2019. május 21., kedd

Parádsasvár Kastélyszálló története



A honfoglalás tájékán a Kápolnától Parádsasvárig terjedő földterület az Aba nemzetségből származó Debrői családé volt. Az uradalom a történelem folyamán többször is gazdát cserélt.


Sok nemesi család, köztük a Rákócziak, Orczyk és Grassalkovichok is éltek hosszabb rövidebb ideig a birtokon. 1827-ben építették az első fürdőházat az uradalom területére. A Károlyi család tulajdonába a Debrői birtok 1846-ban került. Károlyi György 1876-82-ig Ybl Miklóssal terveztette és építtette meg a kastélyszállót. Károlyi György egyébként az épületet feleségének, Zichy Karolinnak szánta, aki az átépítéskor Kossuth Lajossal együtt emigrációban tartózkodott.


Az emigráció után 1893-1903-ig élt a kastélyhotelben, aminek ő adta a Sasvár nevet. Károlyi György után unokája, Károlyi Mihály lett az uradalom tulajdonosa. Ő városi ember révén, nem szerette a földesúri életet, de felesége, Andrássy Katinka - a Vörös Grófnő - kedvelte a vidéki életformát. Akkoriban a kastélyt a „Duzzogó” jelzővel illették, mert a legendák szerint a grófnő mindig ide bújt el, ha összeveszett a férjével. Károlyi az épület egy részét bérlőknek adta ki, akik azt szállodaként hasznosították.

Torony felső szintről kilátás

A Tanácsköztársaság után az állam eltulajdonította a birtokot a Károlyiaktól, akik csak a 2. világháború végén kapták vissza két évre egykori birodalmukat. A szocializmus idején gyermeküdültetésre használták. Az elmúlt évtizedben ismét magántulajdonba került. 1996-ban vásárolták meg az épületet, és a körülötte elterülő parkot, amely a felújítás után, 1998 decemberétől áll nyitva az igényes utazók számára.
(forrás: khs.hu)


Kastélyhotel Parádsasvár - tél - videó
forrás:Kastélyhotel Parádsasvár