2021. április 30., péntek

Éretté válni


Az egész életünk egy nagy tanulás. Nem akkor leszünk érettek, amikor elértük a 18 éves kort, vagy amikor leérettségiztünk. Sok olyan tanítás, megértés vár ránk életünk folyamán, - melyeket lehet, hogy nem mondtak el a szüleink, nagyszüleink, - mert ők sem tudták. Az életen át tartó tanulás eredménye, hogy az ember minden megértés után egy fokkal jobb ember lesz, egy fokkal könnyebb vele együtt élni. Minden megértést fájdalom előz meg, mely elgondolkodásra kényszeríti az embert, tanítja az embert
 

Habár mindannyian mások vagyunk, - magunkon kell felismerni a viselkedési mintáinkat, - azért sok mindenben megegyezünk. Aki elkésett valahonnan, siet, - az ideges. Aki ideges, az harapós. Ebben például a legtöbben megegyezünk. 

Vannak olyan időszakok az életünkben amikor kimondottan harapósak leszünk. Sokszor úgy elrejtőznek az okok, hogy fogalmunk sincs mi váltja ki az ideges állapot. Észre se vesszük, hogy feszültebb napjaink vannak, csak akkor tudatosul bennünk, amikor konfliktusokba kerülünk. Valakinek beszóltunk, valakivel összevitatkoztunk. A vitákból is több kell, mire felismerjük, hogy bennünk van a hiba, - bennünk változott meg valami. Már nem az a nyugodt természet vagyok, - dolgozik bennem valami feszültség, ami rendszeresen ki akar törni, le akar engedni. 

Az ideges állapot, a feszültség egy energia, ami felhalmozódott bennünk. Amikor ez az energia kiáramlik belőlünk, kitisztul belőlünk, - olyankor rosszat gondolunk, rosszat mondunk, rosszat cselekszünk. Nem a világ változik meg, hanem mi vagyunk a változó. Olyannak látjuk a világot, amilyen energiák felhalmozódtak bennünk. Amikor elönt minket a mély nyugalom érzet, olyankor egy egészen más energiával töltődünk fel. Amely kiáramláskor a jó gondolatainkat tölti fel, jó szavainkat, jó cselekedeteinket.

Amíg az ember egyedül él, addig jobban átvészeli a feszültebb időszakot, mert nincs akibe beleharapjon. De a családi élet már kimutatja a finomabb energia változásokat is. Ami egy részt szerencsétlen dolog, mert vitákat szül, és bántjuk a szeretteinket. De más részt szerencsés dolog, mert könnyebben önmagunkra irányítjuk a figyelmünket, - esélyt kapunk a tanulásra, megértésre. Mi változott meg, miért lettem idegesebb? Sokszor úgy elvannak bújva az okok, hogy 10 pszichológus is kevés lenne, hogy rövidebb idő alatt feltárják. De az életünk, az élettörténetünk nagy segítség. Minél többet éltünk, annál több emlékünk van, - annál többször ismétlődhettek meg ugyanazok a folyamatok. A kérdés, hogy hány éves korban ismerjük fel a kiváltó okokat, ok-okozatokat. Hányszor ismétlődik meg a folyamat? Ha sikerült felismerni, akkor további életünkben kiszűrhetjük a nem kívánt életesemények ismétlődését, - mert a felismeréseknek köszönhetően, képesek lettünk tudatosan változtatni a viselkedésünkön. Gondolkodásunkon, szavainkon, tetteinken. Így válunk egyre érettebb, - egyre nyugodtabb, békésebb emberré. 

Mindannyiunknak vannak hibái. Ezeket a hibákat másokban sokkal jobban látjuk, amikor tele vagyunk feszültséggel, - ideges napjaink vannak. Úgy gondoljuk, hogy meg kell mondanunk a hibáját, hogy segítsünk neki felismerni min kell dolgoznia önmagán, hol fejlődőképes. Úgy gondoljuk, hogy valójában nem akarunk rosszat ezzel, hanem segíteni akarunk. Az érett viselkedés teljesen más.
Miért van az, hogy a gyerekünk velünk folyton vitatkozik, másokkal meg harmonikus, békés a kapcsolata? Azért, mert amikor negatív energiák áramlanak belőlünk, olyankor erőt adunk a másik ember energiáinak is. Az energia amit átadunk, - a másik emberből szintén rossz gondolatokban, szavakban, tettekben fog visszatükröződni ránk. Mi adunk erőt másoknak ahhoz, hogy a rosszabbik énjükkel találkozzunk. Az ember energialény, elektromágneses test, - akinek elektromágneses kisugárzása van. Minden alkalommal találkoznak az energiáink, hatással vagyunk egymás érzelmeire. És úgy mint a telefonnál, - az energiáink frekvenciákon áramolnak a Föld idegrendszerében, - elég ha csak rágondolunk valakire, energiát adunk át. 

