2018. november 3., szombat

Rejtett tengerpart a föld alatt egy lakatlan szigeten – Mexikó partjainálA Mexikóhoz tartozó apró, lakatlan Marieta-szigetek egyike különleges természeti csodát rejt. Egy gyönyörű, titkos tengerpartot a föld alatt. 


A Playa del Amor (Szerelem öböl) vagy ismertebb nevén Hidden Beach (Rejtett Tengerpart) a mexikói Marieta-szigetvilág egyik különleges természeti látványossága. 

Egy apró édenkert

A lakatlan sziget rejtett kis öble tulajdonképpen egy félig vízzel teli lyuk, mely érintkezik a homokos tengerparttal. 
A titkos tengerpart egy szűk alagúton keresztül, úszva közelíthető meg. 


Valójában egy beszakadt lyuk

A gyönyörű Marieta-szigetvilág több ezer évvel ezelőtt alakult ki vulkáni tevékenység következtében. A különleges öböl azonban nem a természet műve. Az 1900-as évek elején a mexikói kormány ezeken a teljesen lakatlan szigeteken katonai kísérleteket hajtotta végre.

Rengeteg robbantás történt a szigeteken, melynek következtében hatalmas kár érte a növény- és állatvilágot, ugyanakkor sokan úgy tartják, ugyanezek a tevékenységek felelősek azért is, hogy kialakult ez a különösen szép beszakadt lyuk, a Hidden Beach. 


Komoly nemzetközi felháborodás… 

A szigetvilágon történt katonai beavatkozás komoly nemzetközi felháborodást váltott ki, melyet egy tudós, Jacques Cousteau indított el az 1960-as években.

A kormányt hatalmas erőfeszítések árán végül sikerült meggyőzni arról, hogy védje meg a szigetvilágot az emberi tevékenységtől. A Marieta-szigeteket nemzeti parkká nyilvánították, még a vadászat és a halászat is tilos a szigeteken. 2008-ban az UNESCO felvette a szigeteket a védett Világörökségek közé. 


Csak engedéllyel látogatható

A szigetek mind a mai napig lakatlanul állnak, és a turisták csak hivatalos engedéllyel mehetnek oda, hogy közelről láthassák ezt a természeti csodát.

A rejtett öböl csak egy hosszú csatornán keresztül érhető el, mely összeköti a Csendes Óceánnal. A turistáknak át kell úszniuk ehhez a távoli édenkerthez, de nincs szükség búvárfelszerelésre ahhoz, hogy megközelíthessék a csodát.
(forrás:impressmagazin.hu)

Playa del Amor - videó
forrás:travel and tourism