2021. január 30., szombat

Itako: A vak nők, akik beszélnek a szellemekkel


Itako, olyan spirituális médiumok, akik képesek kommunikálni a kami (Shinto szellemek és istenségek) és a halottak között. Lányok, akik vakon születnek, mivel a vakság egykor a régi Japán időkben spirituális vagy sámánista hatalom jele volt. 

 
Japánban talán az egyik legjobban dokumentált sámán hagyomány az itakokhoz fűződik, akik Honshū szigetének északi tartományaiban, különösen Aomoriban, máig tevékenykednek.

A rítus, ahogy más népek sámánjainál, úgy az itakoknál is fontos eszközként, egyben a gyógyítás legfontosabb módszereként jelenik meg. Az ő esetükben is elmondható, hogy gyógyító tevékenységük elsősorban pszichológiai, pszichiátriai, illetve szociális terápiaként értelmezhető.

Az itakok, hasonlóan az egyéb sámán szerepet betöltő gyógyítókhoz, segítő szellemekkel teremtenek kapcsolatot, közvetítenek az istenek és az emberek világa között, és jövőt mondanak. 
 
 
Az itakok segítő szellemei lehetnek sintó és/vagy buddhista istenségek, de akár állatszellemek vagy egyéb szellemi lények is, amelyekkel általában az itako beavatásakor rituális házasságot köt. A legismertebb rituáléjuk a már említett kuchiyose, amelynek célja a segítő szellem, vagy a megszólított halott szelleme szavainak vagy akaratának a közvetítése.

A kuchiyose rituálénak több fajtáját is ismerjük, ezek közül a kamikuchi az, amikor jellemzően az istenek segítségével gyógyítást is végeznek.

Az itakok népszerűsége a Meiji-restauráció előtt volt a legjelentősebb, később szerepük jócskán meggyengült, de kis számban ma is tevékenykednek Aomori régióban. Tevékenységük szorosan kapcsolódik az Aomori prefektúrában található Osorezan 恐山 (hegység) köré szerveződő kultuszhoz is.

A holtakkal való kommunikáció, üzeneteik tolmácsolása ma a legfontosabb és legkeresettebb tevékenységeik közé tartozik, és az itakok ma is a helyi Osorezan kultuszhoz fűződő fesztiválok elmaradhatatlan részét képezik.

Az itakokhoz jellemzően lelki megbetegedésekkel fordulnak, amelyeknél hangsúlyosabban érvényes az a vélekedés, miszerint a betegség a szellemvilágnak, valamelyik istenségnek vagy elhunyt ős szellemének tulajdonítható.

De egyéb fizikai betegségek esetében is fordulhatnak hozzá, tanácsot kérve, melyik orvoshoz forduljon a beteg, milyen orvosságot vagy gyógymódot használjon.

forrás: worldtourismgroup.com - ojs.elte.hu

Találkozás egy itako médiummal - videó
forrás: The Real Japan