2021. január 31., vasárnap

Lady, a pszichikus képességekkel rendelkező csodaló rendkívül furcsa története


Sokat hallhattunk már a médiumok képességeiről és elképesztő bravúrjairól. A történelem tele van állítólag nagy pszichikusokkal, akik fantasztikus elmeerővel rendelkeztek, de egyetlen dolog közös bennük, hogy valamennyien emberek.
 
 
Vajon eszedbe jutott-e már, hogy vajon egy állat is britokolhat-e pszichikus képességeket? Ha igen, szerinted melyik állat lenne? Majom, csimpánz vagy gorilla? Valami hasonló?

Nos, meglepetést okozhat, hogy nemcsak állatpszichikusok léteztek, hanem közülük az egyik legismertebb, sőt egész korszakának egyik leghíresebb pszichikusa egy ló volt.

A Lady nevű ló 1924. február 9-én jött a világra, egy fehér lábú fekete csikó volt, akit 3 hetes korában Clarence és Claudia Fonda vett gondozásba a virginiai Richmondban.

Claudia kézzel etette a fiatal lovat, és szinte úgy nevelte fel, mintha a saját gyermeke lenne, elkülönítve a többi lótól, melynek eredményeként mély kötelék alakult ki kettejük között.

Ahogy Lady nőtt, Claudia valami furcsát kezdett észrevenni a kancán. Valahányszor azt akarta, hogy Lady odajöjjön, a ló ezt megtette anélkül, hogy közölte volna vele, mintha valahogy tudta volna.

Ha ez csak néhányszor fordult volna elő, akkor az valószínűleg a véletlennek lett volna tulajdonítható, de odáig jutott a történet, hogy furcsa módon minden alkalommal ez történt különféle más utasítások esetében is, és Claudia azt gyanította, hogy Lady valahogy olvas a gondolataiban.

Ugyanakkor Lady az intelligencia és a problémamegoldás bravúros jeleit kezdte produkálni, amelyek meghaladták azt, amit az ember elvárhat egy lótól, ezért Claudia úgy döntött, hogy tesz egy kísérletet.

Claudia egy olyan rendszert dolgozott ki, amelynek segítségével egyszerű, betűkkel és számokkal ellátott fadarabokat rendezett el, hogy a ló megbökje vagy más módon mutasson rá valamelyikre, és megdöbbenve látta, hogy Lady néhány hónapon belül képes volt megtanulni az ábécét és felismerni az összes betűt és számot.

Némi kiképzés után Lady állítólag nemcsak utasításra tudta megfogalmazni a szavakat, hanem egyszerű számtani feladatokat is elvégzett, ami messze meghaladta egy tipikus ló kognitív képességeit.
 
 
Ahogy tovább folytatták a képzését, Claudia egyfajta nagy, módosított írógépet kezdett használni, amelyen Lady meg tudta nyomni azokat a gombokat, amelyek kis kártyákat emeltek fel a megfelelő betűvel vagy számokkal.

Nem sokkal később Lady képes volt egyszerű kérdésekre válaszolni a szavak megfogalmazásával, és ekkor mutatta be egy újabb titokzatos képességét.

Megtörtént, hogy Claudia egy nap rossz helyre tett valamit, és Lady leírta annak helyét, annak ellenére, hogy a ló nem hagyta el istállóját.

Claudia ezt egy gyűszűvel tesztelte, amelyet elrejtett különböző helyeken, és Lady minden alkalommal meg tudta mondani, hol van. Claudia igyekezett csiszolni ezt a titokzatos készséget, és állítólag megdöbbent, amikor a ló olyan dolgokat tudott végrehajtani, mint például elolvasni egy előle elrejtett óra számlapját, kitalálni, hogy minden egyes érme fej vagy írás-e, sőt elkezdte megjósolni a világ eseményeit.

Például állítólag sikeresen megmondta egy 1927-es bokszmérkőzés eredményeit, helyesen megnevezve Gene Tunney-t, aki Jack Dempsey-t győzte le. Ez olyan csodálatos volt, hogy Claudia úgy döntött, hogy Lady-t a nyilvánosság elé állítja, és hagyja, hogy kapcsolatba lépjen a látogatókkal.

Kíváncsi emberek sokasága érkezett a világ minden tájáról, hogy megpróbálják tesztelni a pszichikus lovat, és a legtöbben nem távoztak csalódottan. Lady például megjósolta a csecsemők nemét, megadta a részvények kimenetelét, helyesen kitalálta mindenféle dolog nevét és események dátumát, és különböző számtani és helyesírási teszteket hajtott végre a meghökkent hallgatóság előtt, amelyek révén olyan hírnévre tett szert, hogy szenzációvá vált.
 
