2014. június 16., hétfő

Deva Premal és Miten: Gayatri mantra


Deva Premal édesapja, Wolfgang ezt a mantrát énekelte kislányának, amikor még édesanyja hasában volt, a várandósság 9 hónapja alatt. Amikor Deva megszületett, ezzel a mantrával üdvözölték őt a földi világban. Ez vált az altatódalává, hiszen gyermekkorában minden este ezt dúdolta lefekvés előtt. Ötéves korában már naponta énekelte a Gájatrí mantrát, és a meditáció szinte azóta az élete részét képezi. Ennek eredményeként Deva teljesen átitatódott a szent szöveggel. 35 évvel később a kör beteljesedett. Édesapja halálos ágyánál a Gájatrí mantrát énekelte apja utolsó leheletéig, ezzel a szent mantrával búcsúztatva és engedve őt útjára.


Deva Premal spirituális mesterétől, Osho-tól kapta nevét 11 éves korában, és társával, párjával, Mitennel is Osho asramjában találkoztak és ismerkedtek meg. A többi pedig már spirituális zenei történelem...

Dalaikat, lemezeiket és koncertjeiket Őszentsége a Dalai Láma és Eckhart Tolle is jó szívvel ajánlja mindenkinek. Koncertjeik hangulata és atmoszférája egészen különleges, melyeket szerencsére a magyar közönség is már többször megtapasztalhatott. Előadásuk sokak számára életük legnagyobb koncertélménye, ahol megtapasztalható, szinte tapintható a szeretet és az energia, és amelyek végeztével a közönség Deva Premalt és Mitent is megöleli. Akik már átélték ezt, azok szerint nem kis élmény...

A Gayatra mantra minden idők egyik legkiemelkedőbb hatású és szépségű buddhista és egyben spirituális mantrája is, amely igazán Deva Premal és Miten előadásában vált közismertté és közkedveltté, igazi spirituális himnusszá.

Szívből ajánlom Mindenkinek!
(Csizmadia Sándor)

AZ EGYIK LEGERŐTELJESEBB FOHÁSZ: A GAYATRI MANTRA - videó
forrás:Deva Premal & Miten


A Gájatrí mantra a korai Rig Védában fennmaradt egyik legrégibb himnusz. Az ind világnak egy olyan mantrája ez, mely szinte bármelyik hindu csoportnál megtalálható, mint a Miatyánk a keresztény világban. A Naphoz intézett felszabadító, megvilágosító dicsőítés. A Gájatrí mantra a mindenben benne rejlő, transzcendentális istenségnek szól. (SAVITHA jelentése: AZ amiből minden megszületett.) Univerzális ima, mely az összes dimenziót felöleli, magában hordozza a védikus tanítások lényegét. Az ember spirituális és fizikai jóléte érdekében odaadással ismételheti bármely életkorban, a világ bármely szegletében, társadalmi vagy vallási hovatartozástól függetlenül. Aktiválja a csakrákat, és összekapcsolja őket a létezés hét nagy spirituális birodalmával. Gyógyítja a testet, a lelket, és megvilágítja az értelmet.
 A Gájatrí mantra eléggé kivételesnek mondható, hiszen sok szóból (szótagból) áll. Ugyanakkor az egyik leghatékonyabbnak tartott mantra, amely lényünk minden rétegére kiterjed. Fejleszti a harmadik szemes belső látásunkat, élesíti az értelmet. Általa céltudatosabbá válunk, és képesek leszünk a magasabb szintű tudás befogadására. Úgy mondják, hogy aki nagyon kitartóan, rendszeresen és hosszú időn át végzi a Gájatrí mantra recitálását, annak egész lénye hihetetlen mértékben megtisztul. 
 
 „Egyik nap hallottam (éppen Angliában voltunk), amint egy barátom kántálja, és mivel jól tudtam a szöveget (hiszen gyerekként minden este azt énekeltem lefekvés előtt), nagyon megérintett, amit hallottam. Egyszerre éreztem magam felfrissültnek és izgatottnak. Ezen a ponton annyira megnyíltam a mantra erejének, mint korábban soha. Elkezdtük játszani a saját verziónkat a koncertjeinken és egyértelművé vált, hogy végre megtaláltam a dalomat. Láttuk, hogy ez a gyönyörű mantra milyen mélyen megérintette az embereket minden alkalommal, amikor énekeltük. Ez a legősibb és legerősebb minden mantra közül. Sajátossága, hogy nemcsak azt tisztítja meg, aki énekli, de azt is, aki hallgatja, és egy kézzelfogható jó közérzetet eredményez mindenkinél, aki hallja. De ezzel a mantrával is, ahogy a mantrák esetében általában, az a helyzet, hogy a szanszkrit szavak jelentése nem annyira fontos, mint az a hatás, amit a mantra rezgése gyakorol a testre és az energiaközpontokra.”  
(Deva Premal)
forrás: Metafizikai összefüggések