2018. november 19., hétfő

Zsigray András: Gyorsan élek



Mindig olyan érzésem van, hogy sietnem kell, nincs időm, mindig pörgök. Megszoktam ezt az életet, szeretek izgulni, szeretem ha pörögnek az események, szeretem az izgalmakat. Gyorsan járok, gyorsan beszélek, gyorsan eszek, gyorsan vezetek. Szeretem ha egy napba, minél több minden belefér, minél több mindennel érkezek. Így éltem régen.


Amikor alszol el, egyre jobban nyugodsz meg, és ez a légzéseden is megfigyelhető. Ha olvasol, és a párod hamarabb elalszik, akkor hallhatod a szuszogásán, légzésen, mikor aludt el. Egy darabig még mocorog, forgolódik, légzése egyenletlen, majd van egy pillanat, amikor a belégzés és kilégzés hossza kiegyenlítődik, a légzés elmélyül, harmonikussá válik. Amikor az ember megnyugszik, lelassul, leáll a rohanással, pörgéssel, akkor napközben is elérheti az elmélyült légzést. Ami nagyon egészséges.

Mi lehetünk izgatottak, és nyugodtak. Fel lehetünk gyorsulva, és le lehetünk lassulva. A két szélsőséges állapot egyik oldalán a kemény drogot fogyasztó trance zenére táncoló őrült áll, amelyekből jó párat láthattunk az interneten. Annyira fel vannak gyorsulva, pörgetve, hogy egy helyben is percenként 100-at mozdulnak. Vonaglik az egész testük, arcizmaik ugrálnak, mindenféle furcsa grimaszokat produkálva. Nem tudnak leállni, a drog kémiailag a nyugtató ellenszereként jelenik meg, belenyúl a test normális háztartásába. Nem tudnak napokig aludni, mert az alváshoz nyugalom kell. A szélsőség másik oldalán a kolostorok buddhista papjai állnak, akik meditálás közben órákig annyira lelassulnak, hogy egyetlen izmuk se mozdul, olyan a testük, mint egy nyugodt tó.


Reggelente amikor felébredünk, még aránylag nyugodtak vagyunk. Majd beindul az elménk, elkezdünk gondolkodni a mai napon, és felizgatjuk magunkat, felpörgetjük magunkat. Amikor elmegyünk nyaralni egy hétre, olyankor reggelente nem kapcsol be az elménk, nincs gondunk, nincs miről gondolkodnunk, nincs mivel felizgassuk magunk. Egy hetet töltünk megnyugodva, aminek meglátszik a hatása, miután hazaérkezünk. Először is jobban megy a gondolkodás, jobban tudunk figyelni, koncentrálni, mert minél jobban pörög az ember, annál több gondolat pörög az agyban. Ezek a gondolatáramlások kényszeresek, amelyek összezavarnak minket, elterelik a figyelmünk az akaratlagosan kiválasztott gondolatainkról. Minél nyugodtabb az ember, annál csendesebb az elméje, annál kisebb a hátérzaj, könnyedén figyelmet kapnak az általunk elemzett gondolatok. A másik jelenség, hogy több életerőt érzünk, vitálisabbak vagyunk, estére se fáradunk el. Elhatározzuk, hogy elkezdünk sportolni, futni, érezzük hozzá a testi erőt. Aktív kikapcsolódást választunk, nem kívánja a testünk a pihenést, nem tévézünk, mely lehetőséget kínál a fáradt test esetében is a kikapcsolódásra. Azért van több testi erőnk, mert a légzéssel nem csak levegőt szívunk magunkba, hanem metafizikai energiatestünk is pulzáltatjuk. Mint szex közben, amikor ösztönösen felépített légzés folyamattal egy nagyobb mennyiségű életenergiát mozdítunk meg. Minél nyugodtabb vagy, annál jobban lelassul a légzésed, annál jobban kiegyensúlyozódnak a belégzések a kilégzések hosszával. Annál mélyebb levegőket veszel, egy meditáló szerzetes egyetlen belégzése eltarthat akár egy perc hosszan is, és közel hét liter levegőt szív fel a tüdejébe. Minél jobban felgyorsultál, annál gyorsabb lesz a légzésed, annál kisebb mennyiségű levegőt szívsz egyszerre a tüdődbe, és azt is csak a mellkasod tetejébe, és már fújod is ki. Nem érzel illatokat, mert az illatokhoz, hosszú, mély belégzések kellenek, hogy folyamatos legyen az illat molekula, legyen idő felfogni. Én többször értem el egy nagyon lelassult állapotot, minden esetben megdöbbentően felerősödött a szaglásom. A légzéssel életenergia is érkezik, annál több, minél mélyebbről sikerül levegőt venni. Amikor nyaralunk, a légzésünk lelassul, és normális lesz a légzésenkénti 1,5 liter térfogat, mint amennyit elalváskor tapasztalunk. Ez a megnövekedett energiaszint adja a több testi erőt. Amikor valakinek sok a gondja, hetekig nem tud megnyugodni, olyankor nagyon felületes lesz a légzése, és azzal együtt nagyon lecsökken az életenergia szintje. Megbetegedik. Minél nyugodtabb vagy, annál egészségesebb vagy, mert annál több életenergiához jut a tested, szerveid, sejtjeid.


