2014. június 24., kedd

Az univerzum rejtélyének magyarázata hétköznapi tárgyakkal – videó



 A napokban történt meg a szenzációs bejelentés miszerint megtalálták a gravitációs hullámok nyomait a Déli-sarkon felállított teleszkóppal.

 



A tudósok most abban bíznak, hogy ezáltal közelebb kerülhet a tudomány az univerzum keletkezésének megértéséhez. A tudósok szerint ez bizonyíték arra, hogy a világegyetem tágulni kezdett az ősrobbanás után.
Mindennek a modellezésére egy törülközőt, egy almát és egy pingponglabdát hívtak segítségül. Ezt modellezve próbálták meg a gravitációs hullámokat megmagyarázni, ami az univerzum legnagyobb rejtélye.
A gravitációs hullám a tudósok szerint nem más, mint a téridő görbületének hullámszerűen terjedő változása. Ezt korábban az általános relativitáselmélet fogalmazta meg. A gravitációs sugárzás pedig nem más, mint a gravitációs hullámok által továbbított energia.
A NewScientist által közölt videóban a fizikai megnevezéseket tárgyakkal helyettesítik. (törülköző, alma, pingponglabda) Azt remélik így a gravitációs hullámok rejtélyét mindenki könnyebben meg tudja majd érteni.
A törülköző jelképezi a téridőt, ezt a nagy tömegű objektum pl. egy csillag (alma) eltorzítja. A keletkező gyűrődések pedig a gravitációs hullámok melyek visszavezethetők az ősrobbanásig.
(forrás: hir.ma)