2016. július 5., kedd

A túlzott komolyságról és a Hahota jógáról


A túlzott komolyság gyökere a korai gyermekkorra nyúlik vissza, arra az időre, amikor a szülők elkezdik mondogatni a gyermekeiknek - majd egyre gyakrabban ismételgetik -, hogy Mikor fogsz már végre megkomolyodni? Mikor fogsz már végre felnőni?


Azután felnövünk, de a kioktatás nem múlik, felnőttként is sokszor szembesül vele az ember, ha szeretné olykor kissé jól érezni magát, hogy ő is hamar megkaphatja a környezetétől az elvárást, miszerint Ne legyél már ilyen gyerekes! Az élet nem játék!

Ha körülnézünk, vagy csak belegondolunk, a kórházakat és templomokat is többnyire a szigorú komolyság és megfelelés - engedelmesség - rideg hangulata lengi be. És bármilyen furcsa, az olyan munkahely is eléggé ritka, amelyikben elfogadott a jó hangulat és a nevetés! Már gyanús, ha egy munkahelyen az ember jól érzi magát: De ráér! Nincs elég munkája?

Az internet és a televízió folyamatosan rossz hírekkel bombázza a gondolkodásunkat, újabb és újabb negatív, sötét gondolatokat ültetve a fejünkbe, ami csak még tovább növeli az amúgy is meglévő belső bizonytalanságunkat. Természetesen megvan ennek az oka...

A fiatalokat és a gyerekeket már már legkisebb koruktól kezdve fölösleges információkkal terhelik túl. Foci vagy kosárlabda helyett számítógéppel játszanak, ami feszült figyelmet igényel, és leggyakrabban nyoma sincs benne nevetésnek. A gyerekek nagy része már egészen kis korában úgy viselkedik - ezt várják el tőle -, mintha apró felnőtt lenne. "Mini Me".

Az emberiség zömének az életében a gondolat, a logika dominál, és az érzelmek a háttérbe szorulnak. Még az alapvetően érzelmi indíttatású nevetésben is a logikát, a poént keresik, s a nevetésben annak az okát kérik számon egymástól.

Pedig a nevetés képességének a lényege éppen az abszurditás, a józan észnek is ellentmondó képtelenség! Ahol a kérlelhetetlenül következetes logika az úr, ott a nevetésnek aligha marad hely.

Jóga-Hahota klub Katkával - videó


Súlyos ára van annak, hogy túlságosan komolyan vesszük magunkat és az egész életünket: ezért a szüntelen feszültségért betegségekkel fizetünk.

Itt az ideje hát annak, hogy most már a nevetést is vegyük kicsit komolyabban! A Hahota Jóga a világ egyik legtermészetesebb stresszcsökkentő módszere, ahol mi az örömteli, régóta elrejtett gyermeki énünkkel gyakorolunk. 
Nevetőgyakorlatokkal, lazító- és légzőgyakorlatokkal megtanuljuk átkapcsolni agyunkban azt a kapcsolót, ami megengedi, hogy a természetes, örömteli belső énünk megszabaduljon az elfojtástól, és mindennapi énünk, viselkedésünk természetes részévé váljon.


A Hahota Jóga alapítója 


"A Hahota Jóga megváltoztatta a személyiségemet. Azelőtt indulatos voltam, és könnyen fel lehetett bosszantani. Ezzel szemben most nyugodt vagyok, és az élet minden percét élvezem!"
(Dr. Madan Kataria)

Dr. Madan Kataria és Madhuri Kataria

A Hahotaklub-mozgalom Dr. Madan Kataria indiai orvos nevéhez fűződik, aki 1995-ben hívta össze az első nevetős társaságot, legelőször öt fővel (köztük volt a felesége és pár rokona). A Hahota Jóga módszere azóta már több mint 70 országban gyökeret eresztett, több mint 6000 hahota klub formájában. Célja mindenhol a testi és lelki egészség megőrzése - és visszaszerzése.

Madan Lal Kataria hivatásos orvosként kezdett foglalkozni a nevetés egészségmegőrző és gyógyító hatásaival, majd egy nemzetközi mozgalom létrehozója és vezéralakja lett, mellyel a legkülönfélébb fizikai és lelki betegségekből való gyógyulás elősegítésére tette fel az életét, önkéntes nevetés-vezetők ezreinek segítségével. A londoni The Times a Kacagó Guru nevet adományozta neki.

A nevetés, mint gyógyító erő, más orvosok fantáziáját is beindította. Dr. Patch Adams például a betegeit mindig megnevettette, merrt - filozófiája szerint - a nevetés kiegészíti az orvosi kezelést, és hatékonyabb eredményt lehet elérni a kacagással segített gyógyítási folyamatok által. Ma már a saját kórházában alkalmazza ezt a terápiát.
 

Dr Madan Kataria, közösségi központ Mumbai India - videó