Élhetünk hatalmas békében szeretetben, - nem a világ változik meg, hanem önmagunk. Ha képesek vagyunk önmagunkban bőséggel felhalmozni nagyon erős jó energiákat, akkor képtelenek leszünk meglátni a rosszat. Az energia amely kiáramlik belőlünk, csak a jó gondolatainkat rezegteti meg, jó szavainkat, jó tetteinket. Olyanok vagyunk, mint egy hangszer, - a bennünk lévő energiák, érzelmek, dallamokat játszanak le, - gondolataink frekvenciák szerinti hangjegyek. Ha jó energiákkal vagyunk tele, akkor a többi ember is jóságos lesz velünk, mert nagyon erős pozitív hatással leszünk rájuk minden egyes találkozásnál. Kihozzuk belőlük a jobbik énjüket, azt amelyik szeretetteljesebb. Ha van egy olyan családtag, aki elérte az emelkedettebb érzelmi állapotot, és tartósan benne marad, - az nagyon sok békét, szeretetet hozhat a családba. 
Ugyanúgy ahogy egy tartósan ideges családtag, - sok vitát, gyűlöletet hozhat a családba.
Ezért fontos megismerni önmagunkat, - felismerni melyik cselekedetünk, szokásunk, - milyen érzelmi hatással van hétköznapjainkra. Milyen energiák halmozódnak bennünk, milyenek fognak majd kiáramolni belőlünk. 

Amikor az ember siet, akkor ideges. Nem csak egy munkahelyről lehet elkésni, nem csak egy vonatot lehet lekésni. Ki se kell lépni a házból, hogy úgy érezzük elkésünk valahonnan. Tudatunk, tudatalattink egy rejtelmes világ, mely még feltárásra vár. Amikor egy vállalkozó leül, és elkezd megtervezni egy projektet, vállalkozási tervet, - akkor létrehoz kezdeti időpontokat, és befejező időpontokat. Létrejönnek a határidők. A projekt megvalósítása folyamán az időpontok végig jelen vannak, - az ember felosztja a teendőket, napokra, hetekre, időszakokra. Létrejönnek kisebb időközök, melyeket próbál betartani, próbálja a kijelölt feladatokat az időkereteken belül megvalósítani. Minden nap egy újabb szakasz, melynek van kiinduló időpontja, és célba érő befejező időpontja. Minden nap egy újabb lehetőség az elkésésre, sietésre. 

Az ember csak akkor nyugszik meg, amikor célba ért, - amikor elérte a vonatot. Ha a vonatállomás felé fenntartják, közbe jön valami - és felmerül a lehetőség, hogy a valami végett még nagyobb esély van elkésni a vonatot, - akkor hirtelen még idegesebb lesz. Hogy mennyi ideg halmozódik fel bennünk, az attól függ, hogy mennyi ideig tartott az ideges állapot, - és az ideges állapotnak milyen kiugrásai voltak. Csak simán idegeskedtünk a vonatállomás felé, vagy volt kiugrás is, - mert még közbe is jött valami.
Ha elértük a vonatot, akkor a felhalmozódott feszültség átalakul bennünk, - nagy sóhajtásokkal, jól eső érzéssel kiáramlik belőlünk. 

Ha nem értük el a vonatot, akkor harapósak leszünk. Ha el is érjük a következőt, már jó eséllyel a felhalmozódott feszültség kiáramlik majd otthon a családunk társaságában, - megjelenve rossz gondolatokban, rossz szavakban, rossz tettekben. Látni fogjuk a másik hibáit, gyengeségeit, - és felhívjuk majd rá a figyelmet. Idegesítők leszünk, - azaz energiákat adunk át, amely visszatükröződik majd ránk, - mások is látni fogják a mi hibáinkat. És kész is van a vita, - búcsúzhatunk a harmóniától.

