2019. január 22., kedd

Állítják, ez a valaha észlelt leghatalmasabb nagy fehér cápa


Tigriscápák tanulmányozására futott ki a hawaii Sand Island vizein az a tengerbiológusokból álló kutatócsoport, amely végül nem várt módon egy minden eddiginél hatalmasabbnak tartott nagy fehér cápával találta szembe magát. A sajtóban megjelent hírek szerint a hét méter hosszú, valamint kettő és féltonna testtömegűre becsült ragadozó világrekordernek számít, mert ez minősül az eddig észlelt leghatalmasabb nagy fehér cápának. De valóban így van-e?

 A kutatók több mint 20 láb (6 méter 20 cm) hosszúra becsülték a békésen úszó óriást
Forrás: Juan Oliphant

Tigriscápákat akart megfigyelni a divatmodellből lett tengerbiológus

Január 15-én a modellként és professzionális szabadtüdős búvárként is ismert tengerbiológus, Ocean Ramsey valamint kollégái az Oahu (Hawaii-szigetek, Egyesült Államok) közelében fekvő Sand Island vizeire igyekeztek hajójukkal.

A csinos, modellként és szabadtüdős búvárként is ismert tengerbiológus-cápakutató, Ocean Ramsey Forrás: Instagram

A térségben elpusztult nagy ámbráscet ( Physeter macrocephalus) tetemét részben egészségügyi okok miatt, részben pedig kutatási célból a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Admministration) munkatársai a partoktól távolabbi nyílttengeri vizekre vontatták ki.

Nagy ámbráscet a borjával -Wikimedia Commons

Ramsay és kollégái a környékbeli tigriscápa populációt monitorozták,
amihez kiváló lehetőséget biztosított a csíkos hátú ragadozók számára amolyan terülj-terülj asztalkámnak számító óriási, sodródó cettetem.

A kutatócsoport a NOAA által megadott paraméterek alapján a Honoluluhoz közeli Sand Island partjaitól 15 tengeri mérföldre (hozzávetőleg 27, 8 kilométerre) bukkant rá az ámbráscet felszínen sodródó tetemére.

Ramsey és kollégái eredetileg tigriscápák monitorozására futottak ki a Sand Island vizeire
Forrás: Instagram

A tengerbiológusok néhány, az ámbráscet teteméből lakmározó tigriscápát (Galeocerdo cuvier) láttak,
amelyek hamarosan szétrebbentek, amikor az átlátszó tiszta vízben feltűnt egy másik cápa fenyegetően hatalmas sziluettje.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier)Forrás: Elter Tamás

Ocean Ramsey, aki arról híres, hogy rendszeresen védőketrec nélkül, szabadtüdővel merül tigris,
és más, az emberre potenciálisan veszélyes cápákkal,
nem hagyhatta ki ezt a páratlan lehetőséget, és kollégáival együtt búvármaszkkal, légzőcsővel valamint uszonyokkal felszerelkezve lemerült a hajójuk körül lassan köröző óriáshoz.


A tigriscápákat elriasztó monstrum egy rendkívül nagy, ráadásul vemhes nőstény nagy fehér cápának bizonyult. Az állat rendkívüli méreteit jól láthatjuk a videón.


Amíg a tigriscápák többször is nekirontottak a kutatóhajónak, és az oldalát harapdálták, addig a semmiből felbukkant nagy fehér cápa békésen úszkált, agresszív szándéknak semmiféle jelét sem mutatva.

Ocean Ramsey, aki nem csak cápakutató, hanem elhivatott természetvédő is, gyakran merül cápákkal szabadon
Forrás: Instagram

Csak ez a nagy, szép, és szelíd óriás volt az, amely nem karcolta meg a hajónkat. Napfelkeltekor mentünk ki, és ő szinte egész nap velünk maradt"
– számolt be a nem mindennapi találkozóról Ocean Ramsey

Nagy fehér cápák kávézója Hawaii langyos trópusi vizein

A hűvösebb, 12 és 22 Celsius fok közötti vízhőmérsékletet kedvelő nagy fehér cápák viszonylag ritka vendégnek számítanak Hawaii langymeleg trópusi vizeiben.


A nagy fehér cápa a hűvös vizeket preferálja Forrás: Elter Tamás

A White Shark Trust kutatói még korábban felfedezték, hogy a hideg Kalifornia-áramlat miatt
az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén honos nagy fehér populáció egyedei rendszeresen átvándorolnak Hawaiira,
ahol a kutatók által csak White Shark Café (fehér cápa kávézó) néven emlegetett területen átlag száz napot időznek évente.

Nagy fehér cápa Mexikó csendes-óceáni partjainál
Forrás: Image Source/Ken Kiefer 2

( Hogy mi lehet ennek a periodikus vándorlásnak az oka, arra még nem jöttek rá.) Tehát, ha a trópusi tigriscápákhoz képest igen ritkának is számít a nagy fehér Hawaiion, de korántsem minősül ismeretlen fajnak. A mostani, január 15-i észlelés nem is ezért,
hanem a megfigyelt cápa rendkívüli méretei miatt érdemel figyelmet.

Valóban rekordméretűnek számít a Sand Island közelében megfigyelt óriás
Forrás: Juan Oliphant

Ocean Ramsey és kollégái becslése szerint a vemhes nőstény nagy fehér hossza több mint 20 láb (6,2 méter) , a magassága (a farokúszó felső és alsó lebenye közötti távolság)) pedig 8 láb (2,5 méter) lehetett.

Ez is csak becsült adat, de valóban a legnagyobbak közé tartozhat

A kutatók beszámolója és egységes véleménye szerint az állat teljes hossza megközelíthette a 7 métert. ( A nemzetközi szakirodalomban a tengerbiológusok a cápák teljes hosszán - rövidítve TL, total in lenght – az orrporc, a rosztrum csúcsa, valamint a farokúszó felső lebenyének csúcsa közötti távolságot értik lábban, illetve centiméterben megadva.)

A nagy fehér cápát sokáig tévesen területtartó fajnak tartották
Forrás: Origo

A mostani észlelést azért nem lehet tudományos értelemben hiteles rekordként jegyezni,
mert az állat hossza nem mérésen, csak becslésen alapul.

Mivel a békésen úszkáló nagy fehér sokáig ottmaradt Ramsey és kollégái közelében, a kutatóknak lehetőségük nyílott igen alaposan megfigyelniük.

A Deep Blue néven jegyzett óriási és vemhes nőstényt már Mexikó partjainál is megfigyelték korábban
Forrás: Juan Oliphant

Az óriási nőstényt a hátúszójának hátsó éle alapján a mexikói partok közelében fekvő Guadalupe szigetnél már korábban megfigyelt, és a tengerbiológusok által Deep Blue névre keresztelt példányként azonosították.

A nagy fehér hátúszójánnak hátsó cakkozott éle egyedi azonosítójel
Forrás: Elter Tamás

( A cápák hátúszójának cikkcakkos hátsó éle minden példánynál egyedi, az emberi ujjlenyomathoz hasonlóan, ezért alkalmas az azonosítására. Ezt a jellegzetességet Michael Scholl svájci cápakutató fedezte fel, és ezt ma már széles körben alkalmazzák a nagy távolságokra vándorló fehér cápák egyedeinek meghatározásához.)
(forrás: origo.hu)

Kapcsolódó írás:
A cápákkal suttogó: egy lány, aki nagy fehércápákkal úszik együtt
https://dszilvia.blogspot.com/2015/04/a-capakkal-suttogo-egy-lany-aki-nagy.html

Ocean Ramsey - videó
forrás:Harper's BAZAAR