2015. április 6., hétfő

Az Isten


         
                Ki az Isten?
                 
  Az Isten a világ szellemi lényege.
                 
  Honnét tudjuk, hogy van Isten?
                
  A világban vannak anyagi jelenségek, tehát van anyag. A világban vannak szellemi

                  jelenségek is, tehát van szellem.



"Isten Szeme" egy helixköd 700 fényévre tőlünk, a Vízöntő csillagképben.



- Hány Isten van?

- A világnak egy szellemi lényege van. De ez a szellemi lényeg nagyon sokféle szinten, és sokféle formában nyilvánul meg. Ezt tudva, beszélhetünk akár istenekről is.

- Miért keletkezett annyi vallás?

- Minden vallás ugyanarról az egyetlen transzcendenciáról beszél, más történelmi korszak, más kultúra más formanyelvén, máshová helyezve a hangsúlyokat. A Biblia Istene sem azt mondja, hogy nincs isten rajtam kívül, hanem csak azt, hogy ne legyenek neked isteneid rajtam kívül.

- Melyik Isten igazi vallása?

- Amelyik nem tartja magát igazabbnak a többinél.

- Személy-e az Isten?

- Kezdetben nem volt személy, hanem egy téren és időn kívüli - tehát makrokozmikus - erő. Azután évezredek óta annyi, őt személyesen megszólító szellemi energia áramlott felé, hogy lassanként személyessé is vált. Így hát kölcsönösen teremtik egymást az emberrel.

- Van-e bennünk valami Istenből?

- Az igazi emberben van valami Istenből, egy rész az egészből, térben és időben, tehát a mikrokozmikus létben.

- Vannak nem igazi emberek?

- Egy idő óta egyre többen születnek a földre emberformában, de lélek - azaz isteni rész - nélkül. Isten fiai ők is, de nem a mi kozmoszunkból jönnek. Tevékenységük itt és most kedvezőtlen a számunkra.

- Mit csinál bennünk az isteni rész?

- Várja, hogy mi megváltsuk őt. Ez azt jelenti, hogy olyan szintre kellene fejlődnünk, amikor már véglegesen leszállhatunk a lét kerekéről, kiszakadhatunk az újratestesülések forgatagából és ezzel együtt belőlünk is kiszabadulhat az isteni rész és visszatérhet eredetéhez, a makrokozmikus léthez.

- Csonka-e most az Isten?

- A tökéletes mindig tökéletes marad. Az Isten az emberrel és az egész teremtett világgal együtt tökéletes. A teremtés és az egész világ-fejlődés az Istennel történik, az Isten belső folyamata. Istenen kívül nincsen semmi se.

(Popper Péter)


Helix Nebula - videó