 
Az évek során Lady állítólag földrengéseket és egyéb természeti katasztrófákat, tőzsdei változásokat, sportgyőzteseket és elnökválasztásokat is megjósolt, nevezetesen a Truman és Dewey közötti 1948-as elnökválasztást, helyesen nevezve Trumant győztesnek, annak ellenére, hogy a sajtó tévesen Deweyt hirdette ki nyertesnek.

Ismert volt arról is, hogy elveszett vagy ellopott tárgyakat talált meg, valamint elveszett háziállatokat is, például megtalálta a New York-i pszichológus, Thomas L. Garrett eltűnt kutyáját, aki "valódi fenoménnek" nevezte a lovat.

Lady állítólag még olajkutakat is talált. Annyi figyelmet keltett, hogy a Time Magazine címlapján is szerepelt, és az a hír járta, hogy a politikusok tanácsot kértek tőle. Az újságírók tömegesen jöttek, és gyakran arról számoltak be, hogy mennyire csodálkoztak.

Természetesen, tekintve, hogy alapvetően egy beszélő pszichikus ló volt, vonzotta a szkeptikusokat és a tudományosan gondolkodókat. Lady állítólagos képességeinek legmagasabb szintű ellenőrzött tesztjét Joseph Banks Rhine parapszichológus professzor végezte el a Duke Egyetemről.

Rhine csapatával 1927-ben érkezett a farmra, és egy egész héten át tesztelte Lady képességeit, több száz különféle feladat segítségével. Arra a következtetésre jutott, hogy Lady-nek semmilyen módon nem jeleztek tudatosan vagy öntudatlanul, és hogy "reagál a telepátiára és bizonyos mértékű pszichés erővel rendelkezik."

Bár Rhine következtetése az volt, hogy a ló valódi pszichikus képességekkel rendelkezik, nem mindenki volt erről meggyőződve. Milbourne Christopher, a híres illuzionista és bűvész is tesztelte Lady-t, és arra a következtetésre jutott, hogy Fonda mentalista trükkökkel és finom jelzésekkel adta meg a választ nagyon jól képzett lovának. Ezt a következtetést John Scarne mágus is osztotta, aki meg volt győződve arról, hogy Claudia Fonda kidolgozott illúziót hajtott végre.

Arra azonban egyikük sem tudta a magyarázatot, hogy a ló miért tűnt olyan furcsának a jövőbeni események kimenetelének megjóslásában. Lady talán legimpozánsabb bravúrja 1951-ben történt, amikor egy 4 éves, Danny Matson nevű fiú eltűnt a massachusettsi Quincy-ben. Amikor a kiterjedt keresés sem hozott eredményt, a rendőrség azt gondolta, hogy nincs vesztenivalójuk, és tanácsot kértek Lady-től.

A ló elmondta nekik, hogy a fiú holtteste egy olyan helyen volt, amelyet "Pittsfield Water Wheel"-nek hívtak, aminek elsőre semmi értelme nem volt, mivel Pittsfieldnek nem volt vízikereke, de a rendőrség megállapította, hogy a helyszín valójában valószínűleg a vízzel feltöltött Field and Wilde Water Pit nevű kőbánya. A rendőrség korábban már átkutatta, de amikor újra megnézték, megtalálták Matson holttestét.

Ezt a tippet olyan kísértetiesen furcsának és pontosnak tartották, hogy a következő évben Lady-t megkérdezte egy Ronnie Weitcamp nevű fiú édesanyja, aki az illinoisi Naperville-ben tűnt el. Lady elmondta neki, hogy fia meghalt, és hogy nézze meg a DuPage folyót egy mérföldnyire attól a helytől, ahol utoljára látták egy szilfa közelében. Ismét átkutatták a környéket, és megtalálták a fiú holttestét.

Ilyen elképesztő esetek tartották életben Lady legendáját évtizedekig, valamint a vitát arról, mennyire valóságosak voltak a képességei. Néhány dolog, amit ez a ló tudott, meghaladta mindazt, amit a gazdája ismerhetett vagy közölhetett volna vele. Maga Claudia mindig is tagadott bármilyen trükköt, és amikor Lady 1957. március 19-én harminchárom évesen meghalt, egy meglehetősen komoly rejtélyt hagyott maga után.

Azóta viták folynak Lady képességeiről, valódi egyértelmű válaszok nélkül, és mindazok, akik megvizsgálták, vadul eltérő következtetésekre jutottak.

forrás:ujvilagtudat.blogspot.com

Lady Wonder a pszichés ló- videó
forrás: Alex McAleer