2019. január 21., hétfő

Nem mosdanak, mégis tökéletesen tiszták: ez a titka a rejtélyes törzsnek, ami miatt egészségesek és sokáig élnek


Ezek a gyönyörű, egzotikus nők úgy maradnak tiszták és egészségesek, hogy vízzel szinte sosem érintkezik a testük. Mégis, hogyan érik ezt el?


Tudósok jártak utána!

A himba törzs egy félnomád pásztornép Namíbia északi részén.

Egyike azon kevés afrikai bennszülött csoportnak, akiknek sikerült megőrizniük eredeti életmódjukat.

Különös ismertetőjelük a nők bőrének és hajának vörös színe, amit egy okker, zsír és növényi anyagok keverékéből előállított kenőccsel érnek el.

Ez az anyag, amellyel rendszeresen bekenik magukat megvédi őket az erős naptól, a rovarcsípésektől így szinte alig látni rajtuk az öregedés nyomait.

A himbák egy távoli teremtőben hisznek, akinek a segítségét csak az ősök szellemeinek közbenjárásával lehet elnyerni.

Namíbiai dal - videó

A szertartásaik szent tüzek köré összpontosulnak, amelyeket az ősök sírjain gyújtottak.

A tűz és a füst azonban nemcsak vallási szertartásaiknál játszik központi szerepet. Speciális „füstfürdőben mártóznak meg”, ami tisztán tartja a testüket, még az intim testtájékaikat is!

A füstöt speciális gyógynövények gyökereinek elégetéséből és mágikusnak tartott kövek porából nyerik.

A füst még a betegségeket is távol tartja a törzs tagjaitól!

A lányok serdülőkoruk után egyáltalán nem mosakodnak, hanem füstben tisztulnak. Az állítólag fertőtlenít, megszabadít az élősködőktől…szóval itt a sivatagban ideális lehetőség a tisztálkodásra…


A hajviselet egyénenként különbözik, függ a hölgyek korától, de a rangjától is.

A hölgyek öltözete sok információt tartalmaz, csak tudni kell belőle olvasni. Ha a nyakukban vastag nyaklánc díszeleg, akkor még gyerek az a lány, majd, ha felnőtté válik, akkor vékony láncok váltják fel a vastagot. A felnőtté válás, viszont nem a férjhez menés pillanata, hanem az a pillanat, amikor világra hozta első gyermekét.


A lábakon levő karikák díszként szolgálnak, de a felettük levő bőrkarikák száma mutatja, hogy az illető asszonynak hány gyereke van. A szoknyáikat és a fejükön levő díszt állatbőrből készítik nagy kézügyességgel, növényi rostokkal varrva össze a darabokat.

A himbák nem monogám nép, általában két felesége van egy-egy férfinak, a gazdagabbak, a törzsfőnökök három asszonyt is eltarthatnak. A lányokat általában az apjuk által kiválasztott férfihoz adják feleségül.
(forrás:nokorszaga.hu - hajniutak.blogspot.com)

A himba törzs Namíbia - videó
forrás:World Nomads