2021. április 29., csütörtök

A világ legnagyobb madár szobrát 10 évig készítette egy művész Indiában


Az indiai Kerala állam idilli környezete hihetetlen természeti látnivalókkal büszkélkedhet, amelyek legjobban a Jatayu Föld Központból figyelhetők meg.
 
 

Az ország turisztikai minisztériuma és Rajiv Anchal filmrendező és szobrász közös vállalkozása eredményeképpen létrehozott természetvédelmi park 2017 vége óta működik.

Azóta komoly hírnévre tett szert, mivel a Jatayu Föld Központ ad otthont a világ legnagyobb madár szobrának.

A szintén Jatayu néven ismertté vált madárnak megdöbbentő méretei vannak. A madár 60 méter hosszú, 45 méter széles és 21 méter magas.

A szobor aprólékos részleteket tartalmaz, amelyekre az ember nem is számítana ilyen nagy léptékben, beleértve az egyedileg díszített és rétegzett tollakat.

Jatayu lenyűgöző szárnyai a földet érik, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy feljussanak a szobor tetejére, hogy felmásszanak a karmaihoz és a fejéhez.

A madár teste a Föld Központ tetejeként működik, és nem meglepő, hogy ennek a hihetetlen struktúrának a megépítése Anchalnak és csapatának 10 évig tartott.

Amellett, hogy a dizájn és az építészet csodálatos bravúrja, a masszív szobor komoly jelentéssel bír, mivel Jatayu a hindu Rámájana eposz szimbolikus alakja.

Az "isteni eredetű nemes madár" a legenda szerint megpróbálta megmenteni Szítát, a híres Ráma király feleségét (Visnu és Krisna megtestesülése). Rávana, a démonkirály elrabolta Szítát, és Jatayu kelt a védelmére.

A Rávanával folytatott csata után a démonkirály levágta Jatayu bal szárnyát, és Szítával együtt elmenekült. A Jatayu Föld Központ úgy döntött, hogy a nemes mitológiai alak nők iránti elkötelezettségét ezzel a gigantikus szoborral fejezi ki.

A szobor szimbolikusan elismeri azt a "letűnt korszakot is, amikor az emberek, az állatok és más élőlények gondoskodtak egymásról, és békében éltek a Földön a többi lénnyel együtt". 

forrás:ujvilagtudat.blogspot.com

A világ legnagyobb madár szobra - videó
forrás:Venice Media