2017. október 1., vasárnap

Buddhista sztúpaMonumentális buddhista emlék a zalai dombok között

Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántón, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen színes imazászlókkal körülvéve, egzotikus füstölők illatába burkolózva tornyosodik a vakítóan hófehér buddhista szentély, a béke jelképe.


A sztúpa

A Balaton-felvidék bővelkedik mind természeti látnivalókban, mind épített örökségekben, mégis az egyik legkedveltebb látnivalójának számít a zalaszántói Sztúpa, mely nem mellesleg Európa egyik legnagyobbja, 30 m magas és 24 m átmérőjű. 

A zalaszántói sztúpa légifelvételen

A 316 méter magas Világosvári-hegyen, az Emberi Jogok Parkjában található buddhista építmény a béke jelképe, színes imazászlók lengnek körülötte, mantra zene szól, és füstölő illata vegyül a levegőbe. A sztupa építését Bop Jon koreai buddhista szerzetes javaslatára 1990-ben Huszti Zoltán, Zalaszántó polgármestere engedélyezte.


Az építkezéshez szükséges közel 40 millió forint európai országokból, illetve döntően Dél-Koreából érkező adományokból jött össze. 

A zalaszántói béke sztúpa - videó


1992 márciusa és szeptembere között épült fel és 1993 június 17-én Tibet száműzött vallási vezetője, személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso szentelte fel nagy ünnepség közepette a sztupát és a környező erdőt. 

 
A szentélyt körbe lehet sétálni. A buddhista hagyomány szerint legalább háromszor érdemes, mégpedig az óramutató járásával megegyező irányban. A tanításaik szerint ez segíti a lelki tisztulást, megszabadulhatunk a negatív energiáktól, és pozitívokkal töltődhetünk fel. 
 Három szinten sétálhatunk fel egészen a Buddha-szoborig.
 Az ide zarándokolók ilyenkor mécsest vagy füstölőt gyújtanak, hálát adnak vagy kérnek valamit.
 A sztúpa mellett épült egy kis ajándékbolt is, ahová az áruk egyenesen Indiából érkeznek, egy részüket tibeti menekültek készítik. A bolt téli időszakban is nyitva áll. A bevétel fontos, hiszen abból és az adományokból tartják fenn a szentélyt, és ebből él az itt lakó két szerzetes, akik nem kapnak fizetést, így sorsuk a jó szándékú, adakozó emberekre van bízva.
 
 
A Meditációs házban nyáron szinte mindennap, télen szombat és vasárnap délelőttönként tartanak ingyenes meditációkat.
 
A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklyéket és egy 24 méter magas életfát állítottak, továbbá a szentély központjában egy – Dél-Koreából származó – Buddha-szobor is van. A sztupa történetét az érdeklődők a szentély melletti háromnyelvű emléktáblán ismerhetik meg. Rajta ez áll: „Sugározzon ez a Béke-sztupa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!”

(forrás:kirandulastippek.hu)

Béke Stupa - Zalaszántó légi videó