2017. október 17., kedd

Hogyan létesíthetsz kapcsolatot a magasabb éneddel?



Elfoglalt életünkben olykor nehezen szakítunk időt arra, hogy napi rendszerességgel kapcsolatba lépjünk énünk mélyebb részeivel. Oly fontos volna, hogy ne csak meditációra szánjunk időt, hanem az önmagunkkal való beszélgetésre is, hogy tisztábban lássuk, miként érzünk, mit szeretnénk tenni életünk különféle pontjain, és végül hogy útmutatást kapjunk a magasabb énünktől egy tudatosabb szinten.


De először is, mi a magasabb én? Definícióm szerint a magasabb énünk a lelkünk. Ez egy olyan aspektusunk, amely az egész általunk életnek nevezett élményt megfigyeli. Önmagunk egy olyan megnyilvánulásáról van szó, amely azért van itt, hogy megtapasztalja az emberi életet ezen a testnek hívott járművön és életnek nevezett játékon keresztül. A címkézéseinktől függően számos jó és rossz élményünk során mélyebben tudatosul bennünk lelki szinten mindaz, amit képesek vagyunk létrehozni. Egyszerűen kifejezve, amikor elfog bennünket egy zsigeri érzés, amikor valami iránt intenzív szeretetet vagy szenvedélyt érzünk, amikor előre látunk, akkor a magasabb énünk összekapcsolódik a tudatos elménkkel.

Tudatosítsd jobban a gondolataidat

Úgy gondoltam, hogy segítségedre szolgálhat, ha egy olyan módszert ajánlok, amelynek segítségével a magasabb énünkkel való kapcsolatunk még tudatosabbá tehető. Használhatjuk ezt a módszert arra, hogy útmutatást kapjunk a meghozatalra váró döntéseinkkel, vagy bizonyos élményeinkkel összefüggő érzéseinkkel kapcsolatban, illetve egy adott pillanatban egyszerűen segíthet igazodni a lelki céljainkhoz. Gyakran beszélgetek magammal ily módon havonta néhány alkalommal, de minél inkább gyakoroljuk a jelenben létet, annál inkább jelen lesz a tudatosságunkban a magasabb énünk.

Először is, ne felejtsünk el tudatosítani azokat a címkéket és meghatározásokat, melyeket mi aggattunk a dolgokra és önmagunkra, mivel ez az első lépés afelé, hogy az elménket és az egónkat mind inkább tudatossá tegyük. Miért hozakodok ezzel elő? Főként azért, mert ezekkel a tudat-, elme- és egóállapotokkal vagyunk elfoglalva a leggyakrabban, amikor a nap során „kapcsolaton kívül” vagyunk. Azáltal, hogy tudatosítjuk ezt, egy olyan viszonyítási pontot hozunk létre, amit az elme kedvel, összehasonlítva azzal, amit a nem-elme kedvel.

Ez segítségünkre van abban, hogy tisztábban érzékeljük a magasabb énünkkel való kapcsolatunkat, szemben azzal, amikor pusztán az elménk gondolatait hallgatjuk.

Amikor egyre inkább jelen vagy és a figyelmedet annak szenteled, hogy miként gondolkodik és hoz létre gondolatokat a majom-elme, akkor nem csak azokat a mintákat kezded érzékelni, amelyekkel operál, hanem azt az érzést vagy frekvenciát is, amit te/ő magából kibocsát, amikor azokat a gondolatokat sorjázza.

Hogyan vehetjük fel a kapcsolatot a magasabb énnel?

Szánj időt ennek tanulmányozására. Lehet, hogy többször kell gyakorolni ezt a módszert, mire szabályosan bekapcsol. A lépések egyszerűek és mindegyiket részletesen kifejtem az alábbiakban.

Ülj le és lélegezz úgy, hogy ellazulj.
Helyezd a kezedet vagy az ujjadat a szív csakrád fölé.
Tedd fel a kérdésedet, és a szíved fölé helyezett kezed fizikai kapcsolatán keresztül érzékelj.