Csodálkozunk azon, hogy Erdélyben az ükanyuka 96 éves, a dédanya 79, az anyuka 58, a lánya 38, az unoka 17 éves, és az egész család sürög, forog a konyhában. Az ükmama még aktív, alig volt beteg élete során. Az ember minél nyugodtabb életet él, annál hosszabb életű lesz, annál egészségesebb lesz, mert annál magasabb energiaszinten tudja tartani a testét. A légzésen múlik minden. Hiába gondolod, hogy te boldog vagy, hogy szeretsz izgulni, pörögni, egészségtelenül élsz, energiahiányt okozol a testedben. Lehet pár évig pörgetni magunk, egy ideig még nem látszik meg, mert a testnek vannak energiatartalékai. De sokáig nem lehet, betegségek jelennek meg, hullani kezd a hajunk, látványosan öregedni kezdünk. Már elfelejtettük, hogy gyerekkorunkban milyen boldogok voltunk. Az igazi boldogság akkor járja át az embert, amikor tartósan elér egy mélyebb légzést, ahol már légzésenként annyi energiát szív fel, mely minden kilégzésnél kéjes állapotot okoz. Ezeknél a lélegzeteknél hunyjuk le a szemünk, mert annyira jóleső érzés járja át a testünk, hogy semmi másra nem akarunk figyelni, csak a boldogságra. Azért tárjuk szét a karjainkat, hogy minél több levegő férjen el a mellkasunkban, minél könnyebb legyen a belégzés. Ilyen légzésnél, mindegy hol vagy, mikor vagy, ott jó neked, mert nagyobb boldogságot el sem tudsz képzelni. Csak lélegezni a gyönyörű érzést. Én átéltem ezt, hetekig voltam ebben a légzésben, minden egyes kilégzésnél egy kisebb orgazmusom volt, elöntötte testemet az energia. Azért rohanunk, hogy boldogok lehessünk. Hogy pillanatokra elérhessük ezt az érzést. A tágas terek, legyen az egy hegycsúcsról való kilátás, vagy egy tenger látványa segít megnyugtatni az embert, ahogy a szűk helyek felizgatják az embert. A víz, a növényzet, természet közelsége segít lenyugodni. Plusz a nyaralás gondtalan tudatállapota, a naplemente gyönyörű látványa, együttesen képes pillanatokra mélyen lenyugtatni az embert, lelassítani, ahol már megjelenik az a szintű mély légzés, amelynél feltör a bőséges életenergia, kilégzéskor lehunyjuk a szemünk. Én nagyon sokat kutattam ezt az állapotot, a képeken mindenhol tengerpartok, vagy hegyek voltak, ahol emberek becsukott szemmel lélegeztek ki.

Nem kell rohannod, nem kell sok pénzt keresned, hogy eljuss ezekre a helyekre, hogy megtapasztalhasd a boldog pillanatot. És nem kell szerelmesnek lenned, amikor szintén képes vagy annyira megnyugodni a párod közelségében, hogy eléred ezt a energia dús mély légzést. Sikerülhet egyedül is elérned, kirándulás nélkül is elérned. Megtalálhatod a boldogságot magadban, felismerheted hogy nem kell hozzá senki, és semmi, csak rajtad múlik, hogy megtapasztalhasd.


