2018. november 20., kedd

A FÁK TITOKZATOS TÁRSAS ÉLETE



Az intelligens fák című tudományos kisfilm feltárja a British Columbia Egyetem ökológusa, Suzanne Simard felfedezése alapján az erdő elképesztően bonyolult föld alatti kommunikációs-kapcsolati hálózatát, mely lehetővé teszi a fák számára, hogy kapcsolódjanak, információkat adjanak át egymásnak, „beszélgessenek”, tápanyagokat küldjenek egymásnak, az anyafa pedig gondoskodjon a csemetéiről.

Fotók: vimeo.com

„A talajban egy egész más világot találunk: egy világot, tele végtelen számú csatornával, melyek összekötik a fákat, lehetővé téve köztük a kommunikációt, egyetlen élő szervezetté alakítva az erdőt. Mintha egy különleges intelligenciával állnánk szemben” – mondta Suzanne Simard.

TÁPANYAGÚTVONALAK A FÖLD ALATT

Fazakas Virág Impressmagazinban megjelent filmismertetőjéből az is kiderül, hogy a fák a földfelszín alatt hihetetlen szövevényes, finom, vékony gombafonalakon (micélium) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ez a hálózat rendkívül sűrű, és néha több száz kilométernyi távolságba is elérhet. Suzanne ezt a hálózatot kutatta éveken át, és izotópos nyomkövető segítségével mérte, hogy milyen irányú a kommunikáció, kik kapcsolódnak egymáshoz és mikor, milyen kémiai anyagok „jönnek-mennek” ezeken a gombaútvonalakon.

Felfedezte például, hogy ha egy fát megtámad egy rovar, akkor kémiai figyelmeztető jeleket küld át a többieknek, hogy fel tudjanak készülni a védekezésre. Azt is megfigyelte, hogy a fák egymást támogatják ezen a hálózaton keresztül, és hogy köztük a kommunikáció mindig kétirányú. Az anyafák néha több száz fához csatlakoznak. És olyan is van, hogy az egyik ad egy kis szenet a szomszédjának, majd legközelebb a másik segít.

Az anyafák képesek felismerni a csemetéiket, és mindenféle tápanyaggal (víz, szén, nitrogén, foszfor stb.) látják el őket, mindezt a növekedés idején négyszeres mennyiségben küldik.

A fonalas hálózatnak különböző csomópontjai is vannak, melyek elsősorban az anyafák körül sűrűsödnek. Az anyafák néha több száz fához is kapcsolódnak ezen a szövevényes kommunikációs rendszeren keresztül, és a csemeték „felnevelését” követően is bármikor rendelkezésre állnak.


Az izotópos nyomkövető azt is feltárta, hogy amikor egy anyafa megsérül vagy haldoklik, akkor elkezd „bölcsességüzeneteket” (pl. védelemjeleket) küldeni a következő generáció számára, segítve ezzel az adott faj túlélési esélyeit.

(forrás. elobolygonk.hu)

Hogyan beszélnek egymással a fák - videó
Suzanne Simard előadása:
https://www.ted.com/talks/suzanne_simard_how_trees_talk_to_each_other/transcript?language=hu#t-358557


Dr. Suzanne Simard
fotó: http://thenelsondaily.com