2016. június 12., vasárnap

Aranyló nap templom 300 ezer Buddha szoborból



A Wat Phra Dhammakaya templom hatalmas kupoláján 300 ezer arannyal bevont Buddha szobor található, melyek aranyló fénye olyan, mintha a ragyogó napot látnánk.


Thaiföld különös építménye a Wat Phra Dhammakaya templom stílusában teljesen eltér a hagyományoktól. A kivilágított szentély kupolája és a kör emelvény a napot és a napsugarakat formázza. A különös építmény Thaiföld Khlong Luang körzetében található Bankokban.
A legnépszerűbb buddhista iskola Thaiföldön

Aranyló nap Buddha szobrokból

A templom az ellentmondásos Dhammakaya Mozgalomnak központja, melyet sokan támadnak, mert a hagyományostól eltérő módon értelmezik és fogalmazzák meg a buddhista tanításokat. A mozgalmat 1970-ben alapította a Tiszteletreméltó Phramonkolthepmuni (1884-1959) szerzetes, és a leggyorsabban terjedő buddhista iskola lett Thaiföldön.



A templom hatalmas kupoláján és a körülötte lévő emelvényen 300 ezer arannyal bevont Buddha szobor található, melyek aranyló fénye olyan, mintha a ragyogó napot és a sugarait látnánk. Az arany dóm belsejében további 700 ezer arany Buddha szobor található. A körülötte épült kör alakú beton emelvény egy hatalmas meditációs amfiteátrumként működik, mely több százezer hívő befogadására képes.


Tömeges meditációk minden nap

A templomban minden nap tömeges meditációkat tartanak, melyet a templomban élő 3000 szerzetes, és több ezer helyi önkéntes munkája segít. Vasárnaponként közel 100 ezer hívő gyűlik össze, hogy közösen meditáljanak. A közösségnek megszámlálhatatlan sok híve van Thaiföldön.



Annak ellenére, hogy a templom körül nagy a felhajtás, a hatalmas méretű szertartásokat sokszor közvetítik a különböző tévécsatornák, Wat Phra Dhammakaya templom meg tudta őrizni a védettségét.
(forrás: Vida Hajni http://impressmagazin.hu)

 Dhammakaya templom szertartás - videó