2015. április 14., kedd

Maharishi: A Lét művészete az érzékek szintjén



A teremtés durva szintjén az érzékek és tárgyaik kapcsolatából nem származik nagy öröm. Minél finomabb szintjeit érzékeljük a teremtésnek, annál nagyobb örömöt tapasztalunk. Amikor a beszéd szerve a Transzcendentális Meditáció folyamatában egyre finomabb gondolatszinteket érzékel, az átélt tapasztalat mindegyik szinten egyre vonzóbbá válik számára.


Maharishi Mahesh


Ahogyan a tapasztalat mind vonzóbbá válik, a beszéd szerve egyre nagyobb boldogság megtapasztalására lesz képes, míg végül a gondolat legfinomabb állapotának közvetlen megtapasztalásakor képessé válik a relatív mezején elérhető legnagyobb boldogság megtapasztalására is.

Amikor ez elme túlhalad ezen a boldogságszinten is, és teljesen túllépi az érzéki észlelést, az Abszolút tiszta boldogsága közvetlen tapasztalattá válik, s az elme teljesen eggyé válik vele. Amikor ezután a Léttel teljes mértékben átitatott elme visszatér a dologi tapasztalás mezejére, az érzék, amely a meditáció folyamata során megízlelte a relatív területén tapasztalható legnagyobb boldogságot, megőrzi a Lét tiszta boldogságával való átitatottságot, és elégedett marad. A Lét transzcendentális tiszta boldogsága ekképpen kerül az érzékek birodalmába.

A művészet, mellyel a Lét szintjét, az örök elégedettség szintjét az érzékek szintjére hozhatjuk, a Transzcendentális Meditáció művészete. Ez a művészet teszi lehetővé, hogy az érzékek az érzékelés tárgyát elfogultságtól és előítéletektől mentesen tapasztaljuk.

Az elme így válik képessé – az érzékelés finomabb szintjeinek kihasználásával – a teremtés finomabb szintjeinek megtapasztalására. A tudatos elme általában csak az érzékek durva szintjét használja. Az elméhez hasonlóan, amely, mint láttuk, olyan, akár egy mély óceán, az érzékek síkjának is vannak mélyebb szintjei. A meditációval az elme az érzékek legmélyebb szintjét kezdi megeleveníteni.

Ekképpen válik az érzékelés teljes tartománya élővé. Az érzékek végül elérik forrásukat, és innen mintegy beleolvadnak a transzcendentális abszolút Lét értékébe. A Transzcendentális Meditáció rendszerével a Lét szintjét elhozhatjuk az érzékek mezejére, és lehetővé tehetjük, hogy az érzékek teljes képességeiket kiaknázva dolgozzanak, egyben mentesek maradjanak a tapasztalatok fogva tartó hatásától. Ez a Lét művészete az érzék szintjén.
(Maharishi Mahesh Yogi: A Lét tudománya és az Élet Művészete)

Maharishi az elme természetéről - videó