2015. február 25., szerda

Így zenélnek a fák



Elvont, de szép muzsika a fák hangja, amely egy német művészetis diák kísérletében hallható. Az évgyűrűket játssza le hanglemezként. Bartholomäus Traubeck egy módosított lemezjátszót épített a fák megszólaltatásához.


Years, azaz Évek - ezt a címet adta Bartholomäus Traubeck a "természet által komponált" szerzeménynek, amely hangokká alakítja az anyagba zárt időt, a fa növekedése során eltelt évtizedeket. Az évgyűrűk megszólaltatásához egy módosított lemezjátszót épített, amelyben tű helyett minikamera olvassa le a fatörzs-szelet mintázatát. A képet számítógépes program alakítja át hangokká.


"Nem sikerült közvetlen átiratot létrehoznom, ezért zongorahangon szólal meg a program" - nyilatkozta a szerző, aki jelenleg a Linzi Művészeti és Formatervezési Egyetem multimédia és vizuális kommunikáció szakos hallgatója. Egyébként is nehéz volt megfelelő és elegendő adatot kinyerni a korongokká vágott fából - mondta a Datagarden elektronikus zenei kiadó magazinjának.
Analóg technológia esetén megoldható, hogy némi barkácsolással bedugjuk a kábelt a hifibe, és majd megszólal valami, és reménykedünk, hogy jól fog szólni. De a digitális megszólaltatás más hozzáállást kíván: Traubeck kifejlesztett egy hangképző eszközt, amely az optikai szenzor által közvetített képpontokra reagál.
Az átalakított lemezjátszó karja lineárisan mozog a fatörzs-szelet középpontja felé, ám mivel az évgyűrűk nem szabályosak, teljesen váratlan, hogy mikor milyen dallam hallható. Az adott évgyűrű színezete mellett a faanyag textúrája is meghatározza az előállított hangot. Traubeck elmondta, hogy a hangzást az általa fejlesztett hangképző szoftver és a lejátszó felépítése határozza meg, de a fatörzsekből kinyert adatok annyira különbözőek, hogy a hangsorok mindig nagyon eltérőek lesznek.
A Years az elmúlt három évben a legnevesebb szakmai rendezvényeken volt hallható, 2012-ben például a linzi Ars Electronica fesztiválon, 2013 februárjában pedig a tokiói Művészeti és Zenei Múzeumban rendezett III. Tokiói Művészeti Találkozón. Ez utóbbi alkalmával Traubeck megkapta a zsűri különdíját.
(forrás: origo.hu)

Bartholomäus Traubeck: A fák hangja - videó