2016. július 25., hétfő

Létezik a kutyáknál hatodik érzék?



Az ember azt gondolná magáról, hogy nála fejlettebb teremtés nincs a bolygón, hiszen az intelligencia, a gondolkodás segítségével fantasztikus dolgokat valósíthat meg, problémamegoldó képessége egyedivé teszi.


Közben ott vannak mellettünk például a kutyák, akiktől sokat tanulhatnánk, például azt, hogy mit jelent az odaadás, a hűség, a feltétel nélküli szeretet, vagy a törődés. Nem beszélve arról, hogy a négylábúak sokkal érzékenyebbek, előre megérzik, hogy mi fog történni, vagy azt, ha valaki rossz, vagy jó ember. Az ember elvesztette ezt a képességét, mert sokkal inkább a tudományos kutatás fele fordult, az ösztönei jelzéseit már kevésbé tudja értelmezni.

Az alábbiakban kiderül, hogy miben jobbak a kutyák, mit tudnak jobban ezek a csodás állatok!

1. Betegségek, rák

Ha észrevesszük, hogy kutyánk szokatlanul viselkedik, mikor valamelyik testrészünket szagolgatja, érdemes elmenni egy orvosi vizsgálatra. A kutyák szaglása rendkívül érzékeny, és ma már bizonyítottan ki tudják szimatolni ha valakinek a szervezetében szaporodásnak indultak a rákos sejtek. Ezt például úgy veszik észre, hogy ha valaki beteg lesz, megváltozik az izzadságszaga, amire az ember nem figyel, de a kutya észleli, hogy valami nincs rendben. Például a kutyák segítségével 98 százalékban megmondható, hogy valakinél kialakulóban van-e a prosztatarák.

2. Terhesség

Egy nő teste drámai változásokon megy keresztül, mikor áldott állapotba kerül. A hormonok hatására átalakul a test kémiai összetétele. Ha egy nő ezt érzi, akkor a kutyák is képesek megérezni. Sok nő számolt be arról a tapasztalatról, hogy mikor terhes lett, a házi kedvence sokkal védelmezőbbé vált, mindenhová elkísérte őket, odabújt a hasukhoz.

3. Megérzik a természeti katasztrófák közeledtét

Sok kutya már percekkel azelőtt igyekszik fedezékbe vonulni, mielőtt megérkezne a nyári, dörgéssel, villámlásokkal kísért vihar. Földrengés esetén is az ebek nagyon nyugtalanná válnak, mert érzik, hogy valami baj fog történni. 1975-ben a kínai Haicheng tartományban figyelték meg, hogy a kutyák már napokkal a földrengés bekövetkezte előtt összegyűltek, furán, idegesen viselkedtek, mintegy jelezni próbálván a katasztrófát. Szerencsére a helyiek felismerték a jelzést, és “mindössze” 2041 ember halt meg, de az áldozatok száma elérhette volna a 150 ezret. A tudósok szerint a kutyák képesek megérezni a magas hangfrekvencia rezgéseket, amelyek a mélyben, vagy a magasban történnek, és ezért tudják, hogy jön a katasztrófa.

4. Emberi jólelkűség

Érdemes figyelni a kutyákra, hiszen ha valakit nem szeretnek az ebek, abba az emberbe feltétlenül nem kell megbízni. Egy olaszországi egyetemen egy kísérletet végeztek el. Az vizsgálták meg, hogy a kutyák miként reagálnak egy jószívű, segítőkész emberre, aki az idős, hajléktalan bácsinak ételt ad, és miként viselkednek azzal az emberrel szemben, aki agresszív módon viselkedett az utcán élővel. Nem is kell mondani, hogy az agresszív embert ugatni kezdték, a kedves, jószívűt pedig üdvözölve fogadták.

5. Cukorbetegség

Ha a kutyák képesek megérezni az emberi szervezetben kialakuló betegségeket, akkor ez a cukorbajjal sincs másképp. Ma már vannak olyan kiképzett ebek, akik képesek kiszimatolni az 1-es típusú cukorbetegséget, így ha a gazdinak alacsonnyá válik a vércukorszintje, nyalogatni kezdik, nyüszítenek, megbökdösik, figyelmeztetve a bajra.

6. Depresszió

Mikor egy kutya megérzi, hogy gazdája szomorú, depressziós, azonnal odabújik melléje, együttérez vele, nyalogatni kezdi, megpróbálja felvidítani. Akiknek kutyájuk van, kevésbé hajlamosak a szomorkodásra, hiszen egy jó séta a négylábú baráttal, pozitívan hat a közérzetre.

8. Előre megérzik, ha egy nőnél beindul a szülés

Ez is az érzékeny szaglással lehet összefüggősben, hiszen szülés előtt a hormonok szintén felborulnak, különleges illatanyagok szabadulnak fel, amelyekre a kutya reagál.
(forrás:http://filantropikum.com)