Le kell lassulnod, fokozatosan vissza kell térned arra a lelassult szintre, amelyen gyerekkorodban is voltál. Először is tudatosítanod kell, hogy fel vagy gyorsulva. Észre kell venned, hogy megint rohansz, megint úgy érzed, hogy nincs időd, sietned kell. Megint gyorsan eszel, futólépésben sétálsz, gyorsan beszélsz, gyorsan vezetsz. Mindig tele a fejed gondolatokkal. Fel kell ismerned a tüneteket. Reggel még nyugodtan ébredsz fel, figyelned kell, hogy megtarts a nyugalmat egész napra, mert olyankor még a legegyszerűbb. Ha már egyszer felpörögtél, felizgultál, akkor már nehéz visszanyugodni. Figyeld meg az életed, emlékezz amikor felidegesítettek, milyen nehéz volt visszanyerned a nyugalmad. Vagy ha örömödben izgattad fel magad, fellelkesedtél, milyen nehéz volt lenyugodni. Minél több napot vagy felgyorsulva, annál nehezebben lassulsz le. Ugyanígy, minél több napot töltesz lelassulva, annál nehezebben pörögsz fel, és ha fel is pörögsz, akkor is könnyen visszanyugodsz. Szoktak azon nevetni, hogy a buddhista szerzetest nem lehet se felidegesíteni, se fellelkesíteni. Nyugodt marad, nem lehet idegbe hozni se a világvége hírrel, se azzal, hogy egy millió dollárt nyert. Ugyanígy az idegileg kikészült embert, aki hosszú időszakon keresztül volt túlságosan felgyorsulva, egy pillanat alatt, egy semmiséggel is ki lehet hozni a sodrából, felidegeskedik, vagy fellelkesedik, egyik állapotból átugrik a másikba, és nagyon nehezen nyugszik vissza.

Egy egyszerű módszert ajánlok a lelassulásra. Kezdj el lassabban élni. Akarattal, direkt lassítsd le a lépéseid. Két dolog kell, egy időzítő, amelyet az okostelefonokon megtalálsz, és egy erős önkontroll. Bármit csinálsz állítsd be a telefonod, szánj a tevékenységre pl. egy órát. Az időzítő majd jelezni fog. Ha ez megvan, akkor kezd el a tevékenységet olyan lassan csinálni, amennyire csak tudod. Ha sétálsz az utcán nagyon megerőltető lesz lelassítani a lépteid. Lassan jársz, tovább élsz, - az őseink bölcsek voltak. Ha takarítasz, legyenek lassúak a mozdulataid, és légy nagyon aprólékos, precíz. Ha főzöl lassan pucold a krumplit, lassan mosd el az edényeket. Ha beszélgetsz, lassan beszélj. Ha vezetsz, akkor lassan ülj be az autóba, lassan kösd le magad, fékezd a kezed gyorsaságát. Ha eszel, akkor lassan rágd az ételt. Meglásd, azt fogod észre venni, hogy elkezdesz nézegetni, figyelni a környezeted, otthon is, utcán is, autóból is. Amikor lelassulunk, olyankor van időnk figyelni a környezetünk, megjelenünk a Mostban. Amikor lelassulunk akkor elcsendesül az agy, nem vonja el a figyelmet, a környezetünk megfigyelésétől. A lelassulást nem úgy értem, hogy megállsz, aztán nem mozdulsz egész nap. Elmehetsz futni, de futásnál is figyelj, hogy türelmesen fuss, figyeld a légzésed, ne kapkodj, ne figyeld az időt. A felgyorsult ember nem tudja befűzni a cérnát a tűbe, a lelassultnak van türelme hozzá. Erről a lelassulásról beszélek, tudatosan fékezd magad, lassítsd a mozdulataidat, fűzd be a tűt, bármennyire nehezen is megy. Szűrj ki mindent, és mindenkit aki sietett. Minél több napig bírsz lelassulva maradni, annál természetesebb lesz a lelassult állapot, odafigyelés nélkül is lassan fogsz majd enni, nyugalomban leszel, csendes lesz az elméd, több energiád lesz estére, több élet lesz benned. Majd kirobbanhatsz, egy hét után már hatalmas energiád lesz, nem kell örökre lelassulva maradnod, újra örülhetsz majd. Megfogsz lepődni, hogy mekkora örömöt fogsz érezni, mennyi életenergiát miután kibírtad egy hétre nyugalomban. De fontos hogy az örömök után, újra tudatosulj, újra lassítsd magad, töltődj. Sok sikert!

Zsigray András

videó - forrás:Relaxációs zene - WĘGIERSKI