2021. május 19., szerda

A halál közeli élmény csupán a képzelet játéka lenne?

 
Azok közül, akik kétkedve fogadják a túlvilág létezését, sokan vélik úgy, hogy a halál közeli élményben megtapasztaltak csupán az agy melléktermékei lennének. A testi halál körül felszabaduló molekulák, melyek ilyen képzetet teremtenének - ami tehát csupán fantázia, az agy szüleménye.
 

Ugyanakkor ha valaki kellően beleássa magát e témába és mélyebben, szélesebben megismeri azt, akkor hamar rájön, hogy ez az érvelés csupán egy felületes látásmód eredménye, vagy egy olyan álláspont, amely nem kívánja, vagy nem kész elfogadni a túlvilág létezését.

Sok olyan halál közeli élményt feljegyeztek már (sokat közülük hivatalosan is dokumentáltak), melyeket azért enyhén szólva sem lehetne holmi fantáziának tekinteni. Azokra az esetekre gondolok, melyekben az átélő a teste klinikai halála közben olyan észleléseket tett, melyeket "hivatalosan" nem tehetett volna, s melyekről később beszámolt és azok bizonyítást nyertek.

Van, aki az élménye során érzékeli a teste körül állók, feléje küldött gondolatait. Van, aki (amíg műtik a testét) lélekként ellátogat a szomszédos helyiségekbe és ott konkrét megfigyeléseket tesz. Egyszóval vannak olyanok, akik olyan információ birtokába jutnak egy ilyen testen kívüli élményük során, melyet egész egyszerűen sehogyan sem szerezhettek volna, hiszen a testük halott volt és mozdulatlan. Mégis, amikor utólag beszámolnak róla, azok bizonyítást nyernek. Sőt. Mindezt úgy élik meg (méghozzá nagyon sokan, egymástól függően, de egybehangzóan), hogy a testükből kiszállnak és lélekként folytatják a létezésüket.

Van tehát két nagyon fontos tényező. Egyrészt, hogy konkrét (valós!) észleléseket tesznek egyes halál közeli élményt átélők, amíg a testük klinikailag halott és mozdulatlan, másrészt mindezt úgy is élik meg, hogy ők lélekként léteznek. Úgy vélem, e két tény meglehetősen egyértelműen igazolja azt, hogy akik valójában vagyunk, a testünktől függetlenül (is) létezünk, valamint azt, hogy aligha lehetne az agy képzelgésével magyarázni mindezen megéléséket.

További figyelemreméltó tény, hogy az ilyen élmények során ha találkozik valaki a szeretteivel, azok csak olyan szerettei lesznek, akik már távoztak a fizikai világból. Sőt, olyan is előfordul, hogy valaki egy olyan szerettével találkozik egy ilyen élményében, akiről akkor még úgy tudta, hogy a testi életét éli, s csak utólag értesült róla, hogy az élménye idejében bizony már eltávozott a fizikai világból.

Sokan szeretnek tehát érvelni azzal, hogy a halál közeli élményekben megtapasztalt boldogságérzet, találkozás eltávozott személyekkel, életfilm lepörgés, alagútélmény, stb., mindössze a képzelet (nyugtató) játéka lenne, azonban mindenféleképpen úgy gondolom, hogy aki kicsit is jobban utána jár (ha más nem) a halál közeli élmények témakörének, akkor könnyen be fogja látni, ez az érvelés gyenge lábakon áll.
Egy olyan ember számára hihető, aki csak távolról vagy felületesen látja át e témát, de egy olyan ember számára már aligha jelent kielégítő választ, aki mélyebben átjárja és megismeri a testen kívüli élmények világát.
 
- Medek Tamás spirituális író - tudatostudat.blog.hu -

A halál közeli élményekről bővebben itt:
Halálközeli élmény - közelebbről 

Visszatérés a halálból 1. - videó