2016. június 8., szerda

Bhután - A Boldogság Királysága



Bhután. A Himalája csúcsai között, India és Kína közé beékelve bújik meg a világ egyetlen olyan országa, ahol a fejlődést nem GDP-ben, azaz bruttó hazai termékben, hanem GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban mérik.


Az ősi természetet és az élővilágot elszántan védő, bámulatos kis ország, amelynek mindössze 750 ezer lakosa van, területe fele akkora, mint Magyarországé, nemrégiben 108 ezer fát ültetett a herceg születésének ünnepléseként, pedig már így is területének 60%-át erdő fedi, amit alkotmányuk is előír.


A videóban Tshering Tobgay, az ország miniszterelnöke beszél arról, hogy országa, vezetősége számára milyen fontos a környezetük megóvása, az országuk a világon az egyetlen, amely szén-dioxid semleges, sőt, szén-dioxid negatív.

Emellett alapot hoztak létre annak érdekében, hogy az ősi szépségű hegyvidékes, erdős területeken megakadályozzák az orvvadászatot, a vadászatot, bányászatot, egyszóval a természet kizsákmányolását.
Követendő példa! Különösen ebben a 24. órában, amikor a világ szinte minden részén fontosabb a profit, mint a természetvédelem, erdőink pedig egyre fogynak.
(forrás: http://blog.xfree.hu)

 Boldogság Királysága - videó