2016. június 27., hétfő

Tó az óceán felett



 A Feröer-szigetek legszebb tava egy különleges természeti jelenség.


 Feröer-szigetek egy középkor óta lakott vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceán északi részén, nagyjából félúton Norvégia, Skócia és Izland között. Neve magyarul Juh-szigeteket jelent. A Sørvágsvatn-tó vagy más néven Leitisvatn-tó Feröer legnagyobb tava. Vágar szigetén található.


 Sørvágur és Vágar község határán fekszik, nevét előbbiről kapta. Területe 3,4 négyzetkilométer.

 A két elnevezés használata területi eltérést mutat: a nyugati parton a Sørvágsvatn (Sørvágur település után), a keleti parton pedig a Leitisvatn elnevezést használják. Legtöbbször azonban egyszerűen Vatnið („a tó”) néven említik.

 Különlegessége hogy bár a tengerparton fekszik, mégis 32 méter tengerszint feletti magasságban található.


 A térképen úgy tűnik, mintha a tó közvetlenül, fjordként kapcsolódna az óceánhoz, azonban a kifolyó patak vize 32 m magasból gyönyörű, lépcsős vízesésként zuhan a tengerbe.


 Észak-déli irányban nyúlik el mintegy 6 km hosszan. Legnagyobb szélessége 800 m. 

 59 méteres mélységével a legmélyebb tó a szigetcsoporton. A tó legmélyebb része tengerszint alatt fekszik.


Feröer-szigetek - videó


 A szemközti, északi parton található Vatnsoyrar, az egyetlen település Feröeren, amely nem tengerparton fekszik. Itt található a tó egyetlen homokos partszakasza, a többi részen sziklás a part.


 A II. világháború alatt – a baráti brit megszállás idején – a tavat hidroplánok leszállóhelyeként használták. Nem sokkal később megépült a közeli Vágari repülőtér. 2005. március 24-én egy amerikai magánrepülőgép hajtott végre sikeres kényszerleszállást a tó vizén.


 A tó népszerű horgászhely a helyiek körében; a csónakról való horgászat engedélyezett. A főszezon májustól októberig tart. Legjellemzőbb halai a Lazacfélék közé tartozó Salvelinus nemhez tartoznak.


 A viharos óceánon akkora hullámok vannak, hogy akár felcsapnak a sziklaperem tetejéig, a tó széléig is.
 (forrás:http://toochee.reblog.hu)



Feröer-szigetek vízesés, s az Atlanti óceán - videó