2015. április 8., szerda

Akinek az oroszlánok a legjobb barátai



Az oroszlánokkal suttogó – ma már szinte csak így emlegetik a 39 éves Kevin Richardsont, akinek a keze alatt a nagymacskák kezes bárányokká változnak. A johannesburgi férfi semmiféle idomítóeszközt nem használ, szerinte ugyanis a szeretet, a megértés és a bizalom a legfontosabb. A veszélyek ellenére is együtt alszik, eszik és úszik barátaival.

 


Magánrezervátumában 38 oroszlán és több más vadállat, például hiéna, leopárd és gepárd is otthonra lelt.




Az élet Dél-Afrikában

Kevin Richardson 1974-ben született a dél-afrikai Johannesburgban, helybeli édesanya és brit édesapa gyermekeként. 16 éves korában kezdett el érdeklődni az állatok világa iránt, és bár az egyetemen zoológiát és tengerbiológiát tanult, sosem hitte, hogy később ezzel fog foglalkozni. Két pár hónapos oroszlánkölyök, Tau és Napóleon azonban mindent megváltoztatott: a férfi 23 éves korában, egy rezervátumban kezdett el foglalkozni velük, és rájött, hogy megtalálta a hivatását.




Az oroszlánokkal suttogó

Richardson azóta saját rezervátumot nyitott, ahol hiénákkal, leopárdokkal és gepárdokkal is törődik. Saját bevallása szerint azonban mindig az oroszlánok álltak hozzá a legközelebb. Ez nem csoda, hiszen különleges és egyedi kapcsolata van velük: együtt eszik, alszik és játszik a nagymacskákkal. „Nagyon fontos, hogy a legtöbbjüket már kölyökkoruk óta ismerem, így volt idejük megszokni és elfogadni a jelenlétemet” –mesélte a férfi, aki mind a mai napig foglalkozik a fent említett Tauval és Napóleonnal.




Szeretet, megértés és bizalom

Richardson munkamódszerének sajátossága, hogy önálló személyiségként kezeli a nagymacskákat, akik szerinte érzésekkel és saját társadalmi élettel rendelkeznek. Az oroszlánokkal kialakított megható viszonya jól példázza, hogy a legtöbb faj képes békében együtt élni egymással. A férfi úgy véli, nem uralkodnunk kell az oroszlánok felett, hanem szeretettel és tisztelettel kell közelítenünk feléjük. „A nagymacskákat nem lehet birtokolni, hiszen egytől-egyig érző lények. Ha figyelsz rájuk, ugyanúgy kötődni fognak hozzád, mint az emberek


Természetesen az oroszlánok barátsága a sok szépség mellett számtalan veszélyt rejt magában. Richardson tisztában van ezzel, de az évek során megtanulta kezelni a nehezebb helyzeteket. Többször előfordult, hogy a nagymacskák megkarmolták vagy megharapták, de a férfi szerint ez azért van, mert fajtársként tekintenek rá. „Rájöttem, hogy a munkámnak sokkal több az előnye, mint a hátránya. Nincs értelme megfutamodnom”.


Nemes küldetés

Az elmúlt 15 évben az oroszlán-populáció 350 ezerről 250 ezerre csökkent, de Afrika más vadon élő állatait is a kihalás fenyegeti. Richardson azt reméli, a média segítségével fel tudja hívni az emberiség figyelmét erre az égető problémára. Rengeteg dokumentumfilmben és reklámban működött közre, de kampányolt számos televíziócsatornán is. Legutóbbi filmje, a White Lion: Home is a Journey (magyarul: Fehér oroszlán: Az otthon utazás) a veszélyeztetett fehér oroszlánfajról szól.

 (Kiss Gréta - Pozitív Nap)


Úgy látszik, a félelmetes nagymacska, Tau egyáltalán nem akarja, hogy gazdája rajta kívül mással foglalkozzon. Érzéseit látható és hallható módon is tudatja a külvilággal: kezdetben hangos bőgésekkel próbálkozik, végül arra jut, hogy az a jó megoldás, ha szinte belefekszik a kamerába.