mindegy ha egy órával később mész aludni, mint a megszokott, hidd el sokkal több energiát kapsz majd az éjszaka. Ilyenkor nyáron nagyon jól esik a séta este tíz óra körül. Finom, langyos a szellő, végre nem meleg a levegő. A város, falu szélén búza illat van, és koncertet adnak a tücskök, kabócák. Még tíz órakor is picit világos van, a felhők alja csodálatos színekben pompázik. Sétálj egyet, nagyon sokat segít abban, hogy megnyugodj, kicsit szebb helynek lásd a világot, életed. Vagy meditálj. Az alvás is egy öntudatlan hosszú meditáció. Vagy nézd meg a nyaralás képeket. Relaxálj, nyugodj meg elalvás előtt. Nagyon sok zenét találsz a youtube-on mély alváshoz, relaxált alváshoz. Ne edd tele magad, akkor töltődsz legjobban ha tiszta a tested, lefekvéskor már megemésztettél mindent. Vacsorára igyál gyümölcslevet, majd hallgass megnyugtató zenét elalvás közben. Felejtsd el a teleevést, és TV nézést. Sokaknak meglepően segít a mély alvásban, ha kimennek sátorozni a természetben. Vagy csak nem a megszokott helyükön alszanak hetente egy.két alkalommal. Az elme könnyebben megnyugszik, ha nincs a szokásos mókuskerékben.

Reggel feltöltődve ébredsz majd, derűsen. Tudatosan napról, napra több energiával töltődhetsz fel, visszanyerheted a gyermekkori mély alvás, lelkes ébrenlét ciklusaidat. Próbáld ki

Zsigray András

Domján László - Esti zenés meditáció - videó
forrás:youtube