2015. április 20., hétfő

A férfi, akinek hús-vér "játékmackója" van



A 61 éves Mark Dumas jelenleg az egyetlen ember a világon, aki közel tudott kerülni egy jegesmedvéhez – mind testileg, mind pedig lelkileg. Az állat idomárként dolgozó férfi legjobb barátja és „munkatársa” egy Agee nevű mackó, immár 16 éve. Ha megkérdezik tőle, miért nem fél méretes kedvencétől, csak annyit mond: mindketten tiszteletben tartják a másikat, így nem lehet semmi baj.

 


Egy 16 éve tartó barátság

16 évvel ezelőtt a hollywoodi rendező, Fraser Heston azzal kereste fel Dumast, hogy az egyik filmjéhez szüksége lenne egy betanított jegesmedve bocsra. Heston hallott Dumas munkásságáról, és arról, milyen jól tud bánni az állatokkal, így evidens volt, hogy először hozzá fordul. Dumas elvállalta, hogy kiképez egy mackót: ő volt Agee, akire a svédországi Kolmarden Állatkertben akadt rá. Azóta elválaszthatatlan barátok.

Mark és Agee akkor és most


Agee jelenleg Markkal és a feleségével, az 50 éves Dawnnal él együtt a házaspár kanadai otthonában. Bár Mark és Dawn közösen készítik fel Agee-t a film-és reklámszerepekre, a jegesmedve Markhoz áll a legközelebb. Mindent együtt csinálnak, és – ahogy a képeken is látható – imádják egymást. Agee, ha felágaskodik, több mint két méter magas, mégis meg tudja ölelni úgy a gazdáját, hogy óriási mancsával ne tegyen kárt benne.




„Ha bárki más megpróbálná azt, amit én és Dawn, akkor Agee vacsorájaként végezné” – mondja nevetve Dumas, aki már több mint negyven éve dolgozik különféle medvékkel. „Tudok olvasni Agee testbeszédéből, és tudom, hogyan lehetek biztonságban mellette. Ismerem őt, ugyanúgy, ahogyan ő engem. Mindkettőnknek vannak szabályai, amelyeket igyekszünk betartani. Csak így lehet együttműködni.”

Mark, Dawn és Agee


„8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás”

A reggelek általában közös játékkal indulnak. Agee-nek nagy mozgásigénye van, ráadásul a korai órákban sokkal pajkosabb és közvetlenebb, mint a nap többi részében. A mókázás után azonban elkezdődik a munka, ami – Dumas szerint – a közöttük lévő szoros kapcsolat miatt inkább szórakozásként fogható fel. Ha Agee jól csinál valamit, jutalomfalatokat kap: imádja a csokit, a sütit, és természetesen a lazacot, minden mennyiségben.




Ha a páros elfárad, lefekszik a fűbe, és összebújva szundít egyet. Nehéz elképzelni ugye? Pedig ez náluk természetes. „El sem tudom mondani, milyen különlegesnek érzem magam, amiért egy ilyen hatalmas és veszélyes állat a bizalmába fogadott. Ez az élet igazi csodája” – meséli Dumas.



Egy kis kulisszatitok: amikor a filmekben, reklámokban úgy tűnik, hogy Agee ordít, akkor valójában csak a száját tátja ki, de nem ad ki semmilyen hangot. A félelmetes „bömbölést” a film utómunkálatai során keverik a kép alá. A mackó ráadásul arra a vezényszóra cselekszik, hogy smile, azaz mosolyogj!




Okos és féltékeny

Bár Dumas azt mondja, rengeteg felkérést kapnak, igyekszik nem túlterhelni barátját. „Nem szeretném, ha rossz emlékként maradna meg benne a közös munka. Olyan intelligens állat, hogy rögtön jelzi, ha valami nem tetszik neki." Agee azonban nem csak okos, hanem – bármily meglepő – borzasztóan féltékeny is. Mark felesége, Dawn szerint a maci nem szereti, ha rajta kívül más nők vannak Mark körül. Szinte látszik rajta, hogy olyankor dühös és durcás.



Dumas egyébként nem csak Agee-vel foglalkozik. Californiai otthonában egy hatalmas grizzly medve, néhány farkas és több nagymacska is várja. A házaspár kedvence a 18 hónapos grizzly, Billy, aki hat hónapos kora óta lakik a családnál.

(Kiss Gréta – Pozitív Nap)

Grizzly jegesmedve és Mark Dumas - videó