2015. április 10., péntek

A cápákkal suttogó: egy lány, aki nagy fehércápákkal úszik együtt



Aki jókor merül a víz alá Hawaii gyönyörű partjainál, az láthat egy törékeny, szőke lányt, amint néhány jókora cápával úszkál a mélyben. Igen, jól olvastátok: a 27 éves Ocean Ramsey egyik legkedveltebb „elfoglaltsága”, hogy a vizek félelmetes ragadozóival szelje a habokat.



A 27 éves Ocean Hawaii-n és San Diegóban nőtt fel, így már gyerekkorában hozzászokott a víz, azon belül is a nagy fehércápák közelségéhez. „Amióta az eszemet tudom, cápákkal úsztam, szörföztem, búvárkodtam. Nem volt kérdés, hogy felnőttként is velük akarok majd foglalkozni: ma már profi búvároktató vagyok, az egyetemen pedig tengerbiológiát tanultam” – írja a lány a weboldalán. Bár a tanulmányai befejezése után Ocean rájákkal, bálnákkal és más vízi élőlényekkel is dolgozott, úgy érzi, a cápák állnak hozzá a legközelebb.

Ocean Ramsey





A fiatal lány azt mondja, borzasztóan örül, hogy élete legszebb pillanatait a félelmetes ragadozóknak köszönheti. „Nem tudom leírni, micsoda felejthetetlen és lélegzetelállító élmény, amikor belenézek egy fehércápa szemébe. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna, mivel foglalkozok, mert így talán rá tudom venni őket, hogy megvédjék ezeket a csodálatos állatokat.”


Igen, ezért kockáztatja az életét Ocean: elszánt állatvédő, és a szíven viseli a cápák sorsát. „Mára rengeteg cápafaj a kihalás szélére került, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy az elmúlt 50 évben a 90%-uk eltűnt” – magyarázza a szőke szépség. Úgy gondolja, tévesen ragasztották rá a cápákra a vérengző fenevad címkét, hiszen ember és cápa kapcsolata pusztán a kölcsönös tiszteleten és megértésen múlik. „Szeretnénk olyannak bemutatni ezeket az állatokat, amilyenek: gyönyörűek, csodálatosak és fontosak. Megérdemlik, hogy megóvjuk őket” – fogalmaz a lány.



Bár a cél nemes, Oceant rengetegen elítélik azért, amit tesz. Felelőtlenségnek tartják, hogy azt a cápafajt szeretné megszelídíteni, ami köztudottan a legveszélyesebb az emberre nézve (a nagy fehércápa a legnagyobb ragadozó életmódot folytató hal, akár 6-7 méteresre is megnőhet). A lány sok kritikát kap azért is, hogy általában oxigénpalack nélkül úszik a mélyben – így nagyon figyelnie kell arra, hogy alacsonyan tartsa a pulzusát, mert a sűrű, gyors légzéssel megijesztené az állatokat.
A leghosszabb idő, amit Ocean eddig az óceán alatt, levegő nélkül el tudott tölteni, 5 perc és 45 másodperc volt.

Ocean - egyelőre - nem törődik a negatív véleményekkel, hiszen tudja, milyen különleges kapcsolatot alakított ki a nagy fehércápákkal. „Noha nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, rengeteg mondanivalónk van egymás számára. Akkor is értem őket, ha nem nézek a szemükbe: ahogy megérintem a hátukat, és velük úszok, érzem minden rezgésüket, érzem, ahogy siklunk a vízben együtt, békében. Nincs is ennél csodálatosabb dolog a világon.”

(Kiss Gréta – Pozitív Nap)



GoPro: Egy szőke és egy nagy fehér cápa - videó