Kezdjük azzal, hogy ellazulunk és veszünk néhány mély levegőt, hogy a lehető legjobban kitisztuljon az elménk. A légzésünkre való összpontosítás akkor működik nagyon jól, amikor megpróbáljuk az elménket lelassítani. Ne aggódjunk, ha a gondolataink beköszönnek, csak hagyjuk tovább haladni őket azáltal, hogy nem követjük őket és nem tapadunk hozzájuk.

Alternatív megoldásként bámulhatunk egy gyertyalángba, ha jobban kedveljük a vizuális meditációt. E módszer során ugyanúgy járjunk el: engedjük meg, hogy az elménkbe belépő gondolataink tovább áramoljanak, miközben tovább folytatjuk a légzést. Nagyjából úgy 2-5 perc légzés és elmecsendesítés után egy kicsit ellazulunk és a jelen pillanatban kezdjük érezni magunkat. Ez egy fontos tér (az elmében) a feladat elvégzéséhez.

Ezután helyezzük az első két ujjunkat vagy a kezünket a szegycsontunkra (a szív csakránkra), majd fordítsuk a figyelmünket az érzésünkre. Azáltal, hogy a kezeinket játékba hozzuk és a testünk különböző helyeire tesszük, könnyebb lesz összpontosítanunk a fizikai kapcsolaton keresztül arra a területre, ahová a kezünket raktuk. Mivel a magasabb énünk gyakran a szívünkön keresztül érez, úgy találtam, hogy a szív csakrára történő fókuszálás segít a tudatunkból származó intuíció tisztább érzékelésében.


Referencia a szív csakra elhelyezkedésére

Ezt követően elkezdhetünk feltenni pár kérdést és ráérezhetünk a válaszokra. Próbáljunk meg nem túlságosan aggódni amiatt, hogy mit kellene éreznünk vagy hogy hallunk-e, látunk-e valamit. A legfontosabb az, hogy elsajátítjuk és fejlesztjük a velünk született intuíciós készségeket és megértjük, hogy számunkra mi működik a legjobban.

Ez egy folyamat, ami akár több heti gyakorlást is igénybe vehet, mielőtt igazán belejövünk. A türelem és a kitartás itt a kulcs.

A kérdés feltétel után tipikusan a tudatunkba érkező legelső válasz az, ami a magasabb énünké. Bármi is érkezik utána, az gyakran az elme munkája, ami abból fakad, hogy az egó elkezdi kétségbe vonni azt, ami beérkezett. Gyakran mondogatja, hogy „Az nem lehet.”

Folytathatjuk a további kérdések feltételét, amennyiben szeretnénk, de ez maga a módszer.

Ez egy egyszerű technika, mely rendszeresen gyakorolva meglehetősen erőteljes. Valójában azt állapítottam meg, hogy a leghatékonyabb gyakorlatok igen egyszerűek.

Legjobb, ha ezt a gyakorlatot az eredményekre irányuló elvárások nélkül végezzük. Amennyiben elvárásaink vannak, azok elhomályosítják a megtapasztalást és vagy megváratnak, vagy túl intenzíven kerestetnek valamit. Következésképpen elszalaszthatjuk azt, ami azon a helyen merült fel, ahol keresgéltünk. Ne feledd, időbe telik, mire különbséget tudsz tenni az elme és a magasabb én között. Ezt azért ismétlem folyton, mert gyakran lelombozódunk és megtorpanunk, amikor „ez nem működik” az első pár alkalommal. Meg tudod csinálni! Csak arra emlékezz, hogy ne bonyolítsd túl a folyamatot a kétkedéssel.

Ahogy egyre többet gyakorolsz, a kapcsolat kiépül. Ez nagyon hasonlít az testépítéshez, s egy egyszerű ki-belégzés általában nagyon gyorsan létrehozza a kapcsolatot. Élvezd és ne aggodalmaskodj. Legyél türelmes és békés. Akkor is bevetheted ezt a módszer, amikor egyszerűen csak egy kis nyugalomra vágysz, vagy amikor egy kreatív térben akarsz lenni – nem szükséges hozzá kérdés és válasz.

(forrás: Száraz György http://boldognapot.hu)