2014. október 26., vasárnap

A szív és az agy koherenciája



Anatómiai felépítésünket tekintve az emberi szervrendszer egy tökéletes szerkezet, ahol az összes szerv egymással összeköttetésben van. Egy egészséges szervezetben a szervek gyönyörűen együttműködnek és a tökéletesség mechanikáját alkotják meg természetes úton. Azonban van egy szerv, ami mindenekfelett áll. A piramis csúcsán helyezkedik el. Ha a csúcs meghibásodik, akkor a többi szerv sem tud tökéletesen működni.




„Az energiagyógyászatban létezik egy elképzelés, amelyet „energia kardiológiának”neveznek. Ez azt állítja, hogy az összes jel, melyet a szív állít elő, szabályozó jelentőséggel bír. A szív állandóan hangokat, nyomás hullámokat, meleget, fényt, elektromos-, mágneses- és elektromágneses jeleket bocsát ki. Testünk minden sejtje más és más. Időközönként fogja ezeket a különböző jeleket, mivel ezek változó sebességgel keringenek a keringési rendszerben.”




 James L. Oschman (PHD, biofizikus, biológus)


Izgalmas tényekkel szembesülhetünk, amikor a szívről és annak kutatási eredményeiről olvasunk. A szív ereje, nem semmi energiával bír. Olyan mértékkel hat az agyi funkciókra, hogy mint kiderült, mindent, ami körülvesz minket, a szívünk dolgoz fel először, s azok által keletkezett frekvenciák jutnak már az agyba, s ott módosulnak csak. Tehát egyből nem tudunk racionálisan gondolkozni, csak miután a szívünk által irányított gondolatokat felülbírálta az agyunk, ami a tudatunk által irányított. Tehát hiába mondjuk, hogy a nők a jobb agyféltekével gondolkodnak, amire a szentimentalizmus jellemző, a férfiak pedig a ballal, ahol a racionalitás dominál, hiszen mindkét nem elsősorban a szíve által érzékeli az információt. Az, hogy ki tudja jobban elnyomni, amit az érzéklet indukál az már más kérdés.



Deborah Rozman, (PHD, rezidens, társ-igazgató)


„Ha a szív ritmikus dobogása sima és rendezett, azt koherens ritmusnak nevezzük. És ez a koherens ritmus hangolja be és szinkronizálja az agy ritmusát. Az idegrendszer, a test szervei és a mirigyek, mind harmonikusan működnek együtt a szív koherens ritmusával.”

Különböző hatásokra, különbözőképpen reagálunk. Ha valami bánt minket és dühösek vagy szomorúak leszünk, megváltozik a légzésünk, netalántán felmegy a vérnyomásunk. Ez olyan szívritmust eredményez, amit inkoherens mintának nevezünk. Amennyiben számunkra pozitív hatás ér bennünket, úgy a szívritmusunk megváltozik. Tehát amikor a pulzusunkat mérjük és a szív dobogását vizsgáljuk, gyakorlatilag meg lehet állapítani, hogy milyen hatás ért bennünket. Nem véletlenül ülve, beszéd nélkül mérnek vérnyomást. Azonban ez mérés közben is változhat, hiszen az érzelmekkel tudjuk befolyásolni. Próbáljuk csak ki és mérés közben gondoljunk valami szép emlékre aztán meg egy rosszra és máris észlelhetjük a különbséget!

„A szív generálja a legnagyobb ritmikus, elektromagnetikus jelet a testben. Ha erre és a mágneses mezőre, mint vivőhullámra tekintünk, láthatjuk, hogy információval van modulálva. Tehát ez az információvivő hulláma. A testünkben folyó munka belátható módon, érzelmi mintákkal van modulálva. Például ha mérgesek, frusztráltak, vagy ingerlékenyek vagyunk, a mágneses mezőre átvitt információ nagyon különbözik attól, mintha szeretetet, törődést vagy részvétet éreznénk.”



Rollin McCraty (PHD, szív-kutató)


A pozitív élmények tehát koherens szívritmust eredményeznek. Ilyen egy naplemente, egy boldog örömteli pillanat, amikor a szív szinusz-hullám szerű mintázatot küld az agynak. „Ha valaki koherenciában van, gyakran érezheted, hogy sugárzik belőle a szeretet, a részvét vagy a hála.”/Deborah Rozman/

Mit befolyásol a koherencia?

Például a teljesítőképességet. Ugye észrevettük már, hogy amikor feszültek vagyunk és túlzottan idegesek vagy valamilyen csapás ért minket, akkor képtelenek vagyunk úgy teljesíteni, mint egy átlagos napon?! Ez az inkoherens szívritmussal magyarázható tudományos szempontból. Mindennapi nyelven pedig „bal lábbal keltünk fel”, vagy egyszerűen „rossz passzban vagyunk”. Ezen tudatosan képesek vagyunk változtatni a gondolatainkkal. Ugyanis a gondolatnak teremtő ereje van! Csak tudnunk kell használni! Ami igen nagy felelősség, de a saját gondolatainkért csak vállalhatjuk, ugyebár?!

„A koherencia az az optimális fiziológiai állapot, amely a tanulás és a jó teljesítmény alapja, és amely a test természetes regeneratív folyamatait táplálja.” /Rollin McCraty/

Miért reális sokszor a „női intuíció”?

„Tanulmányok mutatták ki, hogy a szív gyorsabban válaszol a külső stimulációkra, mint az agy. A legújabb tanulmány, amit a laboratóriumokban végeztünk az volt, amit végülis úgy neveztünk el, hogy „Az intuíció elektrofiziológiája”. Néhány megelőző tanulmány kimutatta, hogy a test képes jelezni, hogy valamilyen jövőbeli esemény fog bekövetkezni, ha az a jövőbeli esemény az alany számára érzelmileg jelentős és fontos.” /Rollin McCraty/

Végeztek egy kísérletet, melyben a résztvevőket olyan érzékelőkhöz kapcsolták, amelyek rögzítették az agyhullám tevékenységüket, a szív-tevékenységüket és a szív-agy egymásra hatásokat. Az alany egy számítógépnél ült és egy gombot kellett megnyomnia, miközben a kutatók a fiziológiai adatokat rögzítették, és 6-8 másodperccel később egy fotót mutattak neki. A fotók az érzelmi spektrum két ellentétes oldalának megfelelő képeket ábrázoltak. Például autóbalesetet elszenvedett áldozatokat illetve naplementét, virágokat. A kísérleti alanyok véletlenszerűen kapták a képeket. Az eredmények meglepőek voltak.



A test már azelőtt válaszolt, hogy a kép megjelent volna.

„Nem csak azt találtuk, hogy a test valóban már az esemény bekövetkezte előtt válaszolt, mielőtt meglátta volna a képet, mintha előre megjósolta volna… hanem azt is, hogy a szív volt az, amelyik elsőként válaszolt. A szív válasza nem csak hogy gyorsabb volt, de a jel, amit az agynak küldött, a kép érzelmi töltete szerint változott. A jeleket vizsgálva, melyeket a szív küldözgetett az agyba, megállapítottuk, hogy a szív szó-szoros értelemben különböző üzenetet küld az agyba, attól függően, hogy a soron következő kép milyen lesz. Aztán láthatjuk az agy válaszát, aztán a test válaszát, amikoris tudatára ébred a dolognak. Tehát ennek az intuitív informácó áramlásnak a sorrendje a következő: szív, agy, test. Ezután van szükség a test válaszára, hogy tudatosan is felfogjuk a dolgot.”
„Ezek a kísérletek arra világítanak rá, hogy meg kell változtatnunk az emberi test működésével kapcsolatos nézeteinket.” /Rollin McCraty/

Végül egy történettel zárnám a szívről szóló tanulmányom, ami igen tanulságos:

Nézd csak-mondta Ohvie Biano (a pueblo törzsfőnök)-, milyen förtelmesek a fehérek. Vékony az ajkuk, az orruk hegyes, arcuk torz és ráncok barázdálják, a szemük pillantása merev, örökké keresnek valamit. Mit keresnek? A fehérek örökké akarnak valamit, örökké nyugtalanok és nyugtalanok. Nem tudjuk, mit akarnak. Nem értjük őket. Úgy véljük, bolondok. Megkérdeztem, miért gondolja, hogy a fehérek bolondok.

- Azt állítják, hogy a fejükkel gondolkoznak-válaszolta.

- Természetesen. Miért, te hol gondolkodol? –kérdeztem.

- Mi itt gondolkozunk-felelte, és a szívére mutatott.

Hosszan eltűnődtem. Úgy éreztem, életemben most először rajzolta meg nekem valaki, a fehér ember valódi képét. Mintha addig csupa szentimentálisan megszépítő színes nyomatot láttam volna. Ez az indián eltalálta a sebezhető pontunkat, és olyasmit érintett, amihez nekünk nincs szemünk.  
(C.G.Jung: Gondolatok az értelemről és a tébolyról)

(Szőnyei Anett)

Az agy és a szív kapcsolata. Döbbenetes kutatási eredmények! - videó