2021. január 5., kedd

Van-e élet a klinikai halál állapotán túl?

 

Míg régen inkább a véletlennek és a szerencsének, ma már sokkal inkább a fejlett orvostudománynak köszönhető, ha egy-egy, klinikai halál állapotába került egyén úgymond "visszatérhet" odaátról. S magas szintű technikai és orvosi ismereteinknek hála, egyre nagyobb a túlélők száma - akik gyakran meglepő dolgokról számolnak be visszatérésük után...

- Magából a balesetből csak egy nagy durranásra emlékszem, és azután vége volt. Egy hatalmas sötétség következett, majd zuhanás. Nem sokkal később már felülről láttam magamat. emlékszik vissza Volford Attila.

- A magasból figyeltem, hogyan fekszem az úton, hogyan áll a lábam, és rettenetesen zavart, hogy bár nyitva volt a szemem, mégsem tudtam belenézni. Nekem ez az állapot óráknak tűnt, ám utóbb kiderült, hogy mindössze néhány percig tartott. Nagyon nehéz leírni azt az érzést, amit akkor éltem át. Megszűnt számomra a tér és az idő, a tökéletes semmi vett körül, ahol nincsenek érzések, nincs fájdalom, boldogság, semmi nincs, csak én vagyok. Az a zuhanás azóta kíséri az életemet. Álmomban nagyon gyakran átélem, tulajdonképpen már megszoktam. Csak az zavar, hogy sohasem érek a zuhanás végére, pedig egyszer szeretném megtudni, hol fejeződik be. Szeretném megtudni, mi van odaát...

Bár nincs két egyforma halálközeli élmény-beszámoló, az elbeszélések időnként több ponton megegyeznek. Gyakran felbukkanó momentum például a testenkívüliség érzése; sötétségen vagy csodálatos, fényes alagúton való áthaladás; találkozás elhunyt személyekkel, esetleg ismeretlen, fénylő lénnyel, akik leírhatatlan szeretetet árasztanak; stb.

Az élmények túlnyomó többsége kimondhatatlanul békés, és jó érzést kelt: egyike az általunk ismert legerőteljesebb érzelmi és pszichológiai hatással bíró eseményeknek. Akár egyszerű, akár részletekben gazdag, ez egy olyan élmény, amely jelentősen átformálhatja az ember hitét, illetve értékrendjét az élet valóságos és fontos dolgairól. Sinkó Edit intenzív szakápoló több éve kutatja a halálközeli élményeket, számtalan pálfordulással találkozott.

 - Nagyon erős személyiségváltozáson esnek át, amely többnyire pozitív irányú. Ez újabb problémát jelent az élményesnek, egyrészt, hogy feldolgozza, amin átesett, illetve teljesen megváltozik a személyisége. Függetlenül attól, hogy ezelőtt milyen értékeket tartott fontosnak, előtérbe kerül a másokkal való kapcsolat, erőteljes tudásvágy, mindenkin való segíteni vágyás alakul ki bennük. A változásokat - különösen, ha ezek a tulajdonságok korábban nem jellemezték őket - a szűkebb és a tágabb környezettel egyaránt nagyon nehéz elfogadtatni.

A természettudományos magyarázatok a klinikai halált kísérő élettani folyamatokra épülnek. A szívműködés és a légzés leállásával az agy nem jut elegendő oxigénhez és felszaporodik az anyagcsere során keletkező szén-dioxid. Néhány kutató szerint ezek a folyamatok idézik elő a halálközeli élményeket; egészen pontosan a folyamat során felszabaduló, endopszichozin nevű polipeptid, mely a limbikus rendszert fokozottan aktiválva eufórikus érzéseket idéz elő.
Dr. Liptay-Wagner András, klinikai halál-kutató szerint más lehet a magyarázat.

- Az oxigénhiány ellen szól például az a tény, hogy nagyon sok esetben nem lép fel oxigénhiány műtét közben, mégis beáll a klinikai halál Másrészt a halálközeli állapot átéléséhez, úgy tűnik, nem is feltétlenül szükséges akár klinikai halál, akár bármiféle traumatikus behatás.
Egyes tibeti szerzetesek képesek ezt a tudatállapotot - az összes jellemzőjével együtt - egyfajta meditációs technikával elérni.

- Kutatómunkánk elsődleges célja, hogy mindazok, akik átestek a klinikai halál állapotán, és élménnyel rendelkeznek, megtanulják feldolgozni, megosztani másokkal ezeket. Megpróbálunk segíteni abban, hogy el tudják fogadtatni magukat környezetükkel, hogy ne tekintsék őket pszichiátriai esetnek. - magyarázza Pálfia Istvánné intenzív szakápoló.

forrás: negyedikdimenzio.hu

 Dr.Liptay Wágner András beszél a halál metafizikájáról - videó