2020. március 31., kedd

Itt a módszer, ami fiatalítja az agyat és segít a stresszkontrollban


Miközben a világ kezdete óta keressük az örök fiatalság forrását, a tibeti buddhista szerzetesek talán már meg is találták. A Neurocase tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a titkuk egyszerű, ami a meditáció gyakorlatában rejlik. A kutatók most MRI vizsgálatokkal is igazolták a tényt: a 41 éves Yongey Mingyur Rinpoche agya pontosan nyolc évvel látszik fiatalabbnak a felvételeken.

Yongey Mingyur Rinpoche
Forrás: imdb.com

A belső békére törekszik

A Wisconsin-Madison Egyetem egy neves tibeti szerzetes-tanítót kért fel arra, hogy több éven át figyelemmel kísérhesse az agya öregedését. A most 41 éves Yongey Mingyur Rinpoche saját bevallása szerint 9 éves kora óta meditál. Naponta több órán át végez különböző szellemi gyakorlatokat és lelki elmélyülést, amivel a belső béke és a tartós nyugalom megszerzésére törekszik.

A kutatók az első vizsgálataikat tizennégy éve végezték és azóta évente készítenek mágneses rezonanciás képalkotást (azaz MRI-t) a férfi agyáról, amelyen négyszeres szkennelésben tudják tanulmányozni a kapott adatokat. 
Ezzel párhuzamosan kísérik nyomon 105, körülbelül hasonló korú önkéntes felnőtt agyának öregedését is, akik a kontrollcsoportot jelentik.

Richard Davidson (balra) és Yongey Mingyur Rinpoche (jobbra)
Forrás: Michael Conway/Center for Healthy Minds

A szerzetes agya nyolc évvel fiatalabbnak néz ki, mint a biológiai-naptári életkora
– mondta Richard Davidson, a Wisconsin-Madison Egyetem pszichológiai és pszichiátriai professzora a LiveScience tudományos online portálnak. – A megállapításaink arra engednek következtetni, hogy „a meditációs gyakorlatok összekapcsolhatók a lelassított biológiai öregedéssel".

Az MRI-vizsgálatok eredményeinek összegyűjtése után a tudósok a BrainAGE nevű számítógépes szoftver segítségével becsülték meg a kutatásban résztvevők agyának életkorát a szürkeállomány méretének figyelembevételével.

Hatásos a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal szemben

A BrainAGE elemzése kimutatta, hogy Yongey Mingyur Rinpoche agya a kontrollcsoport tagjaival ellentétben láthatóan késleltette a biológiai öregedést.

Most már biztosan kijelenthetjük, hogy ennek a tibeti szerzetesnek az agya lassabban öregszik, mint a kontrollszemélyek agya 
– mutatott rá Richard Davidson, hozzátéve, hogy a férfi eddigi életének több mint 60 ezer óráját meditációval töltötte. – Ugyanakkor jól látszik az is, hogy a szerzetes agyának egyes területei, például a koncentrációért vagy a figyelem összpontosításért felelős régiók jóval fejlettebbek, mint a többieké.

Hozzátette: a vizsgálat eredményeitől függően rejtély, hogy mennyi meditációra lehet szükség ahhoz, hogy ezek a változások bekövetkezzenek. 
A szakemberek egyelőre még abban sem biztosak, hogy a lelassított agyi öregedés csak a lelki elmélyülés vagy más tényezők, például a tibeti életkörülmények vagy az egészséges táplálkozás együttes eredménye.

A meditáció nem pusztán annyit jelent, hogy öt-tíz percet csendben ülünk: tudatos erőfeszítést követel
Forrás: Imaginechina/Bian Qing - Imaginechina

A meditáció kétségkívül egészséges lehet azok számára, akik rendszeresen gyakorolják 
– magyarázta Dr. Kiran Rajneesh, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központának neurológusa, aki nem vett részt a kutatásban. – Bizonyítottan fel tudja venni a harcot a mentális és a sejtszintű stresszhatásokkal, ami „egy pillanatra le tudja fékezni a rohanó életünket".

Erre a stresszkontrollra pedig most, egy világjárvány idején mindennél nagyobb szükségünk lehet.
(forrás.origo.hu)

Kapcsolódó írás
Az elme tudománya:

Az elme tudománya 3/3 - videó