2015. április 15., szerda

Az ima gyógyító ereje



Bár sokan nyilván úgy hiszik, hogy az ima és az egészség nem függ össze - érdekes módon nem a vallás, hanem a tudomány emberei bizonyították be teljesen tudományos, egzakt módszerekkel, hogy az imának igenis lehet egészségmegtartó, vagy betegséget gyógyító hatása.


„Köszönöm, hogy meghallgattad az imámat!” – kezdik fohászukat a hívők egy-egy nehéz helyzet után. S a templomok falát is sok helyen beborítja még ma is a hálaadók márványtáblácskája. Azoké, akik buzgó imádságuk után meggyógyultak, vagy akik visszakapták szerettüket a halál kapujából. Valóban Isten hallgatta meg az imádkozót? Vagy inkább az ima segített…

Mert mi az ima? A koncentrálás egyik nagyon erős formája, amikor csak egy dolog lebeg az imádkozó szeme előtt: az óhajtott cél, az egészség, a gyógyulás… És ezt a célt meditálással, erős koncentrálással a nem hívők is elérhetik. A pozitív energia gerjesztése és másokra történő átvitele ugyanis nekik is segít.

A közelmúltban az Egyesült Államokban egy több ezer betegre kiterjedő nagyszabású felmérést végeztek, melynek során egészséges emberek, “profi imádkozók” (papok, szerzetesek, apácák) tömegesen imádkoztak egy-egy számukra ismeretlen, csak keresztnévvel jelölt személyért. Ezek mind infarktus utáni állapotban kórházban feküdtek. A kontrollcsoportba pedig ugyanolyan betegek százait sorolták, akikért senki sem imádkozott. Kiderült, hogy lényegesen kevesebben haltak meg azok közül, akikért imádkoztak...

Az emberi akarat önmagában is csodákra képes – a szó szoros értelemében. Mindnyájan tudjuk: sokan annyira hittek gyógyulásukban, hogy valami módon a tudatuk ezt átvitte a testükre-testükbe is, és meggyógyultak. Az ilyesmi persze nagyon ritkán fordul elő, sajnos. De ma már van annyi tapasztalatunk, hogy leszűrjük: sok HIV-vírussal fertőzött férfi és nő még tíz-tizenöt, sőt húsz évvel később sem betegszik meg AIDS-ben, és ezek között nem csak olyanok akadnak, akiknek valamiféle genetikus, örökölt tulajdonságuk ad erőt vagy mentesít a kórtól. Sokan közöttük forrón imádkoznak nap mint nap: és „bebeszélik” maguknak, hogy a testükben rejtőző HIV-vírus nem az ellenségük, nem akar nekik rosszat...

Az imákkal és könyörgésekkel együtt sokat segít az embereknek, ha képesek vizualizálni a gyógyulás folyamatát is. Ebben a szakemberek segíthetik az arra rászorulókat. Hasonlóképpen a meditáció vagy a jóga révén is elérhetjük ugyanazt a hatást. A meditáció csökkenti a stressz-hormonok szintjét, a vérnyomást, a fájdalmat.

Számos kutatás bizonyította be, hogy a mélyen vallásos, ezért naponta többször is imádkozó beteg emberek körében sokkal kisebb a szívinfarktus veszélye, mint azoknál, akik csak ritkán járnak templomba, ritkán imádkoznak. Ez egy olyan kutatássorozat eredménye, amelyet 40 alkalommal végeztek el különböző városokban és társadalmakban, összesen 126 ezer emberen!

De még a halálosan beteg emberek akaratereje is segíthet, növelheti életben maradási esélyeiket, vagy azt legalább kitolhatja az időben. Egyes vallási közösségekben, azok fontos ünnepei előtt a nagyon öreg és már nagyon beteg emberek halálozásai szinte “megtorpannak”, majd amikor az ünnep lezajlik, a családtagok találkoztak, együtt voltak – hirtelen megugrik ez a mutató és többen halnak meg, mint máskor ugyanannyi idő alatt. Vagyis ez egyértelműen bizonyítja, hogy az emberek akarata változtathat a halál időpontján is. Már persze akkor, ha valóban nagyon akarják.

De más fontosnak tartott dátumok is szerepet játszhatnak ebben. Kiderült például, hogy míg normális esetekben a tízmilliós New Yorkban hetente 1100-1400 ember hal meg természetes úton, betegségekben – addig 2000 első hetében több mint 1700-ra ugrott a halálok száma. Vagyis olyan magasra szökött, amilyen még sohasem volt. Ami azt jelzi, hogy sok nagyon beteg ember is igen fontosnak tartotta a 2000-es év eljövetelét (mint akkortájt oly sokan, ők is tévedésben voltak, azt hitték, a huszonegyedik század 2000-ben kezdődik el, holott erre csak 2001. január 1-én került sor...). Amint eljött az általuk olyannyira várt dátumváltás, már nem volt értelme tovább várni, élni. Akaraterejük kimerült és még azon a héten meghaltak.

Angol és amerikai egyetemi kutatók sok vizsgálódás után most végre ki merik mondani: “A hit nem csupán az örök kárhozattól véd, de a földi életet is meghosszabbítja”. A skót egyetemi klinikán részben olyan idős embereket vizsgáltak, akik soha nem jártak templomba, a kontrollcsoportban azokat figyelték, akik legalább hetente egyszer elmentek imádkozni vagy a misére. Kiderült, hogy az imádkozók, a vallásosak szervezetének ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben magasabb volt, mint a nem imádkozóké. Ez aligha lehet véletlen.

A szkeptikusok erre azt válaszolták: az istenfélő emberek szervezete azért “tisztább”, és így védettebb a fertőzések ellen, mert ők többnyire  egészségesebb életmódot is folytatnak. Ritkábban dohányoznak, nem isszák le magukat a sárga földig és másokat is segítenek, vagyis pozitív gondolkodásúak, ami lelkileg teszi őket kiegyensúlyozottá. Sajnos azt kell mondanunk: a nem-vallásos emberek között is legalább annyi a nemdohányzó, az antialkoholista – mert az efféle dolgok terén általában nem a vallásosság a választóvonal.

Egy amerikai kutató viszont erre válaszként azt bizonyította be, hogy  még a vallásos dohányosok is jobban érzik magukat, mint a hitetlen dohányosok...Ennek oka szerinte az lehet az imán túlmenően, hogy egy pozitívnak tartott nagy közösséghez tartoznak, és ez az érzés ad nekik jobb közérzetet. Ismét mások – szintén az Egyesült Államok hivatalos kutatási kereteit felhasználva – arra a belátásra jutottak, hogy a dohányzásról leszokó emberek 74 százaléka vallásos volt.
Ez is arra utal, hogy van itt még egy tényező, amit jobb híján az “ima” szóval magyarázható, pedig ennél nyilvánvalóan összetettebb jelenségről lehet szó.

A legérdekesebb kísérletet az amerikai Harvard Egyetemen végezték. A vizsgálat tárgya az úgynevezett “Teréz anya-effektus” volt. Önként jelentkező diákoknál előbb lemérték, mennyi az immunglobulin-szintjük, majd levetítették nekik a Teréz anya önfeláldozó életéről, jótetteiről, emberszeretetéről szóló filmet. A vetítés után megismételték a mérést és nagy meglepetésre kiderült: az összes résztvevőnél megnőtt a szervezet ellenálló képességét biztosító anyagok szintje. Még azoknál is, akik rögtön a vetítés után úgy nyilatkoztak, hogy a látott mű “túlzóan vallásos” volt...
(forrás: astronet.hu)