2015. június 17., szerda

Ezer fényévre fekvő bolygót talált egy tizenöt éves fiú



Tom Wagg még nagyon fiatal, mégis olyasvalamivel büszkélkedhet, amivel csak kevesen: felfedezett egy, a Naprendszerünktől távol található óriásbolygót.


A WASP-142b fantáziarajza
Forrás: David A. Hardy.Â


Wagg 15 évesen bukkant egy távoli exobolygóra, így ő az egyik legfiatalabb ember, aki ilyen felfedezést tett – írja a diákot gyakornokként foglalkoztató angol Keele University sajtóközleménye.


A Földünktől 1000 fényévre, a Hydra csillagképben fekvő WASP-142b katalógusnevet viselő gázóriás egy forró Jupiter-típusú égitest. Ezek a mi Jupiterünkhöz hasonló méretű és tömegű, de a csillagukhoz rendkívül közel keringő óriásbolygók. A WASP-142b mindössze két nap alatt kerüli meg központi csillagát (a Jupiter keringési ideje 12 év, pontosan meghatározva 4333,2867 nap).


Tom Wagg
Forrás: http://www.keele.ac.uk/



Két évig tartott, míg igazolták a létezését


A forró Jupiter-típusú bolygókat elsősorban méretük miatt viszonylag könnyű kiszúrni. Az úgynevezett fedési-, vagy tranzit-módszerrel a csillag fényének apró elhalványulását lehet megfigyelni, amelyet az előtte elhaladó bolygó okoz. Ezzel a technikával a NASA híres Kepler űrtávcsője 2009 óta már több mint 1000 potenciális exobolygót fedezett fel a Tejútrendszerben.


Waggnek azonban nem volt szüksége űrteleszkópra a felfedezéshez. A WASP (Wide Angle Search for Planets) nevű projekt keretében két bázison, az északi féltekén a Kanári-szigeteken, a déli félgömbön pedig Dél-Afrikában található műszerek voltak a diák segítségére. Mindkét helyszínen nyolc nagylátószögű kamerából álló robotteleszkóp végzi folyamatosan a csillagok fényességének mérését.


„A WASP szoftvere lenyűgöző volt, lehetővé tette, hogy sok száz különböző csillagot fésüljek át olyanok után kutatva, amelyek körül bolygó kering” – mondta Wagg az egyetem sajtóközleményében. Habár a technika népszerű a bolygókutatók körében, eléggé bizonytalan eredményeket képes produkálni, ugyanis számos ok miatt következhet be változás egy csillag fényében. Éppen ezért két évig tartott, amíg további tanulmányokkal megerősítették Wagg bolygójának létezését. A most 17 éves fiú jelenleg fizikusnak készül.
(forrás: origo.hu/tudomany)