Egy olyan világban élünk, ahol minden időre megy. Rengeteg lehetőség van tudatunkban időkereteket létrehozni, határidőket megszabni. Rengeteg lehetőség van úgy érezni, hogy elkésünk valahonnan. A harminc éves nő tudatalattijában ott dolgozik, hogy már férjhez kellett volna mennie. Már el van késve. Minden egyes ilyen gondolat, picike feszültséget teremt. Ami picike rossz gondolatban fog távozni. Az ember aki házat épít, és szorít az idő, mert mindjárt itt az ősz, és az esők előtt fel kell kerülni a tetőnek. Ezer egy dolog jöhet közbe, tudatunk virtuális terében ezerszer megállíthatnak minket az állomásig. Minden egyes nem várt esemény kiugró ideges állapotokat eredményez. Mely napokon a család nagyobb megpróbáltatásoknak van kitéve. Ez az amit mi stressznek élünk meg, - maga az idő, és a tudatunk kapcsolata.

Sokan tudatmódosító szerekhez nyúlnak, hogy kibírják a nagy stresszt. Hogy éjjel ne azon gondolkozzanak, hogy mennyire vannak elkésve, mennyire kell sietniük, mennyi akadály jöhet még. Az alkohol, a drogok képesek kikapcsolni az agyat, az ember elfelejti a gondjait, - pár órára nem termeli a feszültséget. De a test ebbe tönkre megy, és az agy is megbosszulja magát. Amennyi csend volt a pár óra alatt, visszakapcsolás után annyi erőteljes negatív gondolat lesz. Oktalanul olyan érzésünk lesz, mintha akadály lenne a célba érés előtt, valaki megállított volna minket a vonatállomás felé a nagy sietség közben. Kiugróan feszült állapotba kerülünk, rövid idő alatt sok ideget halmozunk fel, - amit aztán újra elnyomunk tudatmódosító szerekkel. Ez nem a járható út.

Vannak akik megtanulták bekapni a lesz@rom tablettát. Ahogy esik úgy puffan, nem fognak idegeskedni. Akkor sem, ha feje tetejére áll a világ. Vannak akik megtanultak nem tervezni, nem létrehozni időpontokat. Vannak terveik, céljaik, - de a kigondolás után el is engedik. Mert nem fognak azon aggódni, - hogy nem úgy fognak sikerülni, ahogy eltervezték. Majd lesz, ahogy lesz, - most maradjunk a mostban. Vannak akik felismerték az idő, és a tudat kapcsolatát. Hogy minden idővel kapcsolatos gondolkodás feszültséget okoz, ezért legbölcsebb a MOST-ban maradni, pillanatban maradni, - nyugalomban maradni. Ez együtt jár egy fajta nem gondolkodással, terv nélküliséggel. Mint amikor az ember már célba ért, már mindent elért amit akart, már nem kell többet GONDot oldalni, GONDolkodni. Mint a nyaraláson a tengerparton, ahol pont minden úgy jó ahogy van, tökéletes a pillanat. Ahol elfelejtünk az óránkra pillantani, ahol elfelejtjük milyen nap van, elfelejtjük az időt. Vannak akik kevéssel is beérik, önfenntartóak, - addig takaródznak, amíg a takarójuk ér. Mint régen az emberek, vagy ahogyan még napjainkban is sokan élnek Erdélyben. Nem véletlen, hogy sokan azt mondják, - hogy régen nagyobb volt a szeretet az emberek között, - több idő volt, nagyobb nyugalom. Amikor nincs mit venned, akkor nem fogsz hatalmas projekteket kigondolni, melyek sok pénzt hozhatnak, melyekből majd sok mindent megvehetsz. Ha nincs nagy vágy, akkor nincs nagy projekt, nincs rengeteg feladat, időbeosztás, - rengeteg lehetőség az elkésésre. Rengeteg lehetőség a késésben vagyok gondolatnak, mely idegessé tesz, feszültséget teremt. Erdélyben a hegyek között, csak annyi feladat van, amennyi az önfenntartáshoz kell. Kicsit kapálni, kicsit fejni, kicsit begyújtani, rendet rakni, főzni. Ennyivel elboldogul az ember biztosan. Nem lopakodik be az elkések gondolat, nem termelődik feszültség. Meg marad a nyugalom, megmaradnak a jó energiák. Nem véletlen, hogy hosszú ideig megtartják a fiatalos testet, és 100 éves korban még segédkezik a konyhában az ükmama is. 

Az érettség egyik jele, amikor az ember felismeri az életében azokat a viselkedési mintákat, szokásokat, - melyek feszültséget keltenek benne. És változtatni kezd, ha kell gyökeresen változtat az addigi életmódján, - kevesebb határidőt választ, kevesebb idegeskedést választ. Átértékeljük az életünket, - megértjük a népmeséink tanításait. Az eladom a lelkem az ördögnek, - napjainkban aktuálisabb, mint réges-régen. Megkapod a kívánt kincset, vágyat, - de cserébe sokat fogsz sietni, sok feszültséget fogsz felhalmozni, - beengeded a világunkba önmagadon keresztül a gonoszt, rossz energiákat. Lesz vagyonod, lesz élményed, - de nyugalom, béke, szeretet nélkül maradsz. 

Ezért jól át kell gondolni mi mennyit ér, és mi mivel jár. Mert a szeretet, a családi kapcsolatok, a barátságok, - megfizethetetlenek. A belső béke, a mély nyugalom, az állandó szeretet érzés megfizethetetlen. Az igazi öröm, az állandó boldogság érzet, csak akkor jelenik meg, - amikor sikerült kiiktatni az időt, sikerül hosszabb ideje egyre nagyobb nyugalomban élni. Akkor jutunk vissza a gyerekkori boldogság állapotba, - ezért mondta Jézus, hogy legyetek olyanok, mint a gyerekek.
Legyen munkánk, legyenek napi feladataink, melyek kellenek az egészséges lelki élethez. Figyeljük meg hétköznapjainkat, életszakaszainkat, - hogy mely szokásaink, cselekedeteink járnak olyan érzésekkel, mintha a vonatállomásokra sietnénk. Ha nem is tudunk azonnal változtatni, - legalább tudatosítsuk, hogy aznap ideget termelünk. Hogy, aznap tudatosan kell megváltoztatni a gondolatainkat, ha este hibákat vélünk felfedezni családtagjainkban. Hogy nem bennük van a hiba, hanem bennünk. Hogy olyan életet élünk, amely szűk időkeretekhez van kötve, és felébreszti bennünk a sietni kell érzést, - feszültséget termel bennünk. Hogy nem rajtuk kell levezetni a feszültséget, hanem türelmet gyakorolva végezni kell a feladattal, és legközelebb bölcsebben kell megválasztani a következő feladatot. 

Minél többet maradunk nyugalomban, annál békésebb, szeretetteljesebb emberek leszünk. Annál könnyebb lesz velünk együtt élni, annál több örömöt vihetünk szeretteink életébe. Ez egy nagyon szép vágy, egy nagyon szép cél, - bölcsen tesszük ha sokat teszünk érte. A tudatosságnak, önismeretnek köszönhetően megvalósítható, elérhető, - de az út nem könnyű. Sok élettapasztalat kell, sok megfigyelés, - hogy a felismerések megszülethessenek. Megérthessük hogyan működünk, hol lopakodik be a feszültség az életünkbe. Nekem is gyakorolni kell, nekem is tennem kell a fejlődésemért. Bízok benne, hogy idővel egyre jobban fog menni, egyre békésebb lesz velem együtt élni. Tudom, hogy a tudatosság a kulcs, - hogy a hiba a tanulás eszköze. Hogy a rossz azért van, hogy megértsük mit jelent a jó. Hogy bármi is történik, az a fejlődésünk szolgálja, - mely végig arról szól, hogy egyre jobb, békésebb, szeretetteljesebb emberré váljunk. Érettebb emberré váljunk.

- Zsigray András -

Hogyan változtathatod meg a környezeted? - Gunagriha - videó

Gunagriha: Sorsnavigátor
A tudatos sorsalakítás kézikönyve:

https://docplayer.hu/105200933-Gunagriha-sorsnavigator-a-tudatos-sorsalakitas-kezikonyve-gyakorlati-spiritualitas-gunagriha-sorsnavigator.html

„Képzelj el egy életet, ahol a sorsod forgatókönyvét te írod meg, ahol az történik veled, amit pozitívnak tartasz, amit te magad akarsz, ahol te magad alkotod, állítod össze az életet. Képzelj egy életet, ahol az álmaid valósággá válnak, ahol nincs félelem, ahol a szeretet uralja egész lényedet, és így boldogságban, megtörhetetlen boldogságban élsz; ahol belső békéd kiteljesedése gyönyörrel tölti be léted, függetlenül más emberek magatartásától, mert nincsenek kétségeid, bizonytalanságaid, hiszen te vagy a varázsló"