2016. július 14., csütörtök

Megható módon fejezte ki háláját egy csimpánz, akit a megmentői visszajuttattak a vadonba



Hálával teli, hosszas öleléssel köszönte meg a halál torkából megmentett csimpánz, Wounda a segítséget megmentőinek, akik visszajuttatták őt a vadonba. 


A kongói Tchindzoulou-szigetén engedték szabadon Woundát, aki itt, az ország második legnagyobb folyója – Kouilou – mentén elhelyezkedő térségben lelt új otthonra. Ennek örömére ölelte szorosan magához a világhírű etológus Jane Goodall-t, aki munkatársaival segített neki az otthonra találásban.


A csimpánz Jane Goodall elmondása szerint szörnyű állapotban került hozzájuk, de folyamatosan küzdött életéért, és a munkatársak is rengeteget fáradoztak Wounda megmentésén, aki nemcsak nagyon le volt gyengülve, de számos betegséggel is küzdött.

Ilyen borzalmas állapotban találtak rá a csimpánzra

Nemcsak csont és bőr volt, de számos betegséggel küzdött

A csimpánz, akinek neve azt jelenti, “közel a halálhoz” rehabilitációja végül sikeres volt, így a Tchimpounga Csimpánz Rehabilitációs Központból új otthonába szállították 2013-ban. A három csimpánz-menedék sziget egyikén Wounda egy hatalmas család tagja lehet.

Jane Goodall, aki minden csimpánzot név szerint ismert:

A csimpánzok családi és szociális életének ismert kutatója Dr. Goodall, a tanzániai Gombe Nemzeti Park, valamint a Jane Goodall Intézet igazgatója Tanzániában kezdte kutatásait 1960-ban ezzel megalapozva a további főemlős kutatásokat. A hölgynek, aki sosem számokkal, mindig nevekkel tartotta számon az állatokat, óriási a szerepe abban, hogy ma ennyi mindent tudunk a csimpánzokról, többek között például azt, hogy eszközt használnak.


Az 1977-ben megalapított Jane Goodall Intézet ismert az afrikai fejlesztési programjairól, valamint a közösség-központú természetvédelem megalapozásáról is, emellett világhálózatot működtet a környezeti nevelés jegyében (Roots and Shoots), melynek közel 100 országban több mint 9000 csoportja van. Dr. Goodall-t, aki nagy szerepet vállal a csimpánzkereskedelem megállításában, 2002-ben ENSZ békenagykövetté nevezték ki.

(forrás:http://lemon.hu)

 A videóban látható a jelenet, amikor visszaengedik Woundát a vadonba, és hosszasan megöleli Dr. Goodall-t: