2015. február 7., szombat

Az "Isteni részecske"



A világegyetem kulcsának nevezték el, és minden idők legfontosabb tudományos áttörését látják benne sokan. Lehetséges, hogy az úgynevezett "Isteni részecske" felfedi az igazságot az eredetünkről?


Peter Higgs


Az utcán értesült Peter Higgs arról, hogy Nobel-díjat kapott a nevét viselő mechanizmus megalkotásáért. A brit fizikus Edinburghban tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, valamint arról, hogy az elismerés sok ember közös munkája.

A 84 éves tudós Francois Englert belga fizikussal megosztva vehette át a díjat annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez, és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével a CERN nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben.

Higgs azonban nem követte figyelemmel a bejelentést, csak az utcán sétálva értesült arról, hogy megkapja a legrangosabb tudományos elismerést. Ebédelni volt, hazafelé tartott, amikor megállt mellette egy régi szomszédja és gratulált a jó hírhez. A professzor nem tudta, miről van szó, mire a nő elmesélte neki, hogy nemrég telefonon felhívta a lánya Londonból azzal, hogy Higgs az egyik kitüntetett.
"Hazatérve persze már több részlet várt, ahogy elkezdtem olvasni az üzeneteket" - jegyezte meg az elméleti fizikus. Hozzáfűzte, nagyon örül a díjnak, de meg is könnyebbült, mert úgy érezte, egy ideje mindenki erre várt. A családjával péntek este ünnepel egy vagy két üveg pezsgő kíséretében. "Nem tudtunk korábban összegyűlni" - magyarázkodott.

Mint mondta, azt még nem tudja, mihez kezd a díjjal járó 8 millió svéd korona (272,3 millió forint) rá eső részével. Megjegyezte: arra számít, hogy az elkövetkező hónapokban nem lesz ura saját életének.
Higgs hangsúlyozta, hogy a Nobel-díj sok ember közös munkája. Emlékeztetett arra, hogy bár Englert-rel csak ketten osztoznak az elismerésben, 1964-ben három csoport dolgozott a mechanizmus elméleti megalapozásán. "Ketten Brüsszelben" - utalt Englert és Robert Brout munkájára. Utóbbi "sajnos pár éve meghalt, így nem ismerhették el, de kétségtelen, hogy a díjazottak között szerepelne, ha még élne" - mondta a BBC szerint.

Peter Higgs "elrejtőzött" a médiafelhajtás elől, Francois Englert pedig először azt hitte, nem ő kapta a díjat, miután a Svéd Királyi Tudományos Akadémia egy óra késéssel jelentette be a díjazottak nevét.
Higgs köztudottan kerüli a reflektorfényt, a bejelentés után senkinek sem sikerült elérnie, csak az Edinburghi Egyetem hozott nyilvánosságra közleményt arról, hogy a tudós boldog, amiért megkaphatja a díjat.
Érdekesség, hogy Peter Higgs és Francois Englert csak tavaly nyáron találkozott először, amikor a CERN kutatói ismertették a Higgs-bozon létezésének bizonyításával kapcsolatos elsődleges eredményeiket az intézet genfi központjában.
(forrás: parameter.sk)


Európai kutatók is bizonyítékokat találtak az "isteni részecske" létezésére – videó



Az ősrégi kérdés, hogy "honnan származunk" talán rejtély marad, de 2012-ben a tudósok a CERN laboratóriumban bejelentették az "Isteni részecske" felfedezését, azt a szubatomi részecskét, melyről úgy hiszik, hogy ez ad tömeget az anyagnak, és egy közelebbi megértést kínál, hogy vajon hogyan kezdődött az univerzum. A felfedezés látszólag szembeállította a tudományt a vallással. De lehetséges, hogy a tudomány és a vallás valójában rokon lelkek? Számos ősi vallás és mitológia írja le a világegyetem keletkezését oly módon, mely nagyon hasonlít a mai tudományos magyarázatokhoz, és amelyek azt hirdetik, hogy ezeket az információkat az ősi emberek más világi lényektől kapták.

"Isteni részecske": Higgsék kapták a fizikai Nobel-díjat - videó