2023. január 21., szombat

Tesla és Swami Vivekánanda találkozása

 

A kapcsolat Nikola Tesla és Swami Vivekananda, a nagy hindu reformer között eléggé ismert. Az 1893-as chicagói Világallások Parlamentjén megismerkedett Vivekánanda szvámival, aki egyike volt a legismertebb és legbefolyásosabb hindu lelki vezetőknek. Amikor Vivekananda elment a világvallások parlamentjébe, Tesla ott ült mellette. 
 
 Amikor Swami Vivekananda találkozott Nikola Teslával

Teslát megérintette a Védák tana, helyesen használta a szanszkrit szavakat. A védikus filozófia volt az, ami befolyásolta Nikola Tesla szabad energiáról alkotott elképzeléseit. A Védák olyan szanszkrit nyelvű gyűjtemények, amelyek himnuszok, imák, események tárházai. Emellett a valóság természetének leírásából állnak, koruk legalább 5000 évre nyúlik vissza. Mai kifejezéssel élve: történelemmel, tudománnyal és művészettel egyaránt foglalkoznak. Az anyag, az antianyag és az atommag összetételét a Védák is leírják.

Vivekananda később ezt írta: „Mr. Tesla el volt ragadtatva, hogy hallott a védai prána, akashán és kalpa fogalmáról. Úgy véli, matematikailag be tudja bizonyítani, hogy az erő és az anyag redukálható a potenciális energiára. A jövő héten elmegyek, hogy lássam ezt az új matematikai bizonyítást. Ugyanis ebben az esetben a védikus kozmológia a legbiztosabb alapokra kerül.” 
Ezt a munkát végül nem Tesla, hanem Einstein folytatta.

Szanszkrit fogalmak Nikola Tesla alkalmazásában

Tesla nemcsak a bonyolult matematikai képleteket ismerte, de a világegyetem egészen finom részleteit is kutatta. Nikola Tesla a villamos energia szakterületére specializálódott, de a tudósra nagy hatással volt a hindu filozófiából megismert tan, az élet ciklikus elmélete. Hol tanulta Tesla a védikus fogalmakat és a szanszkrit kifejezéseket? Az ember legnagyobb eredménye egy nem publikált cikk, melyben említi e kifejezéseket. Leland Anderson szerint a cikk 1907. május 13-án íródott. A kutatók szerint miután Tesla megismerte Swami Vivekanandát, egyben betekintést nyert a védikus filozófiába és a szanszkrit terminológiába. 
 
 
Tesla tisztában volt a szanszkrit szavak akasha a prána és kalpa jelentésével. Akasha jelentése anyag, a két atomrészecske közti tér, de éterként is fordítják. Prána jelentése energia, általában életerőként, életlevegőként fordítva. A kalpa a ciklikus idő védai fogalma. Ezek a kifejezések megtalálhatók az Upanisádokban, a védikus szövegekben.

„Minden érzékelhető anyag egy elsődleges anyagból származik, egy finom és felfoghatatlan létezésből, mely kitölti a teret és amit akashának vagy ragyogó éternek is neveznek, és amelyet az életet adó prána vagy kreatív erő befolyásol. Ezáltal jön életre végtelen ciklusban minden dolog és jelenség.” – Nikola Tesla, Az ember legnagyobb teljesítménye, 1907. 
 
Olyan szavakat használt, mint például az „az életet adó prána”, ami világosan mutatja, hogy jártas volt a védikus tanításokban is.
 
- forrás: bharata.hu -

„A kor legjobb tudósainak beszéltem arról, hogy milyen csodálatosan ésszerűek a védák magyarázatai és következtetései. Személyesen is ismerek közülük egyet (Teslára gondolva), akinek alig van ideje az evésre, vagy kimenni a laboratóriumából, de mégis órákig tanulmányozza a védákról írt munkáimat. Ahogyan ő megfogalmazta: Ezek teljesen tudományosak, és tökéletesen egyeznek a korszak szellemével, valamint azokkal az eredményekkel, amelyeket a modern tudomány elért mostanáig.” 
- Swami Vivekananda -

Nikola Tesla és Swami Vivekananda
 
- - - - - - -

 Amikor Swami Vivekananda találkozott Nikola Teslával - videó

forrás: Improvement Facts