2017. október 15., vasárnap

Carl Gustav Jung élménye



Carl Gustav Jung, a világhírű svájci pszichiáter nem csak mások élményeiből inspirálódott, amikor a szinkronicitásról, illetve az okkultizmussal határos dolgokról nyilvánított véleményt. Az itt következő sztorit maga meséli el az 1962-ben megjelent, önéletrajzi ihletésű Erinnerungen, Träume, Gedanken (Emlékek, álmok, gondolatok) című kötetében, számos hasonló történet mellett.


1913-ban Ravennában járt (Jung imádta Itáliát), majd húsz évvel később ismét visszatért, ezúttal egy hölgyismerőssel, hogy megnézzék maguknak az ottani Galla Placidia mauzóleumát, egy kora 5. századi sírtemplom-együttest, melynek falait és mennyezetét gyönyörű mozaikok borítják.


Jung és kísérője figyelmét különösen egy olyan mozaik ragadta meg, amelyen Krisztus látható, amint a keresztelés szentsége közben a Genezáreti-tó habjai közé süllyedő Péternek nyújtja a kezét. Jung és a szintén szakmabeli hölgy (Carl barátunknak számtalan lelkes női csodálója volt) húsz percen keresztül beszélgettek a mozaikról, elemezték annak tárgyi és szimbolikus szépségét, azt, hogy annak idején a keresztelés tényleg vízben történő alámerüléssel járt, s mint ilyen (legalábbis Jung szerint) egyfajta halálközeli élmény is volt, ami után jött a megtisztulás.


Szóval jól elvoltak, majd amikor kijöttek, mindenképpen szerettek volna egy képeslapot vagy fényképet venni a mozaikról, de nem találtak. Visszatértek Zürichbe, s pár hét múlva, amikor Jung megtudta, hogy egy másik barátja Ravennába készül, figyelmeztette, hogy a keresztelős mozaikról készült fotó nélkül ne merjen hazautazni. Részletesen leírta a havernak, hogy hol van pontosan a mozaik a mauzóleumban, mit ábrázol, milyen domináns színei vannak, s a hölgyismerős (aki ott volt vele) néhány részlettel még ki is egészítette a Jung által elmondottakat, hiszen a nők szeme ugye olyan apróságokat is észrevesz, amiket a férfiaké nem.


A barát elutazott, majd amikor visszatért, egy meglepő hírrel szerelte le a fényképet követelő mesterpszichiátert: a Jung (és barátnője) által állítólag látott, részletesen szemügyre vett, majd művészettörténeti és pszichológiai szempontból is alaposan kielemzett mozaik nem létezik. És soha nem is létezett, legalább a ravennai Galla Placidia mauzóleumban nem.

(forrás:konteo.blogrepublik.eu)

Carl G. Jung a szinkronicitás fogalmáról - videó