2013. január 23., szerda

A spirál


A spirál felidézi az élet dinamikáját, a lelkek mozgását az univerzum teremtésének és kiterjedésének során, a lélek halál utáni utazását olyan utakon, amelyek általában ismeretlenek számára és amelyek végül elvezetik a kötelező kerülök megtétele után az örök élet végső központi forrásához, a Teremtőhöz.


A spirál a mindenhol jelen lévő alakzat: fellelhetjük az állatvilágban (pl. csigák, kagylók), a növényeknél (pl. kúszó növények), de megtalálhatjuk a világegyetemben is (a galaxisok hasonló formába rendeződnek), de emellett persze ne feledkezzünk meg a DNS-ről sem!
Szimbolikus értelemben vett jelentése egyszerű, pontosabban inkább annak tűnhet: optimizmus és dinamizmus. A maghoz, a spirál középpontjához nem egyenes, de biztos út vezet. Ha véletlenül letérnénk az útról, és egy spirituális labirintusba tévednénk, akkor sincs baj, az örvénybe ismételten belépve újra a helyes útra léphetünk.
Jellemzően az óramutató járásával megegyező irányba forog, így aktivizálja a pozitív energiákat (ellenkező irányban forogva negatív jelkép, amely romboló energiákat szabadít fel). A Feng Shui viszont egységként tekint a jobbra vagy balra forgó spirálra: kettősük alkotja a jin-jangot. A tudást, az Aranykor ismeretét és titkait is jelképezi: középpontjába eljutva megismerhetjük a teremtést, a szakrális teremtőt.
Lehet benső utazás is a spirál spirituális jelentése: a kezdettől a végig, majd vissza. A kozmikus energia képi megjelenítése. Sokszor utal a Napra, olykor a vizet – főleg a tengert – szimbolizálja.
A spirál megmozgat és kiegyensúlyoz, de romba is dönthet. Kelta értelmezésben a föld, a víz és az ég egységét jelenti: a hármas spirál (triskele) a legősibb jelképek egyike: születés, halál és újjászületés, vagy pedig a lélek, a test és a szellem hármasa. Szoros rokonságban áll a szvasztikával (horogkereszt), amely szintén szakrális jelentéssel bír, elsősorban Európán kívül.
(Forrás